photo © 2003 zhouxuan12345678 | more info (via: Wylio)Az elhízás egyre nagyobb méreteket ölt szerte a világon. A túlsúly nemcsak a felnőtteket, hanem a gyerekeket is érinti. A szakemberek szerint nem a táplálékmegvonás, hanem a megelőzés a megoldás, gyermekkorban ugyanis egészségügyileg és erkölcsileg is elítélendő a fogyókúra. Hároméves korig alakíthatjuk gyermekeink táplálkozási szokásait, azt, hogy mikor, mit és mennyit eszik, olvasható a Magyar Gyermekorvosok Társaságának hírlevelében.

Sok szülő azt gondolja, hogy egyéves kor körül gyermeke már nyugodtan eheti azt a kosztot, amit a család nagyobb tagjai, ám a szakemberek szerint ez nem tanácsos. A hazai táplálkozási vizsgálatokból is kiderült ugyanis, hogy ételeink túl sok zsírt, koleszterint és cukrot tartalmaznak, amely megterhelő egy fiatal szervezet számára. Ha ugyanazokat az egészségtelen ételeket kapják a kisgyerekek, amit a felnőttek esznek, nagy valószínűséggel egészségtelen felnőtteket válnak belőlük. Ezt a problémát kiküszöbölhetjük azzal, ha már a gyermek születése előtt úgy alakítjuk saját étrendünket, hogy az majd a gyerek számára is ideális legyen.

„A mai tudásunk szerint a túl korán bevezetett élelmiszerek akár hosszútávra szóló problémákat is okozhatnak (például táplálékallergiát, -intoleranciát), hiszen ezekre a gyerek szervezete még nincs felkészülve. Jobban tesszük, ha egyéves kortól olyan élelmiszerekkel bővítjük gyermekünk étrendjét, rájuk szabva tartalmazza a megfelelő vitaminokat, ásványi anyagokat” – olvasható a hírlevélben. Az 1-3 éves gyermekek emésztőrendszere még nincs felkészülve nehezen emészthető, zsíros, túl sok fehérjét tartalmazó fogásokra. A zöldségek, gyümölcsök, a teljes kiőrlésű gabonák, a már adható tojásfehérje, növényi olajok, a sovány húsfélék és tejtermékek, halak alkothatják a gyermekétrendet. A szárazhüvelyesek, olajos magvak adásával várjunk addig, míg a gyermek önállóan, félrenyelés nélkül képes enni és emésztőrendszere megbirkózik a bab-, lencsefélék nagyobb élelmirost-tartalmával is, javasolják a dietetikusok.

Problémát jelent, ha állandóan édességgel jutalmazzuk a gyereket, illetve a nagyszülőket sem árt visszafogni egy kicsit, ha minden látogatáskor süteményt hoznak nekik. A gyerek így könnyen azt tanulja meg, hogy az édesség fájdalom- és szorongásűző. A rengeteg édesség fogyasztása pedig elősegíti a gyermekkori elhízás kialakulását, és a finomított cukrot tartalmazó üdítőitalok, édességek a fogaknak is ártanak. Szakemberek szerint az a legjobb, ha a gyerekek már a kezdetektől az élelmiszerek saját, természetes ízét szokják meg, desszertnek gyümölcsöt érdemes adni, valamint az édes kakaó is kiváltható natúr tejalapú gyerekitalokkal.

Mivel gyermekkorban tilos a fogyókúra, a ducibb kisgyerekeknek az étkezések megfelelő összeállítása mellett a mozgás is megoldást jelent. Felnőtteknek önsanyargató diéta helyett az életmódváltás lenne a kívánatos, hiszen a szülői minta nagyon fontos. Ha azt látja a kicsi, hogy anya koplal, ő is azt fogja gondolni, hogy ez a megoldás. Különösen lányoknál lehet veszélyes, ha gyermekként végigasszisztálták anyjuk sorozatos fogyókúrás kudarcait, mert később nagyobb valószínűséggel fognak maguk is hasonlóképpen küzdeni a kilók ellen.

A téma pont aktuális a folyamatban lévő "fogyókúrám" kapcsán. Nem is nevezném fogyókúrának, hiszen életmódváltásra törekszem, tehát nem koplalok, inkább megpróbálok egészségesebb és kevésbé hizlaló ételeket fogyasztani. Lányaim így nem szenvedést látnak, hanem sok zöldséget, gyümölcsöt és csupa olyan dolgot, ami egészséges. Esetükben a súlycsökkentés helyett a súlynövelés lenne kívánatos, hiszen a nyolcéves 21, a hatéves 17 kiló mindössze. Azt gondolom, hogy az egészséges táplálkozást mintaként kell átadni a gyerekeinknek, már egész kis korban, még akkor is, ha ők még nem küzdenek súlyproblémákkal.

Ami a 15 hónapos Mankát illeti, ő szerencsére jó evő: a neki készített főzelékeket, a húsokat, a zöldségeket, a gyümölcsöket, a tápszert/tejitalokat/tejpépeket, és még a bébiételeket is szívesen fogyasztja. Így igazán nincs nehéz dolgom a táplálásával, gyakorlatilag bármit elfogyaszt, ami a tányérjára kerül. Szóval tényleg rajtam múlik.

Nálatok ugyanazt eszi a kicsi, mint a felnőtt, vagy odafigyeltek arra, hogy életkorának megfelelő ételeket kapjon?

Tünde