terhesség terhesnapló kismama szinvaltoszemulany

Fogadjátok szeretettel új, pénteki terhesnaplónk szerzőjét!

Felbukkan egy ismeretlen ismerős

8. hét

Terhesnaplóm legelején, a személyes bemutatkozást megelőzve el kell, hogy áruljam, valójában a Bezzeganya egyik legrégebbi olvasója vagyok. Annyira, hogy amikor belekezdtem, még Porontynak hívták. (Tegye fel a kezét, aki tudja, miről beszélek.)

Számtalan nevet tudok felsorolni az elmúlt több mint egy évtizedből, akiknek rengeteget köszönhetek azért, hogy annyi tudással és információval gazdagítottak a szülőséget és gyereknevelést illetően, mint semmilyen szakirodalom. Mindezt már húszas éveim legelejétől fogva, amikor nemhogy még gyerekem se született, de azt az embert sem ismertem, aki végül az édesapjuk lett.
Megannyi poszt, terhesnapló és sokezres kommentfolyam – nemritkán éjszakákon át tartó – olvasgatása során rengeteget szórakoztam, bosszankodtam, bólogattam egyetértően és háborodtam fel mélységesen a monitor előtt ülve.

Csak a teljesség igénye nélkül: Nyina, OriasCJ, Másutt, Bojszy, Iphigenia, AMK és Mirca írásaiból, Rita, Borzlány, Nagycsaládos, Farkasokkkal táncoló, Cantaloupe, KathyB és Mirr Murr hozzászólásaiból tanultam meg, hogy milyen papírokra van Magyarországon szükség, ha a nappaliban szeretnék szülni, hogy aranyere nem csak nagyapámnak lehet, és hogyan „vigyázzak gondosan a persely épségére”. Inkább válasszam a császárt, ha nem akarom, hogy a férjem elhagyjon. (Végül bármennyire is bírtam Rita keresetlenül őszinte, szándékosan provokatív stílusát, és féltem állatira a szüléstől, csak „kitoltam azt a két görögdinnyét”. Majd később elmesélem, mi történt velü(n)k meg a persellyel. :) )

Na, meg persze rengeteg valóban fontos és hasznos dolgot a szülésről, kórházi napokról, szoptatásról, altatásról, hordozásról, kötődő nevelésről (meg úgy általában a nevelés bármilyen formájáról), hozzátáplálásról, fogzásról, szobatisztaságról, dackorszakról, kamaszkorról, párkapcsolatokról, házasságról, válásról, veszteségről, gyászról, szeretetről, gyűlöletről…

Mindent köszönök.

A mesterhármas és a tetoválás

Akkor, hogy engem is megismerjetek. 34 éves múltam, filmes újságíró a szakmám, amiből ugyan rendesen megélni nem lehet, de legalább sosem kellett választanom munka és gyereknevelés között. Legfeljebb aközött, hogy épp cikket írok vagy a játszótérre megyünk, szóval de, tulajdonképpen minden nap választani kell.

Két gyönyörű, barna hajú, barna szemű, égetnivalóan rossz lányom van, akik a legjobb dolgok, amik az életemben/életemmel történhettek. Mondjuk ezt a gondolatot teljes mélységében csak akkor vagyok képes átérezni, amikor épp alszanak vagy valahol máshol vannak, mert egyébként állatira fáradt vagyok már lassan öt és fél éve. Ja, igen, a nagy – Juli – a nyáron múlt öt, a kicsi – Cili - két és fél.

Az édesapjukkal tíz éve vagyunk együtt szó szerint jóban-rosszban. Rengeteg szart lapátoltunk már a fejünkre, de nagyon szeretjük egymást. Azt hisszük, ez már így marad. Ha valamiért mégsem, akkor azzal majd akkor foglalkozunk.

Jelenleg 8. hetes terhes vagyok a harmadik gyerekünkkel, akit tehát – gyors fejszámolás után – június legvégére várunk. Tök őszinte leszek, örülnénk, ha sikerülne a mesterhármas és még egy kislánnyal bővülne a család, de természetesen, attól a pillanattól kezdve, hogy az ultrahangos kimondja a verdiktet, már teljesen mindegy lesz. (Ó, hogy én mennyire rettentően fiút akartam az elsőnél! Aztán tessék, imádom, hogy lányaim vannak.)

Éppen vad orvoskeresében vagyok, mivel az imádott, kedves, türelmes, nagytudású, progresszív nőgyógyászomra, akivel a másodikat szültem, lecsapott az egyik magánklinika. Nem véletlenül, abszolút megérdemelte, csak éppen a mi zsebünkben nincs egy-másfél milla a szülésre. Se a bankszámlánkon. Se a párnacihában. Sajnos. Azért valahogy túléljük.

Vízben szülésre készülök, ahogy az előző kettőnél is. Ha összejön, és valóban elmondhatom, hogy mindhárom törpe ugyanabban a kádban látta meg a napvilágot, akkor a pontos földrajzi koordinátát a csuklómra tetováltatom. Stay tuned.

Apropó, nem tudja valaki, mi lett Zea kisfiának a neve? Azóta is emészt a kíváncsiság.

szinvaltoszemulany

Előző terhesnaplóinkat itt találod:

Itoshii naplója>>>

Bodza naplója>>>


Pirilány naplója>>>

Zea naplója>>>

Betti naplója>>>

Tildy naplója>>>