Ha már múltkor padlizsános poszt volt, gondoltam, legyen most cukkinis, leginkább a desszert miatt volt hozzá kedvem, amiről azonban képet nem tudtam csinálni, mert a család felzabálta az egészet.

A cukkini tulajdonképp nem más, mint a tök meg az uborka keveréke, ezért gyakorlatilag mindkettő helyett használható. Alacsony kalóriatartalma miatt a diétázóknak is javallott, vitamin-és ásványi anyag-tartalma nem túl kiemelkedő, de hálás növény, mert könnyű termeszteni, és sokféleképpen használható. Lehet kovászolni, mint az uborkát, készülhet belőle főzelék, rántható, tölthető, süteménybe is tehető, és így tovább.

Nálam szezonban mindig van itthon, grillezem, salátába teszem, ragukba keverem,nyáron a bolognai spagetti mártásába is mindig reszelek belőle, de önálló ételt nem nagyon készítek belőle a főzeléken kívül. Most pár kevésbé ismert receptet hoztam.

 Cukkinis-csirkés sült tészta

2 egész sült csirkecomb
a csirkével együtt sült fokhagyma
egy fej hagyma
egy cukkini
2 dl tejszín
40 dkg tészta (most fusili)
só, bors
8 dkg reszelt sajt (elhagyható)

A csirkecombokról leszedegetem a húst, és szálasra tépkedem. A sült fokhagymagerezdeket kinyomom a héjából, és a csirkehússal együtt félreteszem.
A csirke sütésekor keletkezett szaftot lábosba öntöm és felforrósítom. Rádobom a felszeletelt hagymát és üvegesre sütöm. Ekkor hozzáadom a nagyobb kockákra vágott cukkinit, és addig sütöm, amíg majdnem megpuhul. Ekkor belekeverem a csirkehúst és a sült fokhagymát, ezzel átforgatom, hozzáöntöm a tejszínt és kb. öt perc alatt összeforralom. Sózom, borsozom, leveszem a tűzről. Nem baj, ha a mártás nagyon folyós, majd a tészta felszívja a felesleges nedvességet. A tésztát a ragu készítése közben kifőzöm, jól lecsepegtetem és a csirkés tejszínes öntettel összeforgatom abban a tepsiben, amelyben a csirkét sütöttem, így a sült ízes levéből nem megy kárba semmi. Ha van kedvem, megszórom reszelt sajttal, és 180 fokos sütőben kb. húsz perc alatt összesütöm az ételt.

Fetás –cukkinis lepény

1.5 kg cukkini
40 dkg fetasajt
egy tojás
liszt
egy közepes fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
egy csokor petrezselyem
egy csokor kapor
só, bors
olaj

A cukkinit héjastól durvára reszelem és fél órára konyharuhára terítve szikkasztom, hogy a leve kicsepegjen. Utána még a két tenyerem közt ki is nyomkodom.
A kinyomkodott reszelt cukkinit mély tálba teszem, hozzáadom a felaprított hagymát, fokhagymát, zöldfűszereket, az elmorzsolt fetát, és a tojással, valamint liszttel olyan sűrűségű masszává dolgozom össze, mint a tócsni tésztáját.
Sóval, frissen őrölt borssal ízesítem, majd serpenyőben, forró olajon aranybarnára sütöm az evőkanállal megformázott lepénykék mindkét oldalát.
Tálalásnál lehet még tejfölt adni mellé.

Cukkinifőzelék

2 kisebb cukkini

4-5 kisebb szem újkrumpli

egy kis fej hagyma

fél csokor kapor

2 dl tejföl/joghurt

egy evőkanál olaj

 

Az olajon a felaprított hagymát üvegesre párolom. Hozzáadom a felkockázott krumplit és cukkinit (ne vágjuk túl apróra), felöntöm annyi vízzel, amennyi félig ellepi, és fedő alatt puhára párolom. Félidőben hozzáadom a felaprított kaprot, majd ha puha a zöldség, hozzákeverem a tejfölt és pár perc alatt összefőzöm. Langyosan a legfinomabb, halak és szárnyasok mellé ajánlom.

Cukkinikrém (Jamie Oliver nyomán)

4 kisebb zsenge cukkini
egy kis fej hagyma
két gerezd fokhagyma
fél kápia vagy kaliforniai (piros) paprika
olaj, só
kakukkfű vagy bazsalikom
pár csepp citromlé

A fokhagymát felszeletelem, a paprikát kis kockákra vágom. Az olajat felhevítem, rádobom a fokhagymát és a paprikát, pár percig sütöm (nem pirítom), majd rádobom a felaprított hagymát és a feldarabolt cukkinit (én hosszában négybe, majd nem túl vékony szeletekre szoktam vágni). Sózom, fűszerezem kakukkfűvel vagy bazsalikommal (legjobb a friss), lefedem és kb. 35 perc alatt nagyon puhára párolom. Közben lehet, hogy kell aláönteni kevés vizet, de a párolás végére ne maradjon alatta nedvesség.  A citromlével ízesítem, utána villával darabosra töröm, vagy botmixerrel pürésítem (darabok azért maradnak benne). Lehet bele keverni egy-két evőkanál olívaolajat. Pirítóson kínálom.

Kakaós-szilvás sütemény

Gondolhatnánk, hogy ez a kakukktojás, de nem az, ugyanis ebben is cukkini van. Igazából az egész posztot emiatt a recept miatt írtam, mert mindenképp meg akartam mutatni nektek ezt a receptet. Az alapötlet Piszke blogjáról való, én csak a gyümölcsöt adtam hozzá. A végeredmény fantasztikus, olyan, mint a legjobb liszt nélküli csokitorta, nem szárad ki, szaftos. Nagyon ajánlom kipróbálásra, egy baja van, 5 perc alatt elfogy.

10 dkg cukor

10 dkg vaj

2 kisebb tojás

10 dkg liszt

10 dkg darált mandula

3 dkg kakaópor

1 púpozott tk. sütőpor
25 dkg reszelt cukkini
csipet só


A sütőt 180 fokra előmelegítem. A cukkinit nagylyukú reszelőn lereszelem.

A puha vajat és a cukrot habosra keverem a kézi mixerrel, majd egyenként belekeverem az egész tojásokat is. Hozzáadom a liszttel elkevert sütőport,  a kakaót és a mandulát, összekeverem, végül  beleforgatom a cukkinit. 
A tésztát sütőpapírral bélelt 23 centis kapcsos tortaformába kanalazom, elegyengetem, a tetejét kirakom feldarabolt szilvával. 45 perc alatt megsütöm.

 

Jó főzőcskézést a hétvégére, és továbbra is várom a kommenteket, témajavaslatokat!

Zsuzsi főz