A kisgyermekes anyák munkavállalásával kapcsolatban kormányprogramokkal, rémtörténetekkel és éles vitákkal találkoztam eddig.

Jelenleg adókedvezménnyel támogatja az állam azokat a cégeket, akik gyes-ről visszatérő anyákat foglalkoztatnak. Tudom, nem pontos a megfogalmazás, de nem is a gyes utáni, hanem az azelőtti időszakról szeretnék inkább írni.

'Helping Mom with Facebook' photo (c) 2009, Dan Harrelson - license: http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

A környezetemben született babák anyukái között egy a közös: mindegyikőjük dolgozik.

Persze, nem 8 órás, bejárós, adózott munkakörben.

Szilvia kislánya 4 hónapos, a szülés előtt irodavezetőként dolgozott. a gyermekágy letelte után a hét nagy részében otthonról könyvel, levelezik, intézkedik, hetente egyszer pedig bent tölti a délutánt. A fizetést "természetesen" zsebbe kapja.

Katalin kisfia 5 és fél hónapos. Sokat beszélgettünk arról, mekkora teher a családjuk számára a lakáshitel, pedig nem luxusban, hanem egy 55 nm-es panelben laknak. Ma újságolta, hogy sikerült a hét több estéjére munkát találnia, takarítani fog. Kell az a mellékes.

Emese 7 hónapos lánya mellől látja el férje cégének adminisztratív feladatait a házimunka mellett. Bár az ő esetében zsebbe kapott pénzről nem beszélhetünk, napi 3-4 órát tölt a számítógép előtt.

Rebeka a kisfia 3 hónapos korától keres pénzt. Az első 2 hónapban szakdolgozatokba segített be, azóta pedig teljesítménybéres adminisztrációt végez.

Mind a négyen diplomás nők, ellátják a gyermeküket, végzik a házimunkát, és napi 3-5 órában "pénzt is keresnek". Mert a gyereknevelés önmagában is munka.

Elgondolkoztam azon, vajon mennyire tipikus a tgyás és/vagy gyed melletti szürke vagy fekete munka? Kerüljük ez a témát, az adóhivatal miatt mindenki hallgat.

Nem vonom kétségbe, hogy szükség van arra a kis, kb. 40-50 ezer Ft-os havi plusz jövedelemre a fenti családokban. De ha már úgyis dolgoznak, nem lenne jobb szervezett, urambocsá' támogatott körülmények között?

Miért jobb hagyni feketén dolgozni a kisgyermekes (kisbabás!) nőket ahelyett, hogy terjednének az atipikus foglalkoztatási módok, vagy lenne elegendő férőhely a bölcsiben, akár 2-3 órákra is?

Nem lenne jobb részmunkaidőben adózva foglalkoztatni és a kerülettel/településsel összefogva bölcsődét fenntartani?

A jelenlegi rendszer amellett, hogy a feketemunkával kiszolgáltatottá teszi a kisgyermekeseket, képmutató is.Ha tényleg korábban visszamész dolgozni, köpködnek, hogy minek kellett akkor gyerek, meg milyenanyaazilyen. De azt simán elnézi a "rendszer", hogy megoldod a pár hónapos melletti munkát.

Szerintetek?

 

Lhunara

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?