Mivel anyai ágon a családom orosz, gyerekkoromban sokszor voltunk Leningrádban látogatóban. A hazaútra (két és fél nap volt vonattal) nagyanyám több doboz piraskit sütött nekünk.

Anyu csak ritkán vette elő a vaskos orosz szakácskönyvét, pár kedvenc étele volt, azokat főzte gyakrabban. Pár receptjét eltanultam, ezek közül most a négyéves lányom kedvenc orosz ételeinek leírását osztom meg veletek.

Pirog, piraski

A pirog tipikus szláv étel, kelt tészta hússal vagy zöldséggel töltve. A pirog maga a tepsi-nagyságú verzió, amit szeletekre vágnak, a piraski (pirogocskák) ennek a kisebb változata. Lányom kedvence a húsos és a gombás piraski, férjem a káposztásat szereti a leginkább. Lengyelül – a megtévesztés kedvéért – a pelmenyit hívják pirognak.

Elég macerás elkészíteni, de jó sok lesz belőle és másnap (ha marad, harmadnap) is isteni.

Hozzávalók:

1 csomag élesztő (15g)
1 pohár tej, 1 kanál cukor az élesztő futtatásához
3 kisebb vagy 2 nagyobb tojás

fél kocka margarin
kb. 3 nagy pohár liszt

Elkészítés:

Az élesztőt felfuttatom (ha zacskós instant élesztőnk van, azt nem futtatom fel,csak a liszthez keverem, dea tésztához hozzáadom a receptben szereplő pohár tejet), hozzáadom a tojásokat, a felolvasztott margarint, sót, és annyi lisztet, hogy rugalmas, puha tésztát kapjunk. Letakarva meleg helyen duplájára kelesztem (élesztőtől függ, hogy mennyi idő, átlagban egy óra), átgyúrom, majd újra duplájára kelesztem. Amíg kel a tészta, elkészítem a töltelékeket.

Lisztezett felületen vékonyra kinyújtom a tésztát és 10 átmérőjű köröket szaggatok belőle. Mindegyik közepére egy púpozott kiskanálnyi tölteléket rakok, a tészta szélét bevizezem és összehajtom, majd a széleket villával lelapítom, hogy ne nyíljon ki sütés közben. Ha többféle tölteléket használok, különféle jelöléssel látom el a piraskikat (egy-két lukat lyukasztok villával a tetején). Megkenem mindegyiket tojással, és 200 fokon aranybarnára sütöm.

Töltelékek:

  1. Főtt csirkehúsos

Csirkehúslevesből a maradék mellet ledarálom, összekeverem pirított hagymával, ha nagyon száraz, egy kis levessel lazítom.

  1. Sertés- vagy marhahúsos

1 fej hagymát megpirítok olajon, majd 30 dkg darált sertés vagy marhahúst (vegyesen is lehet) hozzáadok, pirítás után egy kis húsleveskockát meg egy kevés vizet adok hozzá és puhára párolom.

  1. Gombás

1 fej hagymát megpirítok olajon, hozzáadok 25 dkg felszeletelt apró gombát vagy ha nagy, akkor kockára vágom, sózom, borsozom, fűszerezem egy kis kakukkfűvel és megpárolom.

  1. Káposztás

3 evőkanál olajban 2 evőkanál cukrot karamellizálok, majd 1 fej apróra vágott hagymát és egy kis fej lereszelt káposztát megpirítok benne. Sózom, borsozom, és puhára párolom. Apróra vágott főtt tojással lehet gazdagítani.

Borscs

A borscs tulajdonképpen céklás marhahúsleves. Semmi extra tudomány nem kell hozzá, viszonylag egyszerű elkészíteni, viszont a céklá kissé édeskés íze nagyon érdekessé teszi. Savanykás tejföllel tálalva még finomabb. Figyelem! Nem ünnepi abrsozhoz és fehér blúzhoz való étel! Előke használata ajánlott J

Hozzávalók:

marhahúsleves
hagyma
4 sárgarépa
2 cékla
egy fél fej káposzta
só, bors, babérlevél, paradicsompüré

Elkészítés:

Megfőzzük a marhahúslevest. 1 fej apróra vágott hagymát és a felkarikázott sárgarépákat kis olajon megpárolom, majd hozzáadom a kis kockákra vágott céklákat. Egy kis piriítás után hozzáadom a csíkokra vágott káposztát, egy kevés paradicsompürét vagy sűrítményt és a fűszereket. Egy kis vízzel felöntöm, majd ha a cékla megpuhult, beleöntöm a levesbe és azzal összefőzöm pár percig. Tejföllel tálalom.

Pelmenyi avagy fülkenyér

Hússal töltött vékony tészta-tasakok, amiket sós vízben vagy húslevesben főznek meg, és főzés után vagy egy kis vajon megpirítják, vagy egy kis ecettel savanyított levessel, esetleg tejföllel lecsolova tálalják.

Eredetileg a távoli finnugor nyelvrokonaik, a Szibériában élő komik és udmurtok nemzeti eledele, de Oroszországban hihetetlenül népszerű. Készítik otthon, éttermekben, kifőzdékben, s hatalmas mennyiségben kerül nagyüzemi előállításra, mélyhűtve. Ez utóbbi sok helyen kapható az orosz boltokban és nagyobb szupermarketekben.

Hozzávalók:

2 pohár liszt
fél pohár tej vagy víz
1 egész tojás
kk só

A töltelékhez:

20 dkg darált marhahús
20 dkg darált sertéshús
egy nagy fej hagyma
fél dl hideg víz

Elkészítés

A hozzávalókból leveles tészta keménységű tésztát gyúrok. Konyharuhával letakarom, és félórán keresztül pihentetem, közben elkészítem a tölteléket. A darált húst az apróra vágott hagymával és egy fél deci vízzel összedolgozom, sóval, borssal fűszerezem.

A tésztát 1-2 mm vastagságúra kinyújtom, és közepes méretű pogácsaszaggatóval kis köröket szaggatok belőle. Mindegyik közepébe kiskanállal rakok egy kis húst, majd összehajtom és jól lenyomkodom a széleit. A két fülecskét összeérintem. A pelmenyiket lisztezett deszkán hűvös helyre félrerakom egy fél órára, hogy egy kicsit szikkadjanak.

Ezután a kis húsos táskákat forrásban lévő vízbe vagy húslevesbe teszem és miután feljöttek a víz tetejére, kb. 10 percig főzöm. A tészta keménységétől függően lehet tovább vagy rövidebb ideig, érdemes megkóstolni, mielőtt kivennénk. Tálalni sokféleképpen lehet, érdemes kipróbálni, hogy ízlik a legjobban. Lányom a kis leves plusz sok tejföl kombinációt favorizálja.

Zabpehely