December 12., hétfő

Adventi kalendárium

'3. Advent 2009' photo (c) 2009, Barbara - license: http://creativecommons.org/licenses/by-nd/2.0/

Szokott-e nálatok veszekedés lenni karácsonykor? Durva a kérdés? Akkor mesélek. Nálunk szokott lenni – illetve én próbálkozom meg vele, minden évben. A párom pedig kitartó humorral védekezik, kivárja, amíg észhez térek. Hogy miért veszekszem? Mert karácsony van. Mert megszoktam, hogy karácsonykor veszekedés van. Ezt hoztam otthonról. A szüleim nem akartak veszekedni, de minden évben megtörtént. Mindig volt valami ok rá.

Úgy nőttem fel, hogy karácsonykor a lakásnak ragyognia kell a tisztaságtól, tökéletes rendnek kell lennie, a szennyes üres, a ruhák levasalva a szekrényben, frissek a függönyök a tiszta ablakok előtt, több fogásnyi házi készítésű étel vár elfogyasztásra, a gyerekek pedig illedelmesek, most mostak hajat és tökéletes az öltözékük. Az ajándékok meg szép rendben sorakoznak a fa alatt. Ugye ilyen nincs, csak a mesében. Ami pedig hibádzik, azon össze lehet veszni.

Amikor eljön a karácsony, elővesszük gyerekkorunk szokásait. Te is, a párod is. Nem tudunk róla, de hajlamosak vagyunk ismételni, akár jóról, akár rosszról van szó. Az otthonunkba belopakodnak a szüleink és nagyszüleink gondjai, örömei. Ha nálatok is volt veszekedés régen, lehet, hogy neked is külön figyelned kell, hogy ne kezdd el!