Futótűzként terjed az interneten Richard Johnson fotósorozata, melyet Weapon of choice, azaz Választott fegyvernem címmel készített. A fotográfus célja az volt, hogy felhívja a figyelmet arra: szavakkal is lehet verni, azaz a lélekben igen komoly károkat tud okozni a verbális agresszió. Talán még nagyobbat, mint a fizikai erőszak.

És míg utóbbinak nyoma van, előbbi a külvilág számára láthatatlan. A rendhagyó fotósorozat szomorú hangulatú felvételein a szóbeli erőszakot próbálta meg láthatóvá tenni a fotós, méghozzá úgy, hogy a szereplők által kiválasztott legpusztítóbb szavakat sminkelték testükre, leggyakrabban az arcukra. Mintha a szavak valóban fizikai sérüléseket okoznának.

Talán ha testi nyoma lenne a szóbeli bántalmazásnak, jobban megválogatnánk szavainkat. Akkor is, amikor nevelési célzattal ütünk egyet a gyerek lelkén: „Ha így folytatod, kukás lesz belőled”, amikor elkeseredésünket akarjuk kifejezni (mintha ezzel meg tudnánk oldani bármit is…) „Buta vagy, miért nem érted?”, amikor saját elcseszett életünket vetítjük a gyerekre: „Pont olyan idióta vagy, mint anyád!”, és akkor is, amikor dühből szalad ki olyasmi a szánkon, amit egyáltalán nem gondolunk komolyan: „Te hülye!”, „Béna vagy!”, stb. És hányszor megfogadjuk, hogy soha nem fogjuk ugyanazokat a mondatokat kiejteni a szánkon, melyeket szüleinktől hallottunk! Aztán egyszer csak azt vesszük észre, hogy mérgünkben ugyanazt, ugyanúgy mondjuk ki. Zsigerből.

Itthon a NANE adott ki 12 pontot, mellyel abban próbálnak segíteni, hogy hogyan lehet elkerülni, hogy a gyereken vezessük le a dühünket.

1.   Fogd be kezeddel a szádat, és számolj el tízig. Vagy inkább húszig.
2.   Hagyd abba, bármit is csinálsz – szorítsd össze a szádat, és lélegezz jó mélyeket.
3.   Hívd fel gyorsan egyik barátodat, és meséld el neki, mi borított ki.
4.   Hívd fel a pontos időt.
5.   Kezdj el hangosan számolni vagy az ábécét felmondani.
6.   Ha van, aki ott marad a gyerekekkel, menj és sétálj egyet.
7.   Zuhanyozz le jó forró vízzel, vagy mosd meg az arcodat hideg vízben.
8.   Keress egy tollat, és írd le, amit gondolsz.
9.   Hunyd be a szemedet, és képzeld el, milyen lenne, ha neked mondaná valaki azokat a dolgokat, amit a gyerekének mondanál.
10. Kapcsold be a tévét vagy a rádiót.
11. Szoríts magadhoz egy nagy párnát.
12. Hívj fel egy segélyvonalat, és kérj információt a gyerekbántalmazás hatásairól.

De mi a helyzet azokkal, akik nem dühből szidják a gyereküket/egymást? Ha „választott fegyverként” használják a szavakat azért, hogy a másik lelkében kárt tegyenek, rájuk hatni fognak ezek a felvételek? Ti mit tennétek, ha azt hallanátok, hogy mellettetek valaki a gyereke lelkét gyilkolja? Beleszólnátok?

Angolul tudók a projekt Facebook oldalán is kifejezhetik a véleményüket.

Tünde

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?