Tünde Kinder-tojás

Nagy felháborodást váltott ki Mesterházi Dávid Apavlogjának az egyik része, melyben a Kinder-tojással kapcsolatos véleményét és tapasztalatait fejtette ki. A téma megmozgatta a Bezzeganya Facebook oldalának kommentelőit is, ahol rengeteg hozzászólás érkezett. Van, aki szerint tényleg be kellene tiltani a Kinder-tojást, mert csak a fölösleges kütyük szaporodnak a lakásban, és amúgy is csak rövid ideig játszik velük a gyerek, aztán a szemétbe kerülnek, és van, aki szerint igenis hasznos a termék – szerintük sok mindenre használható a műanyag tojás is.

Csoki vagy ajándék?
 

Nálunk – és valószínűleg a legtöbb gyereknél – nem maga a csoki a fontos, hanem a kis, sárga tartóban lapuló ajándék. A karácsonyi ajándékbontás élményét adja, az izgatottságot, ahogy szedik szét a tojást: vajon mi lapul benne? Sokszor a csokit meg sem eszik a gyerekek. Az ajándék játékokkal játszanak egy ideig, aztán állatvédelmi megfontolásból (pl. hogy ne rágja szét a kutya) egy gyűjtődoboz mélyére kerülnek a kis vackok, ahonnan nagy valószínűséggel többet nem kerülnek elő, vagy néhány év elteltével a kukában végzik.

„Nálunk is sokszor repül a kukába az a kis használhatatlan műanyag szemét, ami kikerül abból a 10-20 grammos csokiból. Két gyereknél közel 600 Ft. Irreálisan sok. Ott a táblás Kinder.”

- írja Tímea.

Georgina racionális érvekkel próbálja terelgetni a gyermeket:

„Megmagyaráztam a 4 évesemnek, hogy ugyanazért a pénzért táblás Kindert is vehetünk, nem kell a fölösleges mütyür. Kérdeztem tőle, hogy egyszer akar enni belőle (tojás) vagy nyolcszor (táblás)? Persze, hogy a táblásat választotta!”

Régen jobb volt

„A régiek, amikben a figura egy darabban volt, vagy kicsi favonat és fahajócska volt, az tetszett. De a mostaniak már nem. Le a Kinder-tojással! 300 Ft-ért élményt veszel, meg szemetet. Mert nálunk pl. néha van, mikor a csokit sem eszik már meg (húsvétkor vagy mikuláskor, amikor amúgy is sok a csokijuk) csak összerakják. Maximum két napig játszanak vele, aztán szétesik, elkallódnak a darabkák, és az egész a kukában végzi”

- számol be tapasztalatairól Mónika.

Viktória is úgy látja, régen jobbak voltak az ajándékok a tojásokban:

„Őszintén szólva nekem a Kinder-tojásban inkább az nem tetszik, hogy míg régen azért kihívást jelentett egy-egy benne lévő játék megépítése, manapság már annyira gagyi játék van némelyikben, még építeni se kell semmit, csak ráragasztani egy matricát. Régen jobb játékok voltak benne.”

Újrahasznosítás

Kata felhívja a figyelmet az újrahasznosítási lehetőségre:

„Nálunk gyűjtik a suliban, és felhasználják húsvéti dekoráció és ajándék készítésre.”

Ildikó gyógyszert és rágót tart benne a táskájában, Veronika pedig részletesen kifejti, mi mindenre jók még a sárga tojások:

„Ritkán veszek, kb. húsvétra, mert szerintem aránytalanul drága. Régebben tényleg értelmesebb játékok voltak benne. De oda lehet adni védőnőnek, gyerekorvosnak, kórházaknak – örülnek neki. A sárga műanyag meg nagyon jó kreatívkodni! Mi minyonokat csináltunk belőle mozgó szemekkel, de ezer féle variációt lehet találni neten). Betiltani nem kell szerintem, de nem kell ész nélkül venni”.

Luca a húsvéti tojáskereséskor használta fel a tartókákat: „egy-egy gumicukrot raktam bele, azokat is lehetett keresni - így csökkent a csokitojások száma, de mégis volt benne édesség... és „sokáig” lehetett keresgélni” – írja.

Nálatok mi a fontos, a csoki vagy az ajándék? És mi lesz a sorsa a Kinder-játékoknak? Szerinted be kellene tiltani a Kinder-tojást?

Tünde

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?

A Bezzeganya blog a Disqus kommentrendszert használja. Ha te is szeretnél hozzászólni, és még nincs regisztrációd, itt találsz segítséget hozzá>>> A Disqus használatáról, beállításairól pedig itt írtunk>>>