Ismét egy karácsonyi főételes poszt, ezúttal a hagyományosabb ízek kedvelőinek szeretnék kedvezni.

Ebben az összeállításban sertéshúsos és csirkés receptek szerepelnek, de a sertés nyugodtan helyettesíthető akár pulykamellel is, főleg az első recept esetében.

Karácsonyi töltött karaj

Igazi karácsonyi étel, az ünnepet idéző hozzávalókkal és fűszerekkel. Elsősorban azoknak ajánlom, akik nem idegenkednek a hús-gyümölcs párosítástól, de javaslom azoknak is, akik kevés munkával különleges ízeket szeretnének varázsolni az ünnepi asztalra. Melegen szoktam tálalni, de hidegen, vékonyra szeletelve, salátákkal körítve is tálalható, ebben az esetben előre is elkészíthető. A recept először a Kifőztük 2010-es karácsonyi különszámában jelent meg, sajnos a fotókat nem találom, mert időközben gépcsere volt nálunk.

Hozzávalók:

1 kg csontozott – ha lehet bőrös – sertéskaraj
1 közepes fej hagyma
10 dkg húsos szalonna
25 dkg gesztenyemassza (nem édesített)
15 dkg puha aszalt szilva
1 szelet kenyér
1/2 dl tej
6-8 ág kakukkfű
1 teáskanál római kömény
1 teáskanál köménymag
1 teáskanál szegfűbors
őrölt fekete bors
olaj a tepsi kikenéséhez

2 dl víz vagy száraz fehérbor a hús alá

A húst egy hegyes, éles késsel felszúrom, a lyukat előbb a késsel, majd kézzel kitágítom. A karaj bőrét bevagdalom úgy, hogy csak a bőrt és a zsírréteget vágjam át, a húst semmiképpen sem. Ezt követően elkészítem a tölteléket.

A kenyeret felkockázom, tálba teszem, ráöntöm a tejet és további felhasználásig félreteszem. A szalonnát és a hagymát apróra vágom. A szalonnát serpenyőben kisütöm ropogósra, rádobom a hagymát, egy csipet sót, és addig sütöm, amíg üveges nem lesz. A kenyérből kinyomkodom a tejet, hozzáadom a szalonnás hagymát. Az aszalt szilvából 4-5 szemet félreteszek, a többit kisebb darabokra vágom és a töltelékbe rakom, valamint belemorzsolom a gesztenyemasszát is. Ízesítem kevés sóval, őrölt fekete borssal és az ágakról letépkedett kakukkfű-levelekkel. Jól összedolgozom, habzsákba teszem, és megtöltöm vele a karajt, közben beledugdosom a megmaradt aszalt szilvaszemeket is. Néha a tölteléket lenyomkodom, hogy egyenletesen töltse ki a nyílást.
Ezután a római és a sima köményt, valamint a szegfűborsot megőrlöm. A húst bedörzsölöm a sóval és a frissen őrölt fűszerek keverékével. Egy olajjal vékonyan kikent, kisebb méretű tepsibe fektetem a húst, majd a tűzhelyen erős lángnál körbesütöm. Ezután 170 fokra előmelegített sütőbe teszem, és kb. másfél óra alatt készre sütöm. Ha szükséges, apránként öntök alá kevés vizet vagy fehérbort, nehogy megégjen. A sütés vége előtt 15 perccel 200 fokra emelem a hőfokot, hogy a karaj bőre is ropogósra pirulhasson. Tálalás előtt legalább 20 percet várok, hogy megfelelően lehessen szeletelni.
Köretnek krumplipürét vagy burgonyafánkot, valamint gyümölcsbefőttet – például birskompótot – javaslok hozzá.

Tojással töltött dagadó

Sokan készítenek hidegtálat az ünnepre. Ezt a fogást nekik ajánlom, mert a töltött dagadót én leginkább hidegen, saláták kíséretében szeretem, már csak azért is, mert nagyon jól mutat, és hidegen lehet igazán szépen szeletelni. Ez a legalapabb verzió, a töltelék gazdagítható főtt zöldborsóval, sárgarépával, piros színű paprikakockákkal, ezek még jobban színesítik.

Hozzávalók:

egy töltésre alkalmas, felszúrt dagadó
5-6 főtt tojás
1 nyers tojás
egy közepes fej hagyma
egy zsemle, vagy egy szelet kenyér
egy nagy csokor petrezselyem
só, bors
olaj
kömény
kakukkfű

A zsemlét vagy kenyeret felkockázom (én házikenyeret használtam), és vízbe áztatom, majd kinyomkodom. A hagymát apróra vágom, a petrezselymet felaprítom. Kevés olajon megfonnyasztom a hagymát, hozzáadom a kinyomkodott kenyeret, és egy kicsit megpirítom. Rászórom a petrezselymet, keverek rajta egyet, hogy a hő hatására egy kicsit összeessen, majd hagyom langyosra hűlni. A főtt tojásokat apróbb kockákra vágom, hozzáadom a hagymás kenyeres masszát, elkeverem egy nyers tojással. Sóval, borssal ízesítem, habzsákba töltöm, és megtöltöm vele a húst. (A habzsákra nem teszek véget, így könnyebben kinyomható a massza.) A nyílást hústűvel összetűzöm, de össze is lehet varrni. A dagadót kívül sóval, kakukkfűvel és egész köménnyel bedörzsölöm, és kevés, jól felforrósított olajon elősütöm. Utána fóliával lefedem, kevés vizet öntök alá és kb. egy órát sütöm 170 fokos sütőben. Ezután 200 fokra emelem a hőmérsékletet, és a fóliát levéve pirosra sütöm a töltött húst. Ha melegen akarom tálalni, a felszeletelés előtt legalább 15 percig hagyom pihenni a húst, hogy a töltelék ne essen szét. Ha hidegen esszük, a zsírjából kivéve jól behűtöm és salátákkal tálalom.

Gombás töltött csirkecomb

Ez is jól előkészíthető étel, amit evés előtt 1-1,5 órával csak be kell tolni a sütőbe, utána pedig feltálalni. Ezt a tölteléket is lehet többféle apró kockára vágott, élénk színű zöldséggel készíteni a szebb külalak – és persze a jó íz – elérése érdekében.

Hozzávalók:

 8 egész csirkecomb
20 dkg gomba
egy fej hagyma
10 dkg húsos bacon
3-4 szelet egynapos kenyér
egy tojás
rozmaring
majoranna
frissen őrölt feketebors
1 dl ajvár vagy fűszerpaprika
1 dl száraz fehérbor
olaj
pár szelet vaj


A töltelékhez a kenyeret kevés vízbe áztatom, ne ázzon szét teljesen, de azért puhuljon meg.
A szalonnát felaprítom, a hagymát is igen apróra vágom, a gombát apróra szeletelem.
Nagyon kevés olajon megpirítom a bacont (ha a szalonna zsíros, nem is kell olaj) és megfonnyasztom rajta a szalonnát. Ha ez megtörtént, rádobom a gombát és puhulásig sütögetem, levét elforralva zsírjára sütöm. Közben rozmaringgal, majorannával, sóval és borssal ízesítem. A gombás keveréket langyosra hűtöm. A kenyérből alaposan kinyomkodom a vizet, hozzáadom a gombát és egy nyers tojással összedolgozom. Ha túl lágy a töltelék, egy-két evőkanál zsemlemorzsával lehet sűríteni, és lehet beletenni egy csokor petrezselymet is apróra vágva, csak ez most nem volt kéznél.
A combokat megsózom, fellazítom a bőrüket, vigyázva, hogy el ne szakadjon, és a bőr alá töltöm kiskanállal a gombás masszát. Nem töltöm túl keményre, nehogy kirepedjen. A combokat kiolajozott tepsibe fektetem, megszórom rozmaringgal és majorannával és megkenem olajjal elkevert ajvárral. Mindegyik tetejére teszek egy kis darab vajat, aláöntöm a bort, és előmelegített 180 fokos sütőben kb. egy óra alatt ropogós pirosra sütöm. Párolt zöldséggel, rizzsel, vagy krumplis körettel, salátával, esetleg befőttel tálalom.

 Jó főzőcskézést kívánok az ünnepekre és továbbra is várom a kommenteket, témajavaslatokat!

És persze békés boldog karácsonyt kívánok minden kedves olvasónak és kommentelőnek!

Zsuzsi főz