Úgy gondoltam, ezen a héten a disznótorról írok egy keveset. A nem túl babás téma apropóját számomra az adja, hogy jövő pénteken nálunk disznóvágás lesz.

 

Városi lány lévén számomra ennek a hagyománynak nincsen előzménye, sőt, életemben nem voltam még igazi vidéki disznótorban, most fogok először megküzdeni – persze többedmagammal – a disznóvágás körüli munkálatokkal. Némi rutinunk már van a férjemmel, hiszen szoktunk készíteni kolbászt, szalonnát, sonkát, melyeket mi füstölünk meg hagyományos eljárással, hurkát is töltöttünk már, de egy egész sertést egy az egyben még nem dolgoztunk fel, főleg nem egy (két) nap alatt.

A néphagyomány szerint november 30. napja, András-nap a disznóvágások kezdete, nem véletlenül kapta a nevét erről Disznóölő Szent András. Régen a család jólétét azon mérték, tudtak-e év végén disznót vágni vagy sem.

A sertéshez és a disznóöléshez számos néphiedelem kapcsolódik. Például, hogy a disznó egészséges legyen, vízkeresztkor záptojást kell neki adni. Nagypénteken viszont hangyatojás jár neki, hogy sok malaca legyen. Rontás ellen a disznóólra piros szalagot kötöttek, gyógyítani sokszor ráolvasással gyógyítottak. A családhoz is számos disznóval összefüggő hiedelem kapcsolódik: ha terhes nő disznót vakar, piszkos lesz a gyereke; rossz alvó gyereknek a disznó almából kell a bölcsőjébe tenni (!); ha a házasulandók Szent Andráskor megrúgják a disznóól oldalát és a disznó röfög, farsangra házasságkötésre kell számítani.

A disznótor jó alkalom volt az adománygyűjtésre, maskarázásra, köszöntők, színjátékok bemutatására, hiszen a közösségek apraja-nagyja együtt volt ezen alkalmakkor. Ezek lényege, hogy a disznótort ülő gazdához verseket kántáló, jelmezbe öltözött fiatalok mentek annak reményében, hogy kóstolót kaphatnak. Ha a gazda nem adott magától, az is előfordult, hogy a kántálók valamelyike a ház urát szóval tartotta, míg másikuk csent egy keveset a hurkából-kolbászból, de gyakran előfordult, hogy a kamrából ellopták a disznósajtot.

A hagyományos disznótoros vacsora a következő fogásokból állt: orjaleves, húsos (toros) káposzta, sültkolbász, hurka, és desszertnek fánk. A vendégeknek távozáskor illett kóstolót is adni, ami általában tartalmazott egy szál kolbászt, hurkát, leveshúst , egy kis darab szalonnát és tepertőt.

A fentiek ellenében álljon itt egy kissé modernebb felfogású, zanzásított disznótoros történet, melyet a neten több ízben lehetett már olvasni. (Remélem, hogy nálunk ennél kissé kulturáltabban fognak zajlani az események. )

„Félnégy, klozet, mosdó, tea, mikádó, gumicsizma, kutya, kapunyitás, térvilágítás, haverok.

Malac, ezbazmegdek***anagy, nemjönki, vigyázzonnanmajdén, holakötél, öntsdlevízzel, holakábító, mostszúrjad, addatálat, mégegyet, navégre.

Palack, perzselő, kapa, lapát, Pepe, tegyükfelarácsra, k***anehézbazmeg, jöhetavíz, holakefe, majdénkaparom, elégfehérJózsikám, ittafüle.

Akkorigyunkegyet, megmégegyet, hasítodvagymajdén, holabárd, holafűrész, holamalac, belit kimossátok, nincsazapénz, kutyáké.

Akkoregészség, miezszilva, barackbazmeg, egészség.

Készavér, üljetekmárle, neállvaegyünk, ittakenyér.

Sonkamarad, lapockaszalámiba, nemdaráljuk, késselvágjuk, ilyetseláttammég, karajmarad, többikolbász, majdéndarálok, tokaszalonna abálóba, jóélesezakés, látomazujjadon, kötözdbebazmeg, egészség.

Miez, lócomb, minek, szaláminak, oszteztígyhogy, megfőzzük, micsoda, netörőggyvele, lapockafelitis, cukorminek, kellbele, nabazmeg.

Sütödazsírt, majdén, Lacisüsse, ittafakanál, Lacikámpirosra, netanítsálbazmeg, jóvanna, nemkellbeletej, tepertőtsüssél, nemtejbegrízez, többithurkába, áztasdbealbelet, másikfélétis, majdéngyúromakolbászt, egészség.

Miez, hurkatöltő, ilyetseláttammég, kölcsönbevan, ipari, aztlátom, keményrehagymenjen, miez, lóbélteddle.

Borsmerrevan, nemkellbele, hogyhogy, mert nem, hátakkor, erőspaprika, zsemlyeminek, tüdőshurkába, ilyetseláttammég, namostlátol, egészség.

Sajtotmajdén, holaringa, micsoda, kétnyelűkés, jaez, borsotebbese, nabazmeg.

Kolbásztkarikába, vagyszálba, szálba, szalonnátebbesózzad, kolozsváritebbe, sonkátmajdén, szedjétekkiazabálót.

Holareceháj, hátezmi, cigánka, ilyetseláttammég, pedigjó, majdmeglátjuk, egészség.

Májashurka, véreshurka, tüdőshurka, svábhurkába pirítottzsemlét, nabazmeg, vastagbélbe, hogynézmánezki, kecskefészek, netörőggyvele.

Fiúk, készapecsenye, csapassunkmárelőttebarackot, holakenyér, ittasavanyú, egykisbort, pogácsát, mikorleszkészakáposzta, rétesislesz, nabazmeg, bangladesbenmegéheznek, eriggyémá.

Zsírtabödönbe, kolbásztrúdra, hurkátkaréjba, sajtra téglákat, kiszúrkáltad, ezittenmegyfüstre, ezmegysózóba, miezalé, sonkapác, nemsózódelőtte, bennevanasó, készvagyunkemberek, egészségünkre.

Asztalhozemberek, holavécé, igyunkmárelőttekicsit, orjaleves, toroskáposzta, pecsenye, kishurkakiskolbász, almásrétes, kidurranokbazmeg, énis, csapassunkegykisbort.

Kóstolótnehogyitthagyd, hagyadmámiez, leszakadafüle, köszmégegyszer.”

Ami nálunk biztos készül, az a véres és májas hurka, kolbász (sütnivaló és füstölni való), csemegeszalonna, sonka. A menüben valószínűleg szerepelni fog az orjaleves, a sült hagymás vér, a székelykáposzta és a frissen sült lacipecsenye krumplival, friss házikenyérrel és savanyúsággal. Desszert nem hiszem, hogy lesz, szerintem igény már nem lesz rá. 

Kérnék mindenkit, hogy amennyiben sikerült felidéznem a régi disznótoros élményeket, és ízeket, az ossza meg velem, kíváncsi vagyok arra, hogy miként zajlott nálatok a disznóölés, mit szoktatok enni a disznótorban. Nem titkolt szándékom, hogy hasznosítok egy-két ötletet és receptet.

(Felhasznált irodalom, Szakál László: Disznótoros receptek Minerva, Budapest, 1988)

Jó főzőcskézést a hétvégére és továbbra is várom a kommenteket, témajavaslatokat!

Zsuzsi főz

Kérjük, töltsd ki olvasói felmérésünket itt.

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?