Némi gondolkodás után úgy döntöttem, hogy most az egyik legalapvetőbb élelmiszer, a tojás felhasználására adok talán kevésbé ismert ötleteket. A tojás nagyon hálás alapanyag: viszonylag olcsó, bárhol beszerezhető, könnyen és gyorsan lehet belőle egyszerű ételeket készíteni, és számos kedvező élettani hatással rendelkezik. Ezek között fontos megemlíteni az A-, D-, E- és B-vitamin tartalmát, valamint azt, hogy vasat, cinket és kalciumot is tartalmaz.
Egyetlen szépséghibája a sárgája elég magas koleszterintartalma, ami miatt a tojás sokáig az egészséges táplálkozás mumusa volt, de mára magas vitamin- és ásványianyag-tartalma, valamint optimális zsírsavösszetétele miatt az egészséges táplálkozás elengedhetetlen részévé vált.
A ma uralkodó álláspont szerint a tojásban kevés a „rossz” koleszterin, ráadásul a táplálkozás nem befolyásolja olyan nagymértékben a vér koleszterinszintjét, mint ahogy korábban tudni vélték, így megdőlt az a nézet is, hogy hetente maximum két darab tojás lenne fogyasztható. A hozzátáplálásban a tojássárgáját már 10 hónapos kortól bevezethetjük (heti egy-két alkalom), de a fehérje adásával meg kell várnunk az egyéves kort, és figyelemmel kell lenni a családban esetlegesen előforduló allergiára is.
A posztba olyan recepteket válogattam, amelyek gyorsan elkészíthetőek mondjuk reggelire vagy vacsorára, és nem kell hozzájuk semmilyen extra hozzávaló. A frittatát különösen ajánlom azok figyelmébe, akik maradékok felhasználásával küszködnek, mert ebben a formában ügyesen el lehet tüntetni bármilyen megmaradt főtt vagy nyers zöldséget, esetlegesen megmaradt húst vagy sajtfélét.
Sajtos tojáskrém
- 4-5 főtt tojás
- 4 db mackósajt
- 5-6 dkg vaj
- tejföl
- egy közepes fej lilahagyma
- mustár
- frissen őrölt feketebors, só
A tojásokat félbevágom, a sárgáját a sajttal, puha vajjal, mustárral és annyi tejföllel dolgozom össze, hogy könnyen kenhető krémet kapjak. (Az állag esetében arra is gondolni kell, hogy a hűtés során a vaj visszadermed, tehát nem baj, ha kicsit hígabb a kence.) Ízesítem borssal, sóval, és hozzákeverem az apróra vágott tojásfehérjét. Fogyasztás előtt behűtöm legalább egy órára, hogy összeérhessenek az ízek.
Ha már eléggé lehűlt, friss péksüteménnyel kínálom. Legutóbb olívás kenyérrel ettük, lehet rákenni, de mi közös tálból mártogatva szoktuk elfogyasztani. Egy baja van: én nem igazán tudom abbahagyni.
Medvehagymás frittata
- 4 tojás
- 0,5 dl tejszín
- egy szem főtt krumpli
- egy nagy marék medvehagyma
- 8 szem apró szemű csiperkegomba
- fél fej lilahagyma
- 5 dkg vaj
- só, bors
- 5 dkg feta
Az ételt olyan serpenyőben / láboskában készítem, ami sütőbe is tehető. A vajat megforrósítom, rádobom a félfőre vágott lilahagymát, majd pár keverés után a félbevágott gombákat. Pár perc párolás után rádobom a medvehagymát és a feldarabolt krumplit, összeforgatom, majd elzárom alatta a gázt. A tojásokat a tejszínnel felverem, és a gombás-hagymás alapra öntöm, az egész tetejére rámorzsolom a fetát, és előmelegített 180 fokos sütőben megsütöm (kb. 15-20 perc).
Cikkekre vágva, salátával tálalom. Nagyon jó bele a zöldborsó, spárga, újhagyma, újkrumpli, de akár maradék sült halfilét is lehet bele tenni és bármilyen friss fűszernövénnyel ízesíteni. A sütő helyett a serpenyőben, a tűzhelyen is meg lehet sütni, csak ekkor érdemes a lángot a legkisebbre állítani, és az ételt fedő alatt készíteni.
Gőzben sült tojás (Gordon Ramsay receptje alapján)
- személyenként legalább két tojás
- kevés vaj
- a tojással megegyező mennyiségű szelet sonka
A készítést megelőzően a sütőt 180 fokra előmelegítem, vízforralóban pedig kb. egy liter vizet forralok. A kis kerámia felfújtformákat kikenem vajjal, kibélelem egy szelet sonkával, beleütök egy tojást, és a tetejét finoman sózom. Előveszek egy tepsit, a tojással megtöltött formákat beleállítgatom, majd a tepsibe öntök forró vizet úgy, hogy a formáknak a közepéig érjen. A tepsit akkor teszem a sütőbe, ha az már elérte a szükséges hőfokot, és innentől számítva a tojást 8 percig sütöm-gőzölöm. Ennyi idő alatt a fehérje megkocsonyásodik, de a sárgája még kissé folyós marad. Ha a megadott idő eltelt, a formákból széles tortakés vagy spatula segítségével kivarázsolom a tojásokat, és pirítóssal tálalom. Nem muszáj egyadagos formában készíteni, egy nagyobb kerámiatál is megteszi.
Tejfölben sült tojás
- személyenként két tojás
- 4 dkg vaj
- négy evőkanál tejföl
- só, frissen őrölt bors
- 5 dkg reszelt sajt
Serpenyőben felhevítem a vajat, s ha már forró, belekeverem a tejfölt. Sóval, borssal ízesítem, majd beleütöm a tojásokat, mintha tükörtojást készítenék. Megszórom a reszelt sajttal, majd takaréklángon addig sütöm, amíg a fehérje megkocsonyásodik, és a sajt megolvad. A folyamat gyorsítható, ha fedővel lefedem. Friss kenyérrel, zöldséggel tálalom.
Akinek van hasonló, gyorsan készíthető tojásos receptje, ne habozzon megosztani.
Zsuzsi főz