Minisorozatunkban BlackSwan mesél szülés utáni tapasztalatairól. Az első részben szoptatással kapcsolatos nehézségeiről számolt be, a mai posztban gyermeke tejfehérje-allergiája miatti kényszerű diétájáról és testi változásairól ír.

Diéta
 

Ahogy már utaltam rá, a kisfiam sajnos tejfehérje-allergiás. Ez azt jelenti, hogy én semmit nem ehetek, ami akár nyomokban is tartalmaz tejet vagy tejszármazékot 1 hónapos kora óta. Hogy mi az, ami tartalmaz? Minden. Ha ez nem lenne elég, még néhány dologra iszonyatos hasfájással reagált a kisfiam, amelyek a gomba, oregánó, bazsalikom, fahéj, paradicsom, paprika, és persze minden puffasztó étel.

Világéletemben képtelen voltam a diétára. Soha nem figyeltem, hogy mit eszem, mikor eszem, mert az evés számomra élvezeti értékkel bírt. Erről is le kellett mondanom. Alig találok olyan ételt, amit ehetek, pláne olyat, amit jól esik megenni és finom is. Néhány hétig margarinos kenyéren és grízes tésztán éltem, mert attól nem fájt a kisfiam hasa. Sajnos a tejfehérje 2-3 hét, mire kiürül a szervezetünkből, ezért nem fér bele bűnözés sem, minden apró diétahiba megbosszulja önmagát. Így még arra is figyelek, hogy ne használjuk közös poharat, evőeszközt a férjemmel, aki puszit sem adhat, ha tejeset evett.

Szerencsére ma már sok minden helyettesíthető tejmentes alternatívával, de idő volt, mire ezeket felfedeztem. Valamint természetesen ezek nem kaphatóak akárhol, és persze drágák is, de egyre többször engedem meg magamnak a vegán vagy paleo süteményeket, némelyik nagyon finom.

Test
 

Az egyoldalú táplálkozás miatt sajnos hamar kiürültek a vitaminraktáraim. Szerettem volna a kezdetektől szedni vitaminkészítményt, de eleinte az is hasfájást okozott, így csak nemrég óta szedem. Mindez hatással volt a fogaim állapotára, a hajam mennyiségére és minőségére, fáradékonyabb lettem, semmire sem volt energiám. Ezenkívül a látásom, ami a szülés előtt tökéletes volt, hihetetlen mértékben leromlott. Ez állítólag a szoptatás miatti hormonváltozás számlájára írható, de csak remélni tudom, hogy később visszaáll, mert jelenleg fél méterre sem látok élesen.

A testem viszonylag gyorsan regenerálódott. Jelenleg a terhesség előtti ruháim leesnek rólam (a melltartó kivételével). Korábban S-M méret voltam, most inkább XS-S. Ennek ellenére kicsit sem vagyok kibékülve a testemmel. Tudom, hogy ez hiúsági kérdés, de a testem, a kinézetem az énem része. Nincs túl sok striám, de nagyon zavarnak, és a tudat is, hogy örökké ott maradnak. A hasam ugyan már lapos, de a bőr még meg van ereszkedve rajta. A mellem változásait gondolom, hogy nem kell részleteznem. Iszonyú striás, megereszkedett. A vákuumos szülés „áldásos” hatása, hogy a nőgyógyászom javasolta, hogy kezdjem el a Kriston intimtornát, hiszen még fiatal vagyok, hátha elkerülhetjük a plasztikát… Nagyon nehéz ezt elfogadnom annak ellenére is, hogy a férjem érezteti velem, hogy továbbra is nagyon vonzó vagyok a számára.

BlackSwan

Rettegtem, hogy elalszom szoptatás közben és elejtem a gyereket

Semmit nem tudtam pihenni, éjszakánként rettegtem, hogy elalszom szoptatás közben, és elejtem a gyereket. Jobb napokon összejött négy óra alvás, de persze nem egyben...

Tovább>>>