A farsangi fánkról már írtam régebben, ott szó esett a farsangi néphagyományról, szokásokról. Most kicsit más megközelítésben jön ismét ez a téma, ezúttal egy kis utazás következik: az egyes népek fánkjait vesszük górcső alá.
A fánk hagyományosan a jólétet, gazdagságot jelképezi, így gyakorlatilag minden népnél megtaláljuk valamilyen formáját. Általában élesztős kelt tésztából készülnek, de vannak élesztő nélküli változatok, sőt, az égetett tésztából sütött fánkokról (képviselőfánk, profiterol, éclair, stb.) sem feledkezhetünk meg. A fánkot Közép-Európában leggyakrabban porcukorral, lekvárral fogyasztják, spanyolajkúak rendszerint mártogatják valamibe (forró csoki, karamellszósz, stb.), míg az USA-ban se szeri, se száma a mázzal bevont, kidíszített daraboknak. Az alábbiakban igyekeztem kevésbé hagyományos recepteket keresni, íme.
Ricottafánk Olaszországból
Hozzávalók
25 dkg ricotta
25 dkg liszt
3 tojás
175 ml tejföl
egy kiskanál szódabikarbóna
4 evőkanál cukor
egy vaníliás cukor
csipet só
olaj a sütéshez
lekvár a tálaláshoz
A ricottát a tojással, tejföllel összekeverem, hozzáadom a cukrot, vaníliás cukrot és a sót, majd pedig beledolgozom a szódabikarbónával elkevert lisztet. Az egész egy fakanállal összekeverhető. Magas falú lábosban olajat forrósítok, ha elég forró kiskanállal diónyi masszát szaggatok bele. Egyszerre ne tegyünk túl sokat, mert a fánkok megdagadnak. Sülés közben megforgatom a fánkokat, hogy mindkét oldaluk aranybarnára sülhessen, bár nagyon helyesen megfordulnak maguktól is. A megsült golyókat papírtörlőn lecsepegtetem, és lekvárral kínálom. Igazán frissen jó, de azért hidegen sem megvetendő.
Csöröge itthonról
Ez a hagyományos, ám a szalagos fánknál ritkábban készített fánkféle nagy viták forrása lett nálunk. Én ugyanis ezzel az élesztő nélküli tésztával csináltam, mint nagyanyám, melynek eredményeként a kész fánk ropogós, zörgős és csak frissen jó. A férjem kóstolásnál majdnem rosszul lett, mert az ő nagymamája viszont kelt csörögét készített, ahhoz képest viszont nagy volt a csalódás, amikor beleharapott.
Hozzávalók:
25 dkg (rétes)liszt
2 tojás
egy evőkanál rum
egy evőkanál porcukor
csipet só
diónyi vaj
kevés tejföl
olaj a sütéshez
lekvár a tálaláshoz
A lisztet a tojással, sóval, cukorral, rummal, vajjal és kevés (egy-két evőkanál) tejföllel rugalmas tésztává gyúrom. Kinyújtom késfok vastagságúra és tenyérnyi téglalapokra vágom. Minden forma közepén ejtek egy metszést, amelyen a téglalapok rövidebbik oldalait átbújtatom, így kapom meg a jellegzetes csöröge-formát. A fánkokat bő forró olajban aranysárgára sütöm, lecsepegtetem, és frissen, lekvár kíséretében tálalom. Ha áll, már nem olyan jó, de ez nem túl nagy adag ahhoz, hogy maradjon belőle.
Churros csokiba mártogatva Spanyolországból
Elkészítése egyszerű, a trükk a sütésben van, mert egyenesen nyomózsákból kell a forró olajba adagolni a tésztát, ami kisebb gyakorlattal, vagy bátorsággal menni fog.
Hozzávalók:
2,5 deci tej (vagy víz)
5 dkg vaj
2 dkg cukor
12 dkg liszt
csipet só
3 tojás
A mártogatáshoz:
10 dkg étcsoki
1 deci tejszín
csipet fahéj
A tésztához a tejet/vizet és a vajat a cukorral addig forralom, amíg a vaj és a cukor feloldódik. Ekkor a lángot a legkisebb fokozatra veszem, hozzászitálom a lisztet és addig keverem, amíg egy gombócba áll össze és elválik az edény falától. Ez pár perc, közben folyamatosan keverni kell. Utána kihűtöm, robotgéppel alaposan beledolgozom az egész tojásokat. A sütéshez olajat hevítek, a masszát csillagcsöves habzsákba töltöm (habzsák helyett sima, levágott csücskű nejlonzacskóból is lehet adagolni), és kb. 10 centis csíkokat nyomok belőle a forró olajba. Egy-két perc alatt ropogósra sütöm, papírtörlőn lecsepegtetem, és csokiszószba mártogatva kínálom. Ehhez a tejszínt vastag falú lábosban felforrósítom, beledobom az összetört csokit és a fahéjat, és még melegen adom a fánk mellé. Csokiszósz helyett fahéjas porcukorba forgatva is kínálható.
Amerikai fánk (Good Food recept)
Ennek a fánknak az az érdekessége, hogy nem bő olajban kell sütni, hanem sütőben, így talán kevésbé egészségtelen. A díszítése teljesen egyedi lehet, mehet rá cukor- vagy csokimáz, szórócukor, drazsé, csokidarabok, mandulalapocska, kókuszreszelék, bármi, amit megkívánunk. Állaga inkább kalácsra emlékeztet, nem a mi szalagos farsangi fánkunkra.
Hozzávalók:
40 dkg liszt
5 dkg cukor
2,5 deci tej
10 dkg vaj
2 dkg élesztő (fél csomag porélesztő)
csipet só
egy teáskanál vaníliakivonat
Cukormáz:
egy tojásfehérje
10 dkg porcukor
tetejére: szórócukor, cukorgyöngy, csokidarabok, stb.
A tejet és a vajat meglangyosítom, hozzákeverem az élesztőt, a cukrot, és a többi hozzávalóval tésztává dolgozom össze. Egy órát pihentetem, két centi vastagra nyújtom, nagy méretű szaggatóval kiszaggatom, és a fánkok közepébe egy kisebb formával lyukat készítek.
A sütőt 180 fokra előmelegítem. A fánkokat sütőpapírral bélelt tepsire teszem, további 20 percet pihentetem, majd kb. 20 perc alatt kisütöm. A mázhoz a fehérjét robotgéppel elkezdem habbá verni, amikor már kezd nőni a térfogata, folyamatosan adagolom hozzá a cukrot. Akkor jó, ha sűrű és „lávaszerűen” folyik. A mázat is lehet ízesíteni citromlével, egy-két evőkanál erős kávéval, színezni ételfestékkel, stb.
A kihűlt fánkokat a mázba mártom, a tetejét kedvem szerint díszítem. Legjobb ezt a gyerekekre bízni.
Jó főzőcskézést a hétvégére és továbbra is várom a kommenteket, témajavaslatokat.
Zsuzsi főz
További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?