A kórház neve: Almási Balogh Pál Kórház Ózd 

A szülés időpontja: 2019. május 

A kórház állapota: Elfogadható. Nem a legújabb állapotú és nem a legfelszereltebb. Ebben az évben voltak újítások, amiket valószínűleg folytatnak. 

Mellékhelyiségek/zuhanyzók állapota: Piszkosak, büdösek. Az osztályokon naponta takarítják, a szobában lévő emberektől függ leginkább, hogy mennyire marad tiszta.

Szülészet/szülőszoba korszerűsége: Maga a szülészet tiszta, van bordásfal, lehetőség zuhanyozni, labda nem tudom, van-e, erről nincs tapasztalatom. Pár hónapja van kád és új ágyak. 

Orvosok, szülésznők, csecsemős nővérek segítőkészsége: Orvosok segítőkészsége függ pár dologtól, ha nem fogadott orvos, annyira nem segít. Szülésznők kedvesek, persze köztük is akad olyan, aki nem szívesen segít vagy nem jó kedvűen szól hozzád. Csecsemős nővérek mindenben segítenek, bár legtöbbször sokadik kérésre. 

Szülésvezetés: Fogadott orvosom volt, szülésznő az ügyeletes volt. Az orvosom sokat segített, sokat volt mellettem. Szülésznő néha mogorván szólt hozzám. Nagyon népszerű az oxitocin, persze ha valakinek úgy látják, nincs rá szüksége, akkor nem adnak. Tudtommal csak gátmetszéssel szülesztenek, gátvédelem nem lehetséges. A szülés siettetése nem jellemző, bár előfordult már. Ez az orvos türelmétől, idejétől függ.

Császármetszés: Nincs tapasztalatom, de azt tudom, hogy üvegen keresztül nézheti az apuka. 

Látogatási rend: Rooming in szobában 07.00-21.00-ig lehet látogatni, bárki bemehet. Több ágyasban viszont délután 15.00-17.00-ig van látogatás, akkor is a folyosóra ki kell tolni a babát. Ezt persze sokat megszegik. 

Mit kell vinni a baba ellátásához? Csak kórházi ruhában lehet, adnak rá bodyt, angol pólyát. Otthonról felesleges vinni ruhát, mert levetetik. Pelenkát 4 darabot adnak egy napra, én jobbnak láttam, ha viszek, popsitörlőt nem adnak, azt kapod, ami a promo boxban jár, így azt érdemes berakni. Takarót is adnak, bár biztonság kedvéért nem árt azt is tenni. Köldökre adnak alkoholt is, de többágyasban négy emberre egy kis üveggel. Vatta sok jár egy babára. Cumit nem engedik itt sem. 

Hány ágyra jut egy zuhanyzó? Rooming in szobában egy emberre egy zuhanyzó. Négyágyasban négy emberre egy, kétágyasban is négy emberre egy (össze van nyitva a zuhanyzó). 

Van-e VIP szoba? Nőgyógyászati osztályon három, amit természetesen szülés után is igénybe lehet venni, szülészeti osztályon egy.

Koszt mennyisége, minősége: Kevés és ehetetlen a legtöbb. 

Kommunikáció: Az orvosok legtöbbször közlik, mi történik, és fel is készítenek mindenre. A szülésznők segítenek, mondják, mikor mi következik, mire kell figyelni, nagyjából mit kell érezni. De akad köztük olyan is, aki nem segít és nagyon bunkó. Szülés után is tájékoztattak mindenről időben. 

Kaptál-e tanácsokat hazamenetel előtt: Igen. Orvostól és csecsemős nővértől is. 

Bármilyen egyéb tapasztalat, amit fontosnak tartasz: Ha télen van a szülés időpontja, ajánlatos vastag takarót berakni magadnak és a kisbabának is. A fűtés nem a legjobb.

Értékelés:

  • szülészet állapota: 10
  • kórtermek állapota: 8
  • szülőszoba korszerűsége: 9
  • felszereltség (orvosi, higiéniai eszközök): 9
  • mellékhelyiségek/zuhanyzók állapota: 5
  • orvosok segítőkészsége: 9
  • szülésznők segítőkészsége: 8
  • csecsemős nővérek segítőkészsége: 8
  • kommunikáció, tájékoztatás: 9
  • tisztaság: 8
  • ellátás minősége: 7
  • személyes élmények: 8

Ha az elmúlt két évben hoztad világra gyermeked, küldd el nekünk te is véleményed a kórházról, ahol szültél. A szempontsort és a segítséget itt találod hozzá.

Olvass még kórházteszteket!

Veszprém: Bár minden szülészet ilyen lenne!

Székesfehérváron minden adott egy csodálatos szüléshez

A folyosón vajúdnak a kismamák Kaposváron