Tünde interjú bőrgyógyász

Nemrég a nagylányomat bőrgyógyászhoz kellett vinnem, hogy leszedessük az újra megjelent uszodaszemölcseit. A doktornő alaposan átvizsgálta a gyerek egész testét, majd megakadt a szeme a lábszárán lévő, ötforintos nagyságú anyajegyen (születése óta ott van), és felhívta a figyelmem arra, hogy mivel nagy a mérete, festékes és nem a legjobb helyen van (nyáron mindig éri a nap), ezért javasolja az eltávolíttatását.  A téma felkeltette az érdeklődésem így alaposan kikérdeztem Dr. Asbóth Dorottya bőrgyógyász főorvost a témában.

Említette, hogy az anyajegyet a mérete miatt is tanácsos eltávolíttatni. Milyen méretekről beszélhetünk anyajegyek esetén?

Dr. Asbóth Dorottya: A veleszületett anyajegyeket méretük szerint osztályozzuk. Van kicsi, középnagy és óriás anyajegy. A kicsik két centiméter alattiak, a középnagyok két centiméter és húsz centiméter közöttiek, az óriás anyajegyek pedig húsz centiméter fölöttiek. Akár egész testrészeket beborító szőrös, sötét színű úgynevezett „állatszőr” anyajegyekkel is születhetnek kisbabák. Ez a jelenség nagyon szoros gondozást igényel, minden eset különleges. Fontos, hogy a felsorolt anyajegy méretek felnőtt korra számítottak, tehát kisbabáknál a felnőtt mérethez arányosítva számítjuk.

Mi a teendő az anyajegyekkel? A kisebbeket nem kell bántani, a nagyobbtól meg kell szabadulni?

Dr. Asbóth Dorottya: Az apróbb anyajegyek megítélése több szemponttól függ: hol helyezkedik el, mennyire zavarja a hétköznapi életben, van-e sérüléseknek, mechanikus irritációnak kitéve, vagy olyan helyen van-e, ahol állandóan nap éri, ugyanis mindenféle védekezési eszköz bevetése mellett is leéghet az a terület. Ez egyéni megítélés kérdése.

A középnagy anyajegyeket a szakma szabályai szerint eltávolíttatjuk, a későbbi életkorban jelentkező rosszindulatúság esélye miatt. Az eltávolítás időpontja a pubertáskor előtt ideális, mivel amikor nagyon kicsi a gyermek, altatni kell a beavatkozáshoz. Nagyobb korában, már lehetséges, hogy ő szeretne megszabadulni az anyajegyétől. Ilyenkor sokkal egyszerűbb a helyzet, mert a nagyobb gyermek a helyi érzéstelenítésben végzett anyajegy eltávolítást könnyebben elviseli. Általában úgy kivitelezhetők ezek a beavatkozások, hogy egy szülő jelen van a kisműtőben.

Mi a helyzet a nagy, húsz centiméternél nagyobb anyajegyekkel?

Dr. Asbóth Dorottya: Már említettem, hogy minden ilyen eset egyedi. Mérlegelni kell, hogy van-e lehetőség a nagy anyajegy maradéktalan eltávolítására, csak ebben az esetben szabad elkezdeni a műtéteket. Ha nincs, marad a szoros megfigyelés, a gyanús területek kimetszése, illetve olyan kozmetikai célú beavatkozások, mely a gyermeknek az anyajegy meglétét könnyebben elviselhetővé teszi.

Miért fontos az anyajegyek eltávolítása?

Dr. Asbóth Dorottya: Ez egy nagyon fontos prevenciós lépés egy későbbi életkorban esetleg kialakuló, erősen rosszindulatú daganat megelőzésében.

Hogyan alakulhat ki az anyajegyből rosszindulatú daganat?

Dr. Asbóth Dorottya: A folyamat egy részben genetikai alapon nyugszik, illetve függ az egyénre ható környezeti hatásoktól is. A mai tudásunk szerint, ha gyermekkorban többszöri napégést szenved, nagyobb esélye van arra, hogy a festékes anyajegyekből rosszindulatú daganat, úgynevezett melanoma kialakuljon. Az élethosszig összeadódó, rendszeres naphatástól pedig az úgynevezett nem melanoma típusú bőrdaganatok keletkezhetnek idős korban – ezek jobban kezelhető esetek. Ezért azt mondjuk, hogy ha a gyermeknek a nyár végére van egy kis barna színe, az nem baj, de a napégéseket feltétlenül kerülni kell.

Köszönöm a válaszokat!

Tünde

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?