Karácsony közeledtével a gyerekeknek vásárolt okostelefonok veszélyeire hívja fel a szülők figyelmét a Safer Internet (Biztonságosabb Internet) konzorcium. A fiatalok biztonságos internethasználatért dolgozó program magyar kutatások eredményeire hivatkozva körültekintő gondolkodásra buzdítja a szülőket.

'Typical Teen' photo (c) 2011, Tyler-Adams - license: http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

A magyar fiatalok médiahasználatáról által készített felmérés eredményei szerint a szülők kevés figyelmet fordítanak a gyerekeik mobiltelefon és internet-használati szokásaira - tájékoztatta az MTI-t a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány.

A kutatás során megkérdezett 13-17 éves kamaszok 93 százalékának van mobiltelefonja és 43 százalékuk okostelefonnal rendelkezik. Mintegy 70 százalékuknál a szülők nem határoznak meg szabályokat a televízió, az internet vagy a mobil használatával kapcsolatban, a legtöbb fiatal felügyelet nélkül tölthet fel pénzt a telefonjára, abba pedig végképp nem szólnak bele a szülők, hogy gyermekük mire használja a készüléket – derül ki a felmérésből.
Az okostelefonokon sokkal nehezebb szűrni az információkat mint egy számítógépen, így a gyerekek könnyebben érhetnek el nem nekik szánt tartalmakat, ezért érdemes már a telefon kézhezvételekor tisztázni, hogy mennyit és hogyan internetezhet a gyermek - vélik a szakemberek.

Sok esetben a "bármikor, bármit, minél több emberrel megosztani" - elv vezérli a tinédzsereket a közösségi alkalmazások során. Szülőként fontos nyomon követni, hogy a gyermek mennyi és milyen típusú információt oszt meg magáról ezeken az oldalakon, kikkel ismerkedik és tart kapcsolatot, milyen élmények érik és mennyire tudja megvédeni magát az esetleges sérelmektől. A kamaszok sokszor azt sem tudják milyen tartalmakat biztonságos megosztani, vagy azt, hogy az általuk készített fotókkal önmagukat vagy másokat sodorhatnak veszélybe.

A korlátok nélküli internethasználat egyre nagyobb veszélyt jelent az internetfüggőség kialakulása szempontjából is. Ha a gyermek már az iskolában is csak a telefonjával foglalatoskodik, a barátokkal közös programok során sem szakad el az internettől és képtelen a mobilját kikapcsolni, ezek figyelmeztető jelek lehetnek arra, hogy rossz irányba halad - hangoztatják a szakértők.

A világhálón bármilyen információ azonnal elérhető, így tájékozottabbak lehetnek ugyan, azonban azt is meg kell tanulniuk, hogy hogyan ellenőrizzék az információk valódiságát, megbízhatóságát – hangsúlyozza a program.

MTI