Összeült a családi kupaktanács, és arra jutottunk, bevetjük apát az óvónőknél. Én pedig feltérképeztem az óvodaváltás lehetőségeit. Az elérhető közelségben lévő lakóhely szerinti ovikból egy lenne, ahova át tudnák venni a gyereket. Vegyes csoport, 30 fő körüli létszámok, a híre nem a legfényesebb, és a pedagógiai programja sem szimpatikus. Ezt rögtön el is vetettük. A másik lehetőség a munkahely szerinti körzetes lenne. Mivel én nagyon messze dolgozom, ezért az nem kivitelezhető, hogy hajnalban átvonszolom a gyereket a fél városon. Maradt az apa munkahelye szerinti, ami vállalható közelségben van nekem is a délutáni kitérő szempontjából. Itt két óvoda jön szóba, egy kicsi, kertvárosi tagintézmény, és egy nagy, lakótelepi. Mindkettőt dicsérik, 25 fős a maximum létszám, de mindegyik vegyes csoportos, és persze minden helyük fel is van töltve jelenleg. Innen válaszra várunk, hogy ha úgy alakul, hogy váltani kell, akkor tudunk-e menni.

Egyik nap a férjem elbeszélgetett a kommunikatívabb óvónővel. Elmondta neki, hogy a gyerek nem szereti az óvodát, tart tőlük, nem érzi jól magát. Panaszkodik, hogy nincs barátja, alig eszik bent főtt ételt. Valami megoldást kellene találni. Az óvónő elmondása szerint ők is beszélgettek erről a másik nővel, hogy mit lehetne tenni. Viszont amit a gyerek mesélt, nem teljesen úgy van, mert jól elvan bent a többiekkel, van egy kis barátja is, akivel sülve-főve együtt van. Nagyokat kacag, fecseg, nem úgy néz ki, mint akinek nem tetszik az ovi. Szerinte manipulálni próbál minket, korához képest nagyon értelmes, a nem alvás-nem evés szerinte a manipuláció része. A gyerek ebéd utáni ideiglenes elhozatalát nem támogatja. A két nő sincs összhangban egy mással, már nem ez az első eset, amikor homlokegyenest mást mondanak. A nap folyamán aztán a gyerekkel is elbeszélgetett az óvó néni, és úgy jött haza, mint akit kicseréltek. Határozottan jobb kedvű azóta. Úgy tűnik, nem csak a szerelők veszik jobban emberszámba a férfiakat, de az óvónők is.

A gyerek elkezdte provokálni őket, feszegeti a határokat. Alvásnál újabb és újabb dolgot eszel ki, elmondása szerint direkt bosszantja őket, napról napra messzebbre megy, a fiatalabb óvónő meg is jegyezte nekem, hogy most már nagyon zavar mindenkit az alvásnál. Mikor erről beszélgettünk a gyerekkel, mondtam neki, hogy előbb-utóbb a büntiszéken fog kikötni. Azt mondta, nem baj, utána majd alszik az óvodában. Kérdeztem tőle, hogy miért akarja, hogy büntetést kapjon. Határozottan állította, széles vigyorral, hogy ő úgysem fog büntit kapni, de ha mégis, akkor majd aludni fog. Én egyikben sem vagyok olyan biztos.

Minden másban tökéletesen szófogadó, de amikor lefektetik őket, hiába a mese, a simogatás, belebújik a kisördög. Próbálták a kispajtása mellé fektetni, de akkor őt sem hagyta aludni. Ha erről kérdezem, mindig azt mondja, hogy azért, mert nem akar ott aludni, és megkérdezi, hogy mikor mehet vissza a bölcsődébe. Az óvónők igyekeznek tudatosítani benne, hogy neki az a dolga, hogy óvodás legyen. Az unokatestvére, barátok gyerekei is győzködik, hogy márpedig minden kisgyereknek óvodába kell járni. De ő nem akar ovis lenni, ő bölcsis akar lenni újra, mert ott kedves óvó nénik vannak. Nem tudom, mi lenne a helyes döntés. Menni, maradni, ha tudunk majd váltani, akkor ott, lehet, hogy ugyanezt végig fogja csinálni, mert ő nem akar másik óvodát, neki csak a bölcsi kell.

A délutáni nem alvás egyetlen előnye, hogy este beájul az ágyba, és legtöbbször reggelig meg sem nyikkan. Ha megkezdem a munkát, jóval korábban kell kelnie, lehet, hogy megoldás lesz az is. Ebben az esős időben szinte ki sem mennek, ha épp nem esik, akkor sem, mert vizesek lesznek. Nézik a másik csoportot az udvaron, és nem fáradnak úgy el, mintha ők is kint rohangásznának.

Néhány szülő egy kisebb felújítást szervezett, a megvalósítást is magukra vállalták, csak az anyag árát kellett összedobni. Kezdetben nagyon nehezen indult a jelentkezés, de végül a szülők háromnegyede magáénak érezte az ügyet, így fejenként egy olcsó pizza árával megúsztuk a költségeket. A végeredmény nekünk is, és a gyerekeknek is nagyon tetszik.

Halacska

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?