Múlt héten betegség és időhiány miatt a poszt elmaradt, azonban most igyekszem mindent bepótolni. Egy előételből főételből és desszertből álló ebédmenüt hoztam mára, remélem, tetszeni fog.

Az előétel és a főétel hozzávalói között a még kapható zöldségek nagy számban előfordulnak, érdemes ezt a bőséget kihasználni, amíg tart a szezon. A desszert az egyik nagy kedvencem, egy halál egyszerű kevert citromos sütemény, ami azonban olyan finom, hogy ki se néznénk belőle.

Ezúton szeretném megköszönni mindenkinek, hogy a Goldenblog 2012. évi blogversenyén hozzájárult szavazatával ahhoz, hogy a közönségszavazás 9. helyére kerültem, nem is gondoltam volna, hogy az időhiány miatt enyhén halódó blogom ismét ilyen jó helyezést ér el.

És akkor most jöjjenek a receptek.

Laposkenyér-saláta

Ezt a salátát akkor készítem, ha marad üres pita, és már nem elég ahhoz, hogy valaki jóllakjon vele, mert a belevalók elfogytak. Közel-keleten ismert és kedvelt étel, ha autentikusabban szeretnénk, keverjünk bele mentalevelet, esetleg koriandert is.

Hozzávalók

 Fél fej jégsaláta vagy más leveles saláta
3 szem paradicsom
egy fej édeshagyma/lilahagyma
egy kígyóuborka
egy szikkadt pitakenyér
fél citrom leve
olívaolaj
só, oregánó

A pitát késsel kinyitom, forró sütőben kb. öt perc alatt kopogós-ropogósra sütöm, majd ha már langyosra hűlt, darabokra tördelem.
A salátához a hozzávalókat tetszőleges méretűre darabolom, mély tálban összekeverem, ízesítem a sóval, csipet oregánóval, ráfacsarom a citromot, meglocsolom olívával és beleszórom a pita felét. Így érlelem kb. egy órát szobahőmérsékleten, majd tálalásnál beledobom a maradék laposkenyeret is. Tálalás előtt egy órával érdemes elkészíteni, hogy a pita egy része felszívhassa a salátaöntetet.
Lehet gazdagítani fetával, olajbogyóval, sült paprikával, petrezselyemmel, vagy amivel csak tetszik, ha így készítem, önálló ételként is megállja a helyét.

Csirkecurry krumplival és zöldbabbal (alapötlet: Good Food magazin)

 Gyorsan és könnyen elkészíthető, finom, teljes értékű főétel, fogyasztható magában, vagy rizzsel, lepénykenyérrel tálalva. Ha köret nélkül akarjuk tálalni, 3 szem krumplival és 30-40 deka zöldbabbal számoljunk.

Hozzávalók

50 deka csirkecombfilé

egy fej hagyma

két nagy darab krumpli

két gerezd fokhagyma

20 deka ceruzabab (fagyasztott is lehet)

két evőkanál currypaszta

egy 500 grammos passzírozott paradicsom

három evőkanál zsírosabb (3-4%) joghurt

római kömény

indiai fűszerkeverék (garam masala)

egy evőkanál olaj

 

A hagymát felaprítom, a csirkehúst kockákra vágom. Az olajat mélyebb serpenyőben felforrósítom, rádobom a hagymát, megszórom római köménnyel és pár percig pirítom. Hozzáadom a húst, ezzel még öt percig sütöm. Belekeverem a currypasztát  (én piros enyhén csípős fajtát használtam), egy percig kevergetve sütöm. Beleteszem a nagyobb kockákra vágott krumplit, a paradicsomot, a reszelt fokhagymát, a fűszerkeveréket, egy deci vizet és fedő alatt addig főzöm, amíg a hús és a krumpli majdnem teljesen puha lesz. Ekkor beleteszem a zöldbabot is, ha kell, öntök alá még vizet, és készre főzöm az ételt. Ha minden megpuhult, a levébe keverem a joghurtot és tálalom.

Változat: elhagyjuk a currypasztát, római köményt, joghurtot, emeljük a fokhagyma mennyiségét (4-5 gerezd elég), és a végén, a zöldbabbal együtt friss zöldfűszereket (petrezselyem, bazsalikom, kakukkfű) adunk hozzá. Rizzsel vagy tésztával tálaljuk, és nem hívjuk currynek.

Citromos süti (recept kicsi Vú blogjáról)

 Ez a világ legfinomabb citromos süteménye: olcsó, könnyű, fél óra alatt megvan, és mindenkinek ízleni fog. Készíthető téglaformában is, én most 22 centis kapcsos tortaformában sütöttem meg. Lehet a tetejét porcukrozni, citrommázzal fedni, de önmagában is tökéletes.

Azoknak is ajánlom, akik azt hiszik, nem tudnak sütni, higyjék el, menni fog!

Hozzávalók

4 tojás

13 dkg cukor

8 dkg olvasztott vaj

12 dkg liszt

egy csomag sütőpor

egy citrom leve és reszelt héja

A sütőt 180 fokra előmelegítem, a sütőformát kibélelem sütőpapírral.

A tojásokat kettéválasztom. A sárgákat a cukorral fehéredésig keverem, hozzáadom a citrom kifacsart levét és reszelt héját, az olvasztott vajat és a sütőporral elkevert lisztet. A tojások fehérjéből kemény habot verek, és óvatosan a citromos alapba forgatom. Beleöntöm az előkészített formába és kb. 20 perc alatt megsütöm.

Jó főzőcskézést a hétvégére, és továbbra is várom a kommenteket, témajavaslatokat.

Zsuzsi főz