Ismét nem unatkozik majd az, aki valamilyen programra szeretne benevezni e hétvégén. Kánikula már nem lesz, lesz viszont Kulturális Örökség-hétvége, amikor mindenféle máskor lezárt épületcsodát lehet megtekinteni, víztornyok és minisztériumok, máskor elzárt múzeumi ritkaságok, ipartörténeti érdekességek vagy „csak” százvalahány éves, érdekes házak várják a látogatókat, talán ismét el lehet jutni a Sándor-palotába, a rendőrségi székházba és más, akár gyerekek számára is érdekes helyre is.  A helyszínek teljes listája itt tekinthető meg.

Többek közt ingyenesen lesz látogatható a hét végén a Közlekedési Múzeum gépjármű raktára. A Kulturális Örökség Napjai alkalmából szeptember 15-én, szombaton 10 és 14 óra között ingyenesen lehet megtekinteni a raktárban tárolt és restaurálásra váró autóritkaságokat.

A látogató nemcsak megtekintheti a járműveket, de felújítási javaslatot is adhat a szakvezetőknek, a muzeológusoknak, illetve a restaurátoroknak.

A Közlekedési Múzeumban a múzeum járműgyűjteményének csak kis része látható, nagyobb hányaduk restaurálásra vár, vagy egyszerűen a kiállító tér sajátosságai miatt nem állítható ki. A raktárban őrzött járműveket szakkiállításokon, ideiglenes kiállításokon, illetve e napon láthatja csak a nagyközönség.

A rendezvény ideje: 2012. szeptember 15, szombat, 10-14 óra, helyszíne: XIV. kerület, Tatai út 13. (Vigyázat, nem azonos a szintén a Tatai úton lévő Vasúttörténeti Parkkal!)

Bár a Kisvasutak Napja múlt héten volt (a Börzsönyben a közlemény szerint több mint háromezren voltak kíváncsiak a programokra) a Gemenc Zrt. Ökoturisztikai Központjában, 2012. szeptember 15-én, 9 és 17 óra közt várják színes, különleges programokkal   a kisvasút szerelmeseit, akik szeretnék megünnepelni a Gemenci Erdei Vasút napját. Kézihajtányozás, vasútmodell-kiállítás, kézműves játékok, erdészeti kiállítás és a vasúti pálya teljes bejárása, mézkóstoló és mézvásár, természetfotó-kiállítás, kemencés lepénysütés, bor-és pálinkakóstoló várja az érdeklődőket, utóbbiakat nyilván csak a nagykorúaknak szánják. A rendezvény belépője tetszőleges mennyiségű utazásra, kézihajtányozásra, a kiállítások megtekintésére, az íjászbemutató látogatására és a kézműves foglalkozások igénybevételére jogosít. Ezen a napon az Erdei Vasút szerelvényein Pörböly és Gemenc-Dunapart között csak a rendezvény belépőjével lehet utazni.

Kicsiket és nagyokat egyaránt vár a Hetedhét Piknik családi rendezvénysorozat (havonta jelentkeznek új programmal) idei második eseménye vasárnap az Akvárium Klub füves területén, ahol minden a zöld színről, a környezetvédelemről és a környezettudatos gondolkodásról szól majd. A Hetedhét a családos, gyermekes közönségnek nyújt kikapcsolódást koncertekkel, színházi produkciókkal, iparművészeti alkotóhelyszínekkel és közösségi programokkal a klub szabadtéri területein. A sorozaton minden hónapban új témát járnak körül a programfelelősök, így a vasárnap másodszorra jelentkező Hetedhéten minden a zöld szín körül forog majd - adták hírül közleményben a szervezők.

A nap az Árgyélus és Tündér Ilona című interaktív mesejátékkal indul, majd zenés programokkal, táncházzal és Gryllus Vilmos-koncerttel folytatódik. Azok a bátor gyerekek, akik ügyesen teljesítik a játékos próbatételeket, mesebeli drágaköveket nyerhetnek a koronájukra, és így Zöld Királyfikká és Zöld Királylányokká válhatnak.

Egész nap látogatható egyebek mellett a zöld játszórét, ahol újrahasznosított anyagokból készült ügyességi játékokkal lehet játszani, a tündérflotta alkotóprogram, amelyen iparművészek segítenek a gyerekeknek újrahasznosított anyagokból ékszereket és játékokat készíteni, a békanézegetőben különleges békákat lehet majd testközelből megvizsgálni, a Nagy Terv Egyesületnél pedig környezetvédelmi társasjátékokkal mérhetik össze tudásukat kicsik és nagyok. Az Akvárium Klub és az Egyszervolt.hu szervezésében megvalósuló eseménysorozat színes és környezettudatos programjairól az érdeklődők az esemény Facebook-oldalán  is tájékozódhatnak.

Idén is nagyszabású rendezvénnyel, muzsikával, játékkal, tánccal, mesével, vásári forgataggal és közös Ringatóval indul az évad a Millenáris Fogadójában, ahol a Kolibri Kiadó is bemutatja legújabb, Ringató könyvét. A mulatságot a Kolompos Együttes gyermek táncházával (13 órakor) folytatják.  A vendégek kiléte egyelőre titok (meglepetés), de annyi bizonyos, hogy mindenkinek öröm lesz velük a találkozás, írják a szervezők a Millenáris honlapján.  A program ingyenes.