Másutt gyereknevelés pénz

Amikor valaki a gyerekszüléssel és gyerekneveléssel kapcsolatos kiadásokat végiggondolja még azelőtt, hogy közvetlenül érintett lenne, gyakran tanácstalanul áll a gyerekes ismerősök panaszai előtt.  Az igazság az, hogy a gyermekes életmód sokkal-sokkal több pénzbe kerül, mint egy kétfős párkapcsolat, és tele van olyan kiadásokkal, amikre szinte senki nem számít előre.  Ezek a kiadások nem egyszer nehéz helyzetbe hozzák a családokat, és ezek a nehéz helyzetek elharapódznak, és még a családok teljes széthullásához is vezethetnek. Sokszor ugyanakkor jelennek meg, amikor a bevételcsökkenést elkezdi megérezni a család. A közhiedelemmel ellentétben a fejlett országokban az egyik elsőszámú válóok az anyagi nehézségek, messze a hűtlenség, vagy az ideológiai különbségek előtt, és gyakran ezek a nehézségek közvetlenül felelősek azért, hogy a kisgyerekes szülők „elhagyják magukat”, vagy nem tudnak magukra, egymásra és a párkapcsolatra elég időt szentelni.

Szedjünk össze pár olyan kiadást, ami az elsőgyerekes párokat váratlanul érinti, a többgyerekeseket is jelentősen hazavághatja, és amik messze túlmennek az  „egy gyereknek úgyis csak pelenka, kölcsön kiságy, és egy pici tál étel kell, ruhákat majd ad a sógornőm, a buszon meg úgyis ingyen utazhat, a suli meg ingyen van” gondolkodásmódon. Mindenki nyugodtan hozzáteheti azokat a kiadásokat, amik őt érték teljesen váratlanul!

Az ingatlankérdés
 

Akkor is, ha a szülők túlteszik magukat olyan apróságon, hogy tök jó lenne minden gyereknek (főleg ha nagyobbacska) saját szoba, bizony több helyre és másfajta elrendezésre van szüksége egy kisgyerekes családnak. Van, aki frissebb levegő, kert, vagy jobb iskolák reményében egy parkos külvárosba költözik a csepp belvárosi lakásból. Van, aki a második gyerek után jön arra rá, hogy minden nap elkésik, ha nincsen több fürdőszoba, de a lényeg az, hogy olyan lakáskörülmények, amik anno luxusnak tűntek, most már az alap élethez kellenek. Szinte elvárás lett a lakásfelújítás is a terhesség alatt, az új bútorokról, és gyerekbarátabb berendezésről nem is beszélve. Nagyon kevesen tudják mindezt olcsón megúszni, azok az idők réges-régen elmúltak, amikor a legkisebb egy fiókban aludt, és ezen senki nem csodálkozott.

Az oktatás
 

Sok gyermektelen úgy tekint az óvodára és az iskolára, mint egész napos, ingyenes bébiszittelésre és játszóházra, ahonnan egy gyerek minden nap kicsit okosabban jön majd haza, és amit a szülő elintéz az adópénz befizetésével, és kész. A kisgyerekesek tudják, hogy az iskola a pénznyelés fellegvára, ami folyamatos kiadásokkal jár. Az iskolaszerek, a ruházat, a tankönyvek, a hátizsákok, az iskolai kirándulások, az esetleges korrepetálások mind-mind nagyon drágák, arról nem is beszélve, hogy a borsos árú különórák (mindenki tudja, hogy a hangszertanulástól okosabb lesz a  gyerek, a sporttól meg tovább él majd) seregét sem könnyű megúszni. Arról nem is beszélve, hogy a legtöbb szülő pontosan tisztában van azzal, hogy mennyit ért anno a saját iskolai nyelvoktatása, és az, hogy mit kezdhet manapság egy ember idegen nyelv tudásának teljes hiányában.

Az utazás
 

A nagyobb (és természetesen biztonságosabb, újabb, ezen kívül több gyerekülést és giga csomag pelenkát magába fogadó) autó és a normális autósülés beszerzése csak a kezdet!  Hacsak nem akarsz majd tizensok évig otthon maradni, gyerek(ek)kel utazni és vakációzni drága mulatság. Sajnos a szállásokat Magyarországon általában személyenként árazzák akkor is, ha a bizonyos személy 95 centis,  a szülői ágyban alszik, és sosem reggelizik, csak tejet. Külföldi út esetén (szerencsére a nagyobb és drágább külföldi hotelláncok szobánként számláznak), bejátszik a repülőjegy (a legtöbb légitársaságnál 2 éves kor felett kell teljes árat fizetni), a vonatjegy, és a drága utazási biztosítás. Nem csoda, hogy sokan túl sokat költenek és később szívnak emiatt, avagy nem mennek sehova gyerekkel, és megegyeznek abban, hogy a nagyi vagy anyós vidéki háza ideális a kicsiknek környezetváltozásra, mialatt a szülők saját lakásukban újházasokat játszanak.

A rezsi
 

„Miért ég már megint minden villany a házban?”

„Ki hagyta már huszadszorra nyitva a csapot?”

„Ha fázol, ne a fűtést csavard fel, hanem vegyél fel zoknit!”

„Biztos vagy benne, szívem, hogy egy újszülöttnek 30 fokosra fűtött szoba KELL?”

Minden szülő tudja, hogy a gyerekei szívják az energiát, és most nem csak a szülőéről arról beszélünk, hanem arról is, ami a falból jön.

A Vízművek is örülhet, hogy a mosógép és a mosogatógép éveken át mindig működésben állnak majd, kis hegyekben áll a mosandó és kimosott ruha és naponta 3-5 ember fürdik, esetleg nem is egyszer.

Higiéniai kellékek
 

Ja, hogy már megint letekerte a kétéves a vécépapírt a gurigáról?  Egyébként is, hogyan lehet, hogy egy kisgyerekes családban napi egy tekercs elfogy?

A két gyerek fürdés közben rájött, hogy ha az egész flakon sampont beleöntik a kádba, a hab izgalmasan a plafonig fog érni?  A papírzsepi-fogyasztás ipari méreteket ér el szeptember és április között?  Minden étkezés előtt a kézmosás csak 10 perces sorban állás után lehetséges? Nem, ez nem csak nálatok fordul elő, és a nagy üzletekben és klubkártyás boltokban nem is a szinglik tolják a kocsit a 64-es csomag vécépapírral, és a literes folyékony szappannal. A fene gondolta volna, hogy ezek a csip-csup dolgok így összeadódnak.

Mások gyerekei
 

Mások gyerekei nem csak arra jók, hogy csúnya szavakat tanítsanak a te kis angyalodnak, vagy rájöjjenek, milyen borzalmas jelentése is van a gondosan kiválasztott szupi utónevének. Mások gyerekei ötleteket adnak olyan különórákra, amikre te nem is gondoltál, hogy létezhetnek, persze ők már mind hónapok óta járnak. Mások gyerekei megkapják karácsonyra azt a menő ajándékot, aminek megvételéről lebeszélt a férjed, mert a gyereknek úgyis új pulóver kell (szerencsére a gyereknek januárban van a szülinapja, jó nagy szerencse, addigra talán abbahagyja majd a sírást). Emlékszel, amikor mindenkinek Moncsicsije, Tamagocsija, vagy walkmanje volt? Ugye? Mások gyerekei galád módon meghívják a gyerekedet a szülinapi zsúrjukra, és ugye ajándékot kell vinni. És még addig jó, amíg meghívják, és az egész harmincfős csoport vagy osztály minden tagja, mert ha nem, az világvége. Azután persze vissza kell hívni mindannyiukat a saját gyerek zsúrjára. Az hány tündérkirálynős vagy Thomas-os papírtányér? Bele fog férni a Corsába? Basszus.

Különleges alkalmak a férjjel
 

A gyerekek előtt a párod felhívott a munkahelyeden, és megkérdezte, elmentek-e moziba, vacsorázni, vagy iszogatni meló után. (Vagy mind a három! Ugyanaznap!) Egy jó kis randi ugyanazon emberrel most már nem csak több szervezést igényel, mint a holdraszállás, de többe is kerül. Akinél van riasztható nagyi vagy anyós, az megfogta az isten lábát. Mindenki más hápoghat, hogy ha ő tudta volna, hogy ilyen sokat keres egy bébiszitter, akkor azt a foglalkozást választotta volna, az egyetemi marketing szak helyett. Egy jó bébisztitter egy vacsi árát is elkérheti az este végén, és még adót sem fizet majd rá. Avagy, lehet családi vacsorákat szervezni, amikor a gyerekek is elkísérik a szülőket, „hogy végre kimozduljunk”, meg lehet duplázni minden más árát, és el lehet felejteni a „felnőtt filmet”, amiben boldog szinglik smárolnak, vagy még rosszabbat tesznek.

Étkezések
 

Nem, az átlag kétéves nem eszik meg szívesen mindent, amit elé raknak, nem csak a tiéd egy válogatós kis köpködőgép, akinek három ebédet kell főzni!  Bizony mindenki más is észreveszi, hogy egy nagy lábasnyi pörkölt már nem öt napig, hanem csak két napig tart. Más büdös kölke is kikönyörgi az almát, ami három nappal később az iskolatáska mélyéről kerül elő, az egyetlen harapásnyom rajta mélybarna, és szottyadt szaga van.  És mielőtt felemésztene a bűntudat, a pizzafutárok, a kínai talponálló éttermek, a sarki kifőzdék, és a gyorséttermek forgalma nagy részben családosokból áll, akik kóros energia- és időhiányban máshonnan veszik a drága ételt, mert két dolgozó szülővel gyakran egyszerűen nem kerül „rendes házi étel” az asztalra, hanem máshonnan kell azt beszerezni. Mindenesetre a „konyhapénz” eddig sosem látott nagyságba szökik.

Gyógyszerek
 

A terhességi teszt előtt, mint makkegészséges fiatal, évekig nem voltál gyógyszertárban. Most gyakori vendég leszel, és még akkor van szerencséd, ha az orvos írt fel valamit, ami kedvezményes, és nem babatápszert, baba napvédőt, sebtapaszt (hány bibi fér el egy 3 évesre?), gyerekvitamint, orrszívót, vagy homeós mizét veszel.  Egyszerre.  Mert akkor elő a nagy tárcával!

Azok a kis dolgok, amiket senki nem vesz észre, hacsak nem figyel oda nagyon
 

Hónapok óta nem aludtál a gyerek miatt, és ezért többször kell venned kávét, hogy le ne essen a fejed? A kocsival állandóan ide-oda fuvarozod a gyerekeket, természetesen csak a kerületben, közelre, különórákra?  Veszel „namégegy hajcsatot” mert már megint elhagyta a gyerek az iskolába menet? A kis drága több rajzeszközt használ otthon, mint egy képzőművészetis hallgató?

Ez mind összeadódik.  De ennyire? Ki gondolta volna!

Másutt

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?