Tünde Momo gyereknevelés veszély

A közösségi oldalakon gyakran megjelennek olyan képek, tartalmak, amelyek azzal fenyegetnek, hogy ha nem küldöd tovább, akkor valami történni fog/vagy nem fog veled – és akár kamu példákkal is igazolják az állítást. Sajnos az ilyen kamuposztokat a felnőttek is megosztják, ne csodálkozzunk, ha a gyerek is komolyan veszi az effajta üzeneteket. Momo is a hiszékenységre alapozva rémisztgeti a gyerekeket. De ki is ez a Momo és pontosan mit csinál? És mit tudunk ellene tenni? Erre keressük a választ szakember segítségével.

Kicsoda Momo?
 

Momo egy ijesztő, bizarr női figura (eredetileg Midori Hayashi képzőművész szobra, és egy japán démont ábrázol), hatalmas, kimeredt szemekkel, kegyetlen, széles mosollyal, lakkozott körmű tyúklábakon. Momo figurája felbukkant a WhatsApp csevegőappban, és állítólag már a Minecraft játékban is ijesztgeti a gyerekeket. Először rémületes fotókat küld nekik, és üzeneteiben azt állítja, mindent tud róluk, még a lakhelyüket is. Később szörnyű feladatokat ad a gyerekeknek, és azzal fenyeget, hogy felbukkan náluk és megöli őket, ha nem csinálják meg.

Momo állítólag WhatsAppos lánclevélben is terjed. A bizarr lény azt állítja, három éve elütötte egy autó és meghalt, és ha nem küldi tovább a felhasználó 15 embernek a levelet, akkor éjfélkor megjelenik a szobájában, és a felhasználó meghal, vagy valami szörnyűség történik vele.

Egyelőre senki nem tudja, hogy eredetileg ki áll az egész mögött, hiszen a futótűzként terjedő Momo-jelenségre többen ráugrottak, tovább gerjesztve a félelmet és a pánikot és kihasználva a lehetőséget. Például többen kamu Youtube-videókat gyártanak, amelyben „bizonyítják”, hogy Momo nem hazudik, tényleg megöli az ártatlan gyerekeket. Az egekbe szökő nézettség miatt pedig végül jól járnak a videó készítői a reklámbevételekből. Lehetnek olyanok is, akik Momo „nevében” adatlopással próbálkoznak: például kiszedik a gyerekekből a családi információkat.

A félelemkeltés bűncselekmény
 

„Aki félelmet kelt, a gyermek érzelmi fejlődésére nézve kárt okoz, bűncselekményt követ el. Könnyen elképzelhető, hogy egy labilis gyermek, aki nem érzi jól magát a világban, rossz a viszonya a szüleivel, tényleg bedőlhet ennek és kárt tehet önmagában – mivel elhiszi, hogy a lény tényleg eljöhet hozzá. Ebben van a veszély. Nem tudunk a figurával összekapcsolható tényleges öngyilkosságról, de fontos, hogy figyeljük a gyermekünket

– mondja Matusek M. Zsuzsanna internetbiztonsági szakember és az Országos Gyermekvédő Liga elnöke

BTK. 222 §. FÉLELEMKELTÉS 
Aki félelemkeltés céljából
a) mást vagy rá tekintettel hozzátartozóját személy elleni erőszakos vagy közveszélyt okozó büntetendő cselekmény elkövetésével megfenyeget, vagy
b) azt a látszatot kelti, hogy más életét, testi épségét vagy egészségét sértő vagy közvetlenül veszélyeztető esemény következik be, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Figyelj a gyerekedre!

Miért kell odafigyelni a szülőnek?

„A gyerekekben rémületet, pánikot kelthet a figura, elhiszik, hogy éjjel tényleg rájuk tud törni a gonosz, aki majd bántani fogja őket. Ez rémálmokat és szorongást okozhat náluk”

 - mondja Matusek M. Zsuzsanna, aki hozzáteszi:

„A gyerek nem biztos, hogy el fogja mondani a szüleinek, ha találkozik Momóval, A gyerekek ugyanis nagyon sokszor önmagukat hibáztatják olyan dolgokért, amikről nem ők tehetnek. Ezért van az, hogy bűntudatot kelt bennük az, ha ilyesmivel találkoznak – és akár ezért sem merik elmondani a felnőttnek.”

A gyerekek attól is félhetnek, hogy a szülő megszidja őket: „Már megint mit találtál az interneten?” Ezért is fontos, hogy a szülő figyelje a gyerekét, és nézze, viselkedésében történik-e változás.

„Árulkodó jel például a gyerek megváltozott magatartása, ha például összerezzen az üzenethangoktól, zárkózottá válik, magába forduló lesz, esetleg agresszív, kialvatlan. Ha ezek a jelek jelen vannak, akkor fontos, hogy üljön le beszélgetni a gyerekkel és csillapítsa a félelmeit” – mondja a szakember.

Mit tehet a szülő, ha a gyerek találkozik a lénnyel az interneten?

Ha egy kisebb gyerek szeme elé kerül Momo, és ő retteg a látottaktól, a szülő megpróbálhatja átfordítani a félelmet és pozitívvá változtatni a figurát: „Tényleg félelmetes, de nem tehet róla, hogy így néz ki. Biztos senki nem barátkozik vele. Lehet, hogy szomorú, és csak ezért nevet ilyen szerencsétlenül.” A lényeg, hogy a félelmetes külsőt valami pozitív érzelmet kiváltó belső tulajdonsággal ellensúlyozzuk, vagy egyenesen nevetségesnek állítsuk be, így csökken a gyermek félelme. Nagyobb gyerekek esetében, akik egymást is hergelik a Momo-sztorikkal, el kell magyaráznia a szülőnek, hogy az egész egy kitalált történet, semmi nem igaz belőle.

Ha a gyerek még nem találkozott Momóval

„Jó, ha a gyereket felkészítjük rá. Meséljük el a gyermeknek, hogy van egy álhír, ami egy rémséges figura kapcsán terjed az interneten. Biztassuk a gyereket arra, hogy ha találkozik a lénnyel, jelezze nekünk, és mi meg fogjuk nyugtatni”

– tanácsolja Matusek M. Zsuzsanna.

Anya, a csoportunkban Momóról beszélgetnek!

A gyerekeimnek én is meséltem a lényről, és igyekeztem felkészíteni őket arra, hogy hogyan kezeljék, ha felbukkan a monitoron, vagy ismerőseik emlegetik. A tizenhárom évesen azonnal jelezte is, amikor az egyik online játék chatszobájában előkerült a téma. Megkérdeztem tőle, milyenek látja a figurát:

„Szerintem Momo első ránézésre félelmetes. Én is megijedtem, de úgy nyugtattam meg magam, hogy ez csak egy szobor. Nagyon sokan félnek tőle, például hogy elrabolja őket. Azt mesélik, zaklatja és ijesztgeti a gyerekeket, de nem kell tőle félni, ő egy robot és nem tud ártani senkinek.”

A lányom azt is elmondta, hogy a csoportban senki nem „találkozott” még a szörnnyel, mindenki csak hallott róla, személyes tapasztalatuk nincs. Azaz hergelik egymást, rettegnek és szoronganak. Ezek miatt kell a gyerekeinkkel beszélgetni a témában, hogy érzelmi fejlődésükben ne okozzon kárt ez a borzasztó csúf lény.

Tünde

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?

A Bezzeganya blog a Disqus kommentrendszert használja. Ha te is szeretnél hozzászólni, és még nincs regisztrációd, itt találsz segítséget hozzá>>> A Disqus használatáról, beállításairól pedig itt írtunk>>>