A múlt heti poszt rekordmennyiségű kommentet és jobbnál-jobb ötleteket hozott, ezúton is köszönöm nektek. Többen felvetették, hogy szívesen olvasnának fasírtrecepteket.

Most ezt a kérést próbálom meg teljesíteni kicsit elrugaszkodva a fasírt fogalmától.

Leírom azt a fasírtreceptet is, amit alapként használok, de ez csak egy kiindulási pont, és lesznek érdekesebb leírások is, amik vegáknak is megfelelnek.

Maga a fasírt hálás dolog: fogyasztható melegen vagy hidegen – szerintem mustáros kenyérrel, salátával szendvicsbe a legjobb - , ráadásul millió variációja alakítható ki.

Lehet például görögös fetával és olajbogyóval, olaszos mozzarellával és friss fűszernövényekkel, de bátran engedje mindenki szabadjára a fantáziáját az alap dúsítása, ízesítése terén.

A forma is sokféle lehet: cipó, pogácsa, de kevésbé hagyományosan muffintepsiben is süthetjük, sőt, püspökkenyérformában is lehet készíteni rakottan, itt a húst rétegezhetjük akár zöldséges töltelékkel, tojással, és a többi, és a többi.

Remélem ezzel adtam pár ötletet, jöjjenek a receptek.

Fasírt alaprecept

Hozzávalók

80 dkg nem túl sovány, darált sertéshús (pl.:lapocka)
egy zsemle
 víz
egy tojás
egy nagyobb fej vöröshagyma
három gerezd fokhagyma
egy teáskanál pirospaprika

frissen őrölt feketebors
csipetnyi őrölt kömény

fél csokor petrezselyem

a sütéshez olaj

 A zsemlét felkockázom, nagy keverőtálba teszem, leöntöm annyi tejjel, vagy vízzel amennyi  épp ellepi. Amíg a zsemle felszívja a vizet, apróra vágom a hagymát és nagyon kevés olajon megfonnyasztom, mielőtt majdnem kész, a felaprított petrezselymet is beleteszem. Miután a zsemle megázott, kinyomkodom, ráteszem a darált húst, hozzáadom a párolt hagymát, az áttört fokhagymát, beleöntöm a tojást. (A zsemlét nem szoktam kinyomkodni, a massza jól felszívja majd a felesleges tejet.) Hozzáadom a fűszereket, a sózás mennyiségét kóstolással szoktam ellenőrizni. Ezt követően jól összedolgozom, hogy minden egyenletesen elkeveredjen. Egy tepsibe sütőpapírt terítek, a húsból cipót formálok, belefektetem és előmelegített 180 fokos sütőben, kb. 45 perc alatt megsütöm. A masszát egyébként lehet bármivel gazdagítani, jó bele a gomba, tojás, kolbász, sajt, kaliforniai paprika, és a fűszerezésnél is lehet bátornak lenni. Amikor több időm van, kisebb golyókat formálok belőle, és zsemlemorzsába hempergetve, olajban sütöm ki.

Padlizsánfasírt

Hozzávalók

60 dkg padlizsán (három kisebb méretű darab)
két tojás
10-15 ek. zsemlemorzsa (nálam házikenyér-morzsa)
pár szál petrezselyemzöld
4-5 levél bazsalikom
egy csipet őrölt szerecsendió
egy mokkáskanál őrölt római kömény
két-három gerezd fokhagyma
só, bors
olaj a sütéshez

A padlizsánt meghámozom, és nagyobb kockákra vágom. Forró sós vízben puhára főzöm, jól lecsöpögtetem, majd hagyom kihűlni. Botmixerrel pépesre töröm, hozzáadom a felaprított zöldfűszereket, a tojásokat, a reszelt fokhagymát, szerecsendiót, sózom, borsozom, és annyi zsemlemorzsával keverem össze, hogy vizes kézzel formálható masszát kapjak (ez legalább 10 evőkanál). Kisebb fasírtokat formázok a padlizsános krémből, a maradék morzsába forgatom és forró olajban aranybarnára sütöm. Hideg tejföllel/joghurttal és hagymás paradicsomsalátával tálalom.

Sütőtökös húsgolyók

Hozzávalók

50 dkg darált sertéshús
25 dkg nyers reszelt sütőtök (tisztított súly)
4 gerezd fokhagyma
4 szál újhagyma
egy vastag szelet kenyér
egy tojás
2 cm-es gyömbérgyökér
egy mokkáskanál szerecsendió
egy kiskanál őrölt koriander
só, bors
olaj

A kenyeret kisebb darabokra vágom, kevés vízzel megöntözöm és állni hagyom, míg megszívja magát. Az újhagymát felkarikázom és egy kiskanál olajon lassú tűzön megfonnyasztom.
A húst mély tálba teszem, hozzákeverem a párolt újhagymát, a kenyeret, a sütőtököt, a reszelt fokhagymát és gyömbért, és a fűszereket. Végül a tojással is jól összedolgozom, mert ez fogja össze a masszát. Sütés előtt fél órát pihentetem, hogy az ízek jobban összeérjenek.
Serpenyőben kevés olajat forrósítok, a masszából kis golyókat formálok és mindkét felüket kb. két-két percig sütöm, hogy kapjanak egy kis kérget. A golyókat papírtörlőn lecsepegtetem, sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatom, és 160 fokos sütőben 10-15 perc alatt készre sütöm. Akár melegen, akár kihűtve is tálalható, salátákkal, mártogatósokkal.

Reszelt sárgarépával, céklával is elkészíthető.

Falafel (csicseriborsó fasírt)

Hozzávalók

egy 400 grammos csicseriborsó konzerv

egy kis fej hagyma

egy-két gerezd fokhagyma

egy teáskanál őrölt római kömény és koriander

fél csokor petrezselyem felaprítva

egy felvert tojás

2 evőkanál olaj a sütéshez

A hagymát és zúzott fokhagymát nagyon kevés olajon, kis lángon puhára párolom. Beleöntöm a levétől lecsepegtetett, leöblített csicseriborsót, hozzáadom a fűszereket, és krumplinyomóval majdnem teljesen pépesre töröm. Ekkor a tojást is beleöntöm és kézzel összekeverem. A masszából kis golyókat formálok és kevés olajon, mindkét oldalát 3-3 percig sütöm, hogy szép barnák legyenek. Pitába, vagy más lepénykenyérbe, esetleg zsemlébe töltve salátával, friss zöldségekkel, mártásokkal tálalom.

Ez az alapmassza is dúsítható reszelt zöldségekkel, például sárgarépával, sütőtökkel, céklával, és aki szereti, petrezselyem helyett korianderzölddel is ízesítheti.

 

Jó főzőcskézést a hétvégére és továbbra is várom a kommenteket, témajavaslatokat !

 

Zsuzsi főz

 

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?