Úgy döntöttem, hogy ezen a héten ismét egy menüt hozok. Igyekeztem szezonális hozzávalókat használni, így édesköményt (ezt úgyis kérte valaki mostanában), almát, bacont használtam.

Arra is törekedtem, hogy azért ne a hidegben megszokott, nehezebb, zsírosabb ételekről írjak, így könnyebb, zöldséges levest és salátát, főételnek pedig egy halat választottam. Remélem, mindenki talál majd benne a fogára valót!

Édeskömény-krémleves

Hozzávalók

2 édesköménygumó
egy fehérrépa
egy sárgarépa
egy 1 cm-es póréhagyma
egy kis fej vöröshagyma
2 kisméretű krumpli
2 dl tejszín
5 dkg vaj
só, bors

A tálaláshoz
fejenként 2 szelet bacon
egy nagyobb alma (édeskésebb fajta, pl Golden)

A hagymákat felaprítom, a zöldségeket feldarabolom. Az édesköményről a külső burkot lehántom, megmosom, és úgy vágom félfőre, ahogy a hagymát szokás. Az „áramszedőjén” található kaporszerű levélkéket - ez az ánizskapor - sem dobom el, belefőzöm az ételbe. Egy lábosban felolvasztom a vajat, rádobom a hagymaféléket és kevergetve üvegesre sütöm. Hozzáadom a répákat, a krumplit és az édesköményt, és pár percig kevergetve sütöm. A zöldségeket felöntöm két csésze vízzel, és lassú tűzön, fedő alatt puhára párolom. Kissé hűlni hagyom, ezután pedig teljesen homogén állagúra turmixolom. (A lányom ebből a turmixolt zöldségből igen jól beebédelt, ajánlom a kisgyerekeseknek.) A zöldségpépet visszaöntöm a lábosba, felengedem annyi vízzel, amennyi levest szeretnék, és felforralom. Sózom, borsozom, hozzáöntöm a tejszínt, és pár percig forralom. A levesbetéthez az almát héjastul kisebb kockákra vágom. A bacont forró serpenyőben ropogósra pirítom, amikor már egy kevés zsírt kiengedett, hozzáadom az almakockákat és addig sütöm, amíg kissé megbarnulnak és kicsit átpárolódnak. Tálalásnál minden tányérba teszek két szelet felkockázott bacont és egy evőkanálnyi sült almát, majd rámerem a forró levest.

Tepsiben sült hal

Hozzávalók

2 tengeri durbincs (kb. 50-50 dekásak) vagy 3-4 pisztráng egyben
10 dkg vaj
egy citrom
fél csokor petrezselyem
 egy gerezd fokhagyma
egy szál póréhagyma
só, bors

A halakat előkészítem: oldalanként négy bevágást ejtek rajtuk a gerincig, anélkül, hogy átvágnám, majd bedörzsölöm a halakat kívül-belül sóval és rájuk facsarom a citrom felének a levét. Amíg állnak, a vajból a felaprított fűszerekkel és fokhagymával fűszervajat készítek, adok hozzá citromlét és egy fél citrom reszelt héját is, majd ezzel a vajjal megmasszírozom a halak oldalát úgy, hogy a vágásokba is jusson, ami marad, azt pedig a hasüregükbe tömöm. Egy tepsibe beleteszek fél citromot felkarikázva, a négy-öt centis darabokra vágott pórét, majd belefektetem a halakat is. Előmelegített 180 fokos sütőben kb. 15-20 perc alatt megsütöm őket. Közben párszor meglocsolom a fűszeres vajjal. Kuszkuszsalátával tálalom.

Kuszkuszsaláta

Hozzávalók

20 dkg kuszkusz (közepes szemcseméret)
egy kis fej lilahagyma
3 kis méretű salátacukkini (kb. 10 centi hosszúak)
egy doboz konzerv csicseriborsó
egy mokkáskanál őrölt római kömény
szárított oregánó
egy gerezd fokhagyma
egy kisebb csokor petrezselyem
fél citrom
2-3 evőkanál olívaolaj
kevés étolaj a cukkini sütéséhez

 

A kuszkuszt a salátástálba teszem, 2 dl forró vízzel leforrázom, belekeverek egy evőkanál olajat, sózom és fóliával letakarom további felhasználásig (kb. 10 percig pihenjen).

A cukkinit nem hámozom meg, zöldséghámozóval vékony szalagokra vágom és grillserpenyőben minimális olajon csíkosra sütöm.

Ezután összeállítom a salátát: a kuszkuszba belekeverem a félfőre vágott lilahagymát, a sült cukkinit, a lecsepegtetett, leöblített csicseriborsót. Ízesítem a római köménnyel, oregánóval, a felaprított petrezselyemmel, kevés sóval. A citrom levéből, az olajból és a lereszelt fokhagymából öntetet készítek, és hozzákeverem a salátához. Behűtöm, de tálalás előtt szobahőmérsékleten hagyom fél órát és utána kínálom. Aki szereti, csepegtethet még rá citromot a tányérján, ha kevés lenne az olaj, ebből is mehet rá még egy kevés. Van, hogy paradicsomcikkeket is keverek bele. Csirkéhez, halakhoz jó köret, bár könnyű ebédként magában is megállja a helyét.

Holland almás süti (Rachel Allen recept)

Hozzávalók

2 tojás
13 dkg cukor
egy vaníliás cukor
8,5 dkg vaj
75 ml tej
12,5 dkg liszt
fél teáskanál őrölt fahéj
fél csomag sütőpor
2 nagyobb méretű alma

A sütőt 200 fokra előmelegítem, egy kb. 20x20 cm-es tepsit sütőpapírral kibélelek.
Az egész tojásokat a cukorral és vaníliás cukorral addig keverem elektromos habverővel, amíg habos nem lesz és a színe kifehéredik. A vajat a tejjel felolvasztom (mikróban a legegyszerűbb), hozzáöntöm a tojásos cukros keverékhez, közben folyamatosan keverem (itt már kézi habverő is elegendő). A lisztet a fahéjjal és a sütőporral összeszitálom –nem muszáj, de ettől lesz könnyed a sütemény - , majd beleforgatom a tojásos masszába. A tésztát a tepsibe öntöm, a meghámozott, vékonyra szeletelt almával kirakom, majd az előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütöm. A tepsiben hagyom kihűlni, majd kockákra vágva tálalom.
Elég kis adag, nem is emelkedik fel úgy, mint a piskóta, úgyhogy akinek nagyobb a családja, eleve dupla adaggal próbálkozzon. Készíthető körtével, málnával és esetleg nektarinnal is, lényeg, hogy ne túl lédús gyümölcsöt válasszunk.

Jó főzőcskézést a hétvégére és továbbra is várom a kommenteket, témajavaslatokat!

Zsuzsi főz

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?