Vakmacska lista gyerek

  1. Jogod van gyereket akarni és vállalni.
  2. Jogod van gyereket nem akarni és nem vállalni.
  3. Jogod van ahhoz, hogy a második állításodat az elsőre cseréld a felnőtt életed folyamán nagyjából bármikor. Viszont az elsőt UTÓLAG a másodikra cserélni, arra csak akkor, ha az elhatározást történés nem követte, tehát nincs gyereked.
  4. Jogod van megválasztani, kitől akarsz gyereket – és tudni, hogy néha a dolog nem kölcsönös, amit leginkább csak tudomásul venni érdemes.
  5. Jogod van megválasztani (és most már lehetőséged is, többnyire) hogy mikor, hány gyereked legyen életed során.
  6. Jogod van minden információra, amely segíti, hogy biztonsággal hordd ki, szüld meg, neveld fel.
  7. De: jogod van tudni, hogy ennek ellenére senki se garantálja teljes mértékben, hogy:
    • épségben megfogan és időre kihordod, baj nélkül megszülöd
    • hogy egyikőtöknek se történik baja szülés előtt, közben és után
    • hogy megéled a nagykorúságát, vagy ő megéli a nagykorúságát
    • hogy a gyerekvállalás téged vagy őt maradéktalanul és mindig boldoggá tesz
    • hogy olyan lesz bármi, mint ahogy elképzelted vagy megtervezted.
  8. Jogod van az emberi bánásmódhoz szülés előtt, közben és után. A családtagjaitól, az egészségügyi segítőktől, az ismeretségi körödből bárkitől, sőt, vadidegenektől. Is.
  9. Jogod van bízni a józan eszedben, és jogod van felismerni a saját érzéseidet. Jogod van hozzájuk, akárki akárminek („hiszti”, „indokolatlan”, „idegesítő”, „ilyen nem is lehet”…) nevezi őket. És jogod van felismerni, ha az érzéseid átveszik feletted az uralmat, ha a kimerültséged, a józan eszed vagy a cselekvőképességed bármilyen okból mintha megszűnne egy időre. Jogod van segítséget kérni, és jogod van ekkor átadni a felelősséget valaki másnak – majd visszavenni, ha ez a helyzet elmúlt.
  10. Jogod van segítséget kérni, és jogod van visszautasítani felajánlott segítséget. Kivéve talán, ha bárki élete kockán forog – hiszen jogod van tudni, hogy bármely döntésed következménye lehet olyasmi, amiben bárki élete kockán forog.

+1: jogod van a fenti állítások bármelyikével vitatkozni. (Azért is van ez a felület...)

(Ma eredetileg egész más poszttal készültem, de úgy látom, az ünnepkörök és szertartások témáját érdemes lesz eltenni nyugalmasabb időkre.)

Vakmacska