Mivel a kórházi szüléssel ellentétben az otthon szülést nem finanszírozza az OEP, a költségeket másnak kell állnia, amely Dr. Bálint Balázs, a Szent Imre Kórház szülész-nőgyógyásza szerint  a 200-250 ezer forintot is elérheti. Bár az otthon szülés április elsejétől legális, idáig egyetlen bába vagy szülészorvos nem tudott működési engedélyt kérni kórházon kívüli szülések kíséretére, mivel a felelősségbiztosításuk a kórház falain belül érvényes, és egyik biztosítótársaság sem vállalja az otthon szülések biztosítását.

photo © 2009 Andrew Dawes | more info (via: Wylio)

 

Ha lesz is olyan biztosító, amelyik köt felelősségbiztosítást intézményen kívüli szüléshez, annak várhatóan olyan magas lesz az ára, hogy nem fogják tudni megfizetni a gyermeküket az otthonukban világra hozni kívánó kismamák. Az eddigi otthon szülések a szabályozatlanság miatt jóval olcsóbbak voltak, írja az origo.

Otthon szülésnél a szabályozás szerint két embernek kell jelen lenni: szülész-nőgyógyász szakorvos(ok)nak vagy olyan szülésznő(k)nek, akiknek legalább kétéves szülőszobai gyakorlatuk van vagy igazolni tudják, hogy levezettek már ötven szülést. Neonatológusra vagy olyan gyermekgyógyászra is szükség van, akiknek legalább kétéves neonatológiai tapasztalatuk van, három napig minden nap meg kell vizsgálnia az újszülöttet. Az ő munkájukat is meg kell fizetni valakinek, ami tovább emeli az otthon szülés költségeit.

A teljes cikk itt olvasható.