Vakmacska könyvajánló gyermekirodalom

Carl-Johan Forssén Ehrlin: Aludj el szépen, Bendegúz!

(eredeti címe: A nyúl, aki el akart aludni)

Vakmacska könyvajánló gyermekirodalomÖrök probléma a kisgyerekek altatása, az ősi altatódaloktól a körbe-körbe autóztatásig sok mindent kipróbáltak már.  Bár az én gyerekeim már túl vannak az igazán „veszélyes” korszakon, amikor tényleg vérre menő harcok folytak az esti lefekvés idejében, egy kifejezett „nemvagyokálmos” este kipróbáltam a legújabb altatósdivatot, a nyuszit és az ő varázslóját, akinek tábláján a következő található: BÁRKIT EL TUDOK ALTATNI. Bár a Kicsi nem aludt el az első bekezdéseknél, másnap újra kérte a mesét, mintegy tesztelve, hogy „ellen tud-e állni valaminek, ami tényleg elálmosította”, tehát még tudatos hatéveseknél is működhet valami. Valóban működhet: a mese valójában egy jógaórákról ismert, klasszikus relaxációs gyakorlatnak tűnik kajla fülű nyúlba és altatóvarázslóba csomagolva, végigvezetve a gyereket a lazulás-álmosodás-elalvás fázisain.  Agócs Írisz illusztrációi viszont majdnem túl jók: a már aludni készülő gyerek csak azért is kipislog, hogy lássa a következőt… legalábbis az első néhány felolvasás esetében.

Tamás Zsuzsa: Kicsi Mimi és a Kökény ovi

Vakmacska könyvajánló gyermekirodalomA többrétegű, nagyobbaknak szóló,  itt is ajánlott Macskakirálylány után a nyuszilány (nem, nem OLYAN nyuszilány) két kis története az egészen kicsiket célozza, és úgynevezett élethelyzet-megoldó mese, amikor a nyulacskával olyasmi történik, ami a mese hallgatójával is könnyen előfordulhat – mondjuk tágasabb lakásba költözik a család, vagy elérkezik a nap, amikor először elmegyünk az óvodába, sőt, az negyedik ilyen nap is, ami néha nehezebb mint az első. Gyerekpszichológusok szerint erősen ajánlott ebben a 3-4 éves életkorban efféléket (lehetőleg fejből) mesélni, amiben a kedves állatkával valami olyasmi történik, mint a gyerekünkkel – de nem minden szülő bánik ilyen jól a szavakkal, mint Tamás Zsuzsa, vagy nem rajzol olyan cuki nyulakat, mint Horváth Ildi. Már csak egy kérdésem maradt: hány hároméves akad, aki majd rákérdez a számára ódivatú, vezetékes-kagylós telefonra, amivel manapság már csak nagyik, illetve eszerint nyulak telefonálnak.

Naphegy Kiadó
2200 Ft

Radnóti Blanka: Borisz világgá megy

Vakmacska könyvajánló gyermekirodalomBorisz kutya is sokak szívébe belophatta magát, és a Boribon-korosztály most már nem csak egy cuki retromaci, hanem egy kutyus szemével is nézheti a világot a sorozat legújabb meséiben, ahol leesik az első hó, amit Borisz kutya olyan türelmetlenül várt már, hogy akár világgá is hajlandó volna menni érte, ha a gazdi nem indul azonnal. De karácsonyi mese is lapul a könyvben, ahol egy kiskutya is meglátja, valójában mitől jó egy ünnep.

Naphegy Kiadó
1990 Ft

Szécsi Noémi: Tetűmese 

Vakmacska könyvajánló gyermekirodalomMa már tényleg mindenről szól mese, vakondról, aki tudni szeretné, ki kakált a fejére, vannak népszerű droidok, zombik, megszemélyesített járművek, és most íme, Mocsok bácsi, aki a földön a legnagyobb tetű. Nem, nem átvitt értelemben, ez itt kérem egy valódi tetű, bár az átvitt értelemben tetűkkel van egy közös tulajdonsága: világuralomra törekszik, és minden képessége megvan a hatalomszerzéshez, először egy tetves osztály, egy tetves iskola, egy tetves város, majd ki se merem mondani… a témához passzoló rajzokat látva alighanem a kisiskolás korosztály kedvence lehet a könyv, amiből megtudhatjuk, az ideális gazdaszervezet például a leégéstől félő kiscsaj, aki nem mer szólni, vagy a tetveket agykontrollal és aromaterápiával üldöző egyedek. 

Kolibri Kiadó
2990 Ft

Toon Tellegen: Mindenki más születésnapja

Vakmacska könyvajánló gyermekirodalomHa gyerekkorodban (vagy bevallva most is) szerette valaki a Moha és páfrányt, akkor rohanhat megvenni ezt, ugyanis a műfajt azóta senkitől se láttam – majdnem haikuszerű, rövid és gömbölyű történetek cukiskodás nélkül, de valami olyan humorral, ami négyévesnek és negyvenévesnek is befogadható. Mivel nálunk fél évig kizárólag a Moha és Páfrányt lehetett esti meseként olvasni, gyanítom, ez a könyv is népszerű lesz – és ötven történet ki is tart egy darabig az ehhez képest valószínűtlenül vékonyka kötetben.  A könyvre valamiért 9+ van ajánlott korosztályként feltüntetve, de ha valakinek van egy effélére fogékony ovisa is, bátran próbálja ki rajta. De egye fenyő, olvasni tanulóknak se rossz kezdés, bár azt én sem tudom, miféle lény az  bagócslégy, még jó, hogy a mókus, a hangya, az elefánt vagy a darázs megvan.

Naphegy Kiadó
2490 Ft

Pék Rea- Ilyés Juli: A Kékmandulafa erdő hősei

Vakmacska könyvajánló gyermekirodalomEgy kövér katica, egy denevérkülsejű (=vámpírkülsejű) denevér, meg az őket nevetségessé tevő, versben gúnyoló nagyszájú futrinka, akinek bemondásain nagyokat röhögnek a többiek, a kövér katica és a denevérkülsejű denevér meg ugye maximum egymással barátkozik a kör szélén. Egészen addig, míg a sáskanemzetség királyi  sarja ki nem nézi az erdőt magának és csapatának, és még jól be is gorombul a Futrinka beszólásain, amitől megbántva kellett volna elkullognia…nade it jön ugye a hiányzó hős kiadó helye, amit na melyik jószág fog majd betölteni?

Naphegy Kiadó
2490 Ft

Kertész Edina: Dodó tizedes és a szoborrablók

Vakmacska könyvajánló gyermekirodalomEgy égszínkék köntöst és hátizsákot viselő kisfiú bemászik egy fehér Citroenbe három Mikulással.  Nade milyen hátizsák! A hétköznapokban egyszerű iskolatáskaként funkcionál, de szükség esetén villámgyors távozásra is használható beépített hajtóművének köszönhetően, ami erőszakos játszótéri illetők esetében különösen hasznos lehet a zsák tulajdonosa számára. De ha van rablás (vagy kísérlete) a történetben, akkor van benne rendőr is, igaz, ez olyan rendőr, aki a tányérsapkát-gumibotot éttermi konyhaeszközökre cserélte, ahol fantáziadús fogásokat (Krimiíró mérgezett ebédje, Csokis bilincs, Rablók öröme és hasonlók) szolgálhat fel, bár megvan még felmenőitől örökölt régi távcsöve, melynek lencséin át kéken világítanak a bűnözők.  De ott van Szörnyű Lőrinc és találmánya, amit a Parlamentben….(kedves Edina, ezt az izét nem lehetne a valóságban is feltalálni? Csak kérdeztem..) . Ha a gyerek kedveli a csavaros majdnemkrimi-történeteket, ahol a gyerek is irányíthatja a folyamatot, ezt tegyük a fa alá.

Naphegy Kiadó
2490 Ft

Dr. Janet Hall: Viszlát, pelus! (Felkészítő csomag kislányoknak)

Vakmacska könyvajánló gyermekirodalomAhogy az alvós-segédletek is biztosan megtalálják a nem alvó csemetét, ez a könyv is meglehetős érdeklődésre számíthat szobatisztulni automatikus-gyorsan nem akaró vagy nem képes gyerekek és szüleik részéről.  „You can do it” – lehetne a csomag fő elemeként látható könyv összefoglalója, hiszen minden oldala efféle állítással végződik. Ki tudok menni a vécére, le tudom húzni, tudom használni a papírt, egyedül is tudok kezet mosni és bugyit húzni, mert a nagylányok bugyit hordanak, mert az jó.  De ha mégse lenne ilyen egyértelmű akarás, még mindig dicsérhetünk és jutalmazhatunk – erre szolgálnak a könyv mellé csomagolt poszterek és jutalommatricák. Mivel a saját kölykeim már rég túlvannak ezen a korszakon (és meglepően simán és gyorsan szobatisztultak), letesztelni nem tudtam, hogy működik a dolog, de megfelelő életkorban és erőszakoskodás nélkül jó segédeszköz lehet – és talán kevésbé felnőtt-idegesítő, mint a Farkasokkal Táncoló által halhatatlanná (és anno HALLhatatlanná) tett zenélő bili.

Alexandra Kiadó
2999 Ft