A kórház neve: Jávorszky Ödön Városi Kórház, Vác

A szülés időpontja (év, hónap): 2020. november

A kórház állapota: Jó (2013-ban újították), DE a liftek nem működtek (szempont egy terhes nőnek felmászni a hatodikra), az ágyak állapota viszont borzasztó (bárhogyan is szülő nőnek mindenhogy kényelmetlen, további kerti székek vannak még a kórtermekben és az ezeréves ágy melletti szekrények. De legalább a nővérhívó működött.

Mellékhelyiségek/zuhanyzók állapota: Jó, DE se vécépapír, se kéztörlő, se szappan COVID-időszak kellős közepén - se a vendég, se a kórtermes mellékhelyiségekben.

Szülészet/szülőszoba korszerűsége (vannak-e alternatív lehetőségek, pl. kád, bordásfal, labda, stb.): Van, de semmilyen tájékoztatás nem kapni róla, láttam viszont bordásfalat, labdát, és elvileg van kád is.

Orvosok, szülésznők, csecsemős nővérek segítőkészsége: Orvosok nagyon jók, a szülésznők nagyon kedvesek.

A csecsemős nővérek a gyerekekért vannak, az anyukának nem segítenek, de elvárják, hogy kétóránként ébreszd a picit és szoptasd! Na, ezt persze senki meg nem mutatja vagy mondja, hogy hogy kell. Ha nem így van, akkor ha sír a baba, ezt megjegyzik, mert anyuka mondjuk hagyta aludni a gyereket 3-4 órát. Cumiról, tápszerről hallani sem akarnak! Csak cici és szoptatás - ha van tej, ha nincs!

Miután a császár után nem indult be a tejem és két nap telt el, hogy az első csepp megjöjjön, és a gyerek üvöltött az éhségtől, már csak akkor aludt el, ha kifáradt, és kértem, hogy adjanak neki tápszer, akkor közölték, hogy akkor van tápszer, ha behozatom külön... Apuka reggel hozta a tápszert, és némi kenőpénz fejében (járványidőszakban nincs látogatás) a portás fel is hozta rögtön.

A szimpla nővérek pedig semlegesek, vannak és kész. De borzasztó volt, hogy reggel 5-kor és este 11-kor is még vígan jöttek vérnyomást és lázat mérni, felkeltettek még akkor is, amikor végre két órát aludhattam volna a picivel (ugye mielőtt a csecsemős szóvá teszi...).

Szülésvezetés (kötelező-e a gátmetszés, oxitocin, siettetik-e a szülést): 40+5-re fektettek be, aznap hirtelen magas vérnyomásom lett (150-160) és másnap reggel rögtön meg is császároztak. Előtte se híre, se hamva nem volt a magas vérnyomásomnak, igazából sose derül ki, hogy így volt jól, vagy ha vártak volna. Ja, de méhszájérlelő zselét azért még első éjszaka kaptam, másnap már semmivel sem próbálkoztak, azonnal műtő.

Császármetszés (bent lehet-e apuka): Nem, de utána rögtön ő kaphatja meg a babát a mellkasára.

Látogatási rend (bármikor lehet menni, vagy meghatározott időben, apuka bemehet-e a kórterembe):

Nem. Járványidőszakban csak csomagot lehet(ett) leadni a kapuban, azt is csak 15-17 óra között.

Egyébként a kórtermekhez és szülőszobákhoz vezető folyosók előtti váróig lehet menni, illetve egy ajtón belül az üvegen át megnézni a babákat.

Hazamenetelkor is egyedül kell kicipelni mindent.

Mit kell vinni a baba ellátásához? (ruha, pelenka, popsitörlő, stb.): Nedves popsitörlőt, pelenkát, törölközőt, hazajövős ruhát.

Hány ágyra jut egy zuhanyzó? Járványidőszakban 4, normál esetben 6.

Van-e VIP szoba? Nincs, nem tudok róla.

Koszt mennyisége, minősége: Az ebéd az elfogadható menzás féle, a reggeli és vacsora elég szegényes (kenyér hol friss, hol kevésbé, és egy natúr kefír vagy vaj).

Kommunikáció (adott-e információkat, tájékoztatott-e az orvos/szülésznő a szülés előtt/közben/után): Nem igazán, de mivel elég feldúlt voltam a hirtelen felgyorsult események és a kommunikáció hiánya miatt, így pár perc múlva bejött az orvos és tájékoztatott, hogy mi miért történik a műtét előtt.

Kaptál-e tanácsokat hazamenetel előtt: Nem, olyannyira, hogy a zárójelentésem és a recepteket sem. (Több órán át tartott összepakolnom és elindulnom, mert mire elaltattam a picit, rögtön elvitte a csecsemős egy vizsgálatra és kezdhettem elölről, egyszer hallásvizsgálat, egyszer ilyen, egyszer olyan... egyesével. Majd az üvöltés közepette valamit aláírattak velem, és kaptam két papírt meg a kiskönyvet, és nagy nehezen útnak indultunk haza. Itthon kezdtem el vakarni a fejem, hogy csak a gyerek nevére van zárójelentés, nem kaptam receptet véralvadásgátló injekcióra, sem a még mindig magas vérnyomásomra, sem időpontot a varratszedésre.)

Értékelés:
 

  • szülészet állapota: 7
  • kórtermek állapota: 6
  • szülőszoba korszerűsége: 8
  • felszereltség (orvosi, higiéniai eszközök): 7
  • mellékhelyiségek/zuhanyzók állapota: 7
  • orvosok segítőkészsége: 9
  • szülésznők segítőkészsége: 10
  • csecsemős nővérek segítőkészsége: 2
  • kommunikáció, tájékoztatás: 7
  • tisztaság: 9
  • ellátás minősége: 6
  • személyes élmények: 2

Ha az elmúlt két évben hoztad világra gyermeked, küldd el nekünk te is véleményed a kórházról, ahol szültél. A szempontsort és a segítséget itt találod hozzá.

Más is írt már a váci szülészetről, olvasd el!

Ne Vácra menj, ha gátvédelemmel és alternatív pózban szeretnél szülni

Vácon eldöntheti a kismama, hogy kengyelben szül vagy fogja a lábát