Csicseriborsó, bab, lencse – így szól a mondóka. Mivel múltkor valaki arra panaszkodott, hogy nem tudja, mit kezdjen a csicseriborsóval, úgy döntöttem, hogy most ezzel a hüvelyessel foglalkozunk behatóbban.

A csicseriborsó nagyon tápláló, Tartalmaz nagyjából 20%-ban fehérjét, 40%-ban szénhidrátot, B1- és B6-vitamint, valamint folsavat. Ásványi anyag tartalma is kedvező,sok magnéziumot, vasat éscinket tartalmaz, könnyebben emészthető, mint a bab és a lencse. Indiában a lisztjét is sokféleképpen hasznosítják.

Népies elnevezése a bagolyborsó, csicser, csücsör vagy csucsorborsó, csicsendlibab.

Van egy érdekes tulajdonsága: a száraz csicseriborsó áztatás alatt furcsa pattogó hangokat ad, amit először nem is tudtam mire vélni, végül rájöttem, honnan jön a hang, amitől kissé meg is ijedtem.

Marokkói csicseriborsós leves (Good Food recept)

Hozzávalók:

egy evőkanál olívaolaj
egy közepes fej hagyma
két db zellerszár
két teáskanál őrölt római kömény
6 deci hús-, vagy zöldségalaplé
egy konzerv hámozott paradicsom (40 deka)
egy konzerv csicseriborsó leöblítve (40 deka)
fél citrom leve és reszelt héja
só, őrölt bors
egy csokor koriander vagy petrezselyem

Az olívaolajat lábasban felmelegítem, kevergetve megfonnyasztom benne a felaprított hagymát és szárzellert kb. 10 perc alatt. Megszórom a római köménnyel, majd felöntöm a levessel, és hozzáadom a paradicsom- és csicserikonzervet, és meg is sózom, borsozom. Újabb 10 perc alatt összeforralom, hozzáadom a citrom levét és a zöldfűszer nagyját. Ha kész, megszórom a maradék zöldfűszerrel, kevés reszelt citromhéjjal, és laposkenyérrel tálalom.

Pasta e ceci – olasz tésztás egytálétel

Aki szereti a minestronét vagy a toszkán bablevest, mindenképp próbálja ki ezt a receptet is, igazi olasz szegényétel kevés hozzávalóval.

Hozzávalók:

egy közepes fej hagyma
egy zellerszár
két gerezd fokhagyma
olívaolaj
egy ág rozmaring
2 40 dekás csicseriborsó konzerv
7 deci hús-vagy zöldségalaplé (esetleg füstölt lé)
10 deka apró tészta
só, frissen őrölt feketebors
egy kis marék bazsalikom vagy petrezselyemzöld

Kevés olívaolajon megfonnyasztom a felaprított hagymát, zellerszárat, fokhagymát a rozmaringágról leszedett levelekkel együtt, kb. negyed óra alatt, amíg megpuhul, de nem pirul meg. A leöblített csicseriborsót hozzáadom, felöntöm a levessel, sózom, borsozom és fél óráig főzöm. Ekkor kiszedem a leves sűrűjének a felét, a lábosban maradó részt botmixerrel pürésítem, majd visszateszem a maradékot és a tésztát is hozzáadom. Addig főzöm, amíg a tészta megpuhul. A végén hozzáadom a durvára aprított zöldfűszert és tálalom. Esetleg kevés reszelt parmezánnal is meg lehet hinteni tálalásnál.

Hummusz

Nagyon szeretem ezt a kencét. A mostani írásmód szerint akár humusz is lehetne, de nekem az a tápanyagban dús földet jelenti, úgyhogy maradok a régi verziónál.

Hozzávalók:

2 doboz csicseriborsó konzerv (vagy 30 dkg száraz csicseriborsó)
3 evőkanál tahini (szezámmag paszta)
egy gerezd fokhagyma reszelve
egy teáskanál őrölt római kömény
egy szárított thai chili morzsolva
fél citrom leve
három evőkanál olívaolaj


Ha nem konzervet használok, az egy éjszakán át áztatott csicseriborsót másnap puhára főzöm. A főzőlevet elteszem, lehet, hogy kell belőle egy kevés a pürésítésnél.
A konzerv csicseriborsót levétől lecsepegtetem, kicsit le is öblítem.
A hozzávalókat a turmixgép poharába öntöm és egyneművé kevertetem a géppel. Ha túl sűrű, a főzőlével/nagyon kevés vízzel lehet higítani, de én inkább sűrűre hagyom, úgy szeretem, ha egy kicsit darabos marad. Érdemes hagyni a díszítéshez pár szemet egészben, és ezt a tetejére tenni a tálalásnál, meg jól megöntözni olívaolajjal.
A még langyos pitával igen finoman lehet mártogatni.

Falafel

A közel-keleti konyha alapétele, ami legtöbbször gyorsételként funkcionál, ugyanakkor nagyon egészséges is. Pitában, joghurtos vagy csípős szósszal (vagy mindkettővel), zöldségekkel igen ízletes vegetáriánus fogás, de akár főzelékre is mehet feltétként. Készítésének alapszabálya, amit sokan nem tudnak, hogy nem szabad hozzá főtt, konzerv csicserit használni, mert sose fog összeállni, nem azt kapjuk, amit várnánk.

Hozzávalók:

30 dkg száraz csicseriborsó
egy teáskanál őrölt római kömény
négy gerezd fokhagyma
fél csomag sütőpor
egy evőkanál liszt (vagy kicsit több, ha szükséges)
kis csokor koriander vagy petrezselyem felaprítva.

A készítést megelőző éjszakára a csicserit beáztatom. Másnap aprítógépben ledarálom és összekeverem a többi hozzávalóval. Fél órát pihentetem, majd kis golyókat6pogácsákat formázok belőle és forró olajban megsütöm szép barnára. Lecsöpögtetem, majd pitával, zöldségekkel, mártogatósokkal tálalom.

Ezúton kívánok mindenkinek jó főzőcskézést a hétvégére, és továbbra is várom a kommenteket, témajavaslatokat.

Zsuzsi főz

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?