Tünde terhesség terhességi ultrahang kismama

A várandósság során legalább négyszer - kötelezően háromszor - vesz részt terhességi ultrahangvizsgálaton a kismama. A terhességi ultrahang időpontjairól, fontosságáról és hatásairól Dr. Molnár László ultrahang-specialistával beszélgettünk.

Mikor készül az első terhességi ultrahang?
 

Dr. Molnár László: Amikor a kismama első terhességi tesztje pozitív, a nőgyógyász hüvelyi ultrahanggal vizsgálja meg a kismamát. Ezt szokták „nulladik ultrahangnak”, vagyis a terhességet megállapító ultrahangnak is nevezni. Az élet megindulásának első bizonyítéka az ultrahangon észlelt szívműködés. A terhesség megállapításán kívül azt nézi az orvos, hogy élő terhességről van-e szó (van-e szívműködés), hány baba van odabent, jó helyen tapadt-e meg. Ez a vizsgálat általában a 6-7-8. héten történik meg.

Ha megállapították a terhességet, milyen ultrahangvizsgálatok esedékesek egy kismamánál?
 

Dr. Molnár László: A várandósság alatt három kötelező ultrahang van. Az első az I. trimeszteri (12-13. heti) ultrahang szűrővizsgálat, ezt Down-szűrésnek is szokták nevezni, bár a Down-szindróma jeleinek keresése csak egy kis része ennek a vizsgálgatnak. Vizsgálat szempontjából ez az első alkalom, amikor már jól vizsgálható a magzat, mindene megvan, és viszonylag sok rendellenesség kimutatható már ebben a korban, amely a magzat valamint a kismama gondozása szempontjának fontos tényező lehet. Ha kromoszóma-hibára utaló eltérést találunk, egyéb, genetikai vizsgálat is szóba jöhet.

A II. (genetikai) ultrahang a 19-21. hét környékén esedékes. A baba ekkor már nagyobb, még jobban analizálható. Ilyenkor a család számára is jól látható már a magzat az ultrahangon. Ez az az ultrahangvizsgálat, amelyik szervi eltérések vizsgálata szempontjából a legfontosabb. Ekkor, a 18 -21. hét között készül például a mindössze 20 mm-es magzati szív anatómiai vizsgálata is (ezt speciális képzettségű, magzati szívultrahangot is végző gyermekkardiológus vizsgálja általában). Ekkor még, az esetlegesen felismert eltérés ismeretében,az édesanyának lehetősége van dönteni arról, hogy kihordja-e a babát vagy sem.

A III. ultrahangon (a terhesség harmadik trimeszterében) nem a genetikai hibákat keressük. Ott arra vagyunk kíváncsiak, hogy a magzat megfelelően fejlődik-e, azaz a növekedés üteme megfelel-e az elvártnak, és van-e arra utaló jel, hogy a baba elmaradna a fejlődésben. Vannak olyan eltérések is, amelyek ebben a korban ismerhetők fel, de az I. és II. ultrahangos vizsgálathoz képest ekkor már sokkal ritkábbak.  

Melyik a legfontosabb ultrahang vizsgálat?
 

Dr. Molnár László: Mindegyik nagyon lényeges, de az első és a második trimeszteri ultrahangvizsgálat kiemelkedően fontos: ezen vizsgálatok során a hibák több mint kilencven százalékát fel tudjuk ismerni. Amely felismerés a baba életkilátásainak, későbbi életminőségének szempontjából lényeges lehet, illetve szerepet játszhat abban is, hogy a szülés körülményei megfelelőek legyenek. Hiszen ma már van arra lehetőség - épp e technikai fejlődésnek köszönhető, előre várható következmények minimalizálása végett - hogy olyan orvosi team legyen jelen a szülésnél, ahol a baba élete szempontjából lényeges ellátást azonnal, tervezetten megkaphatja (például egy előre látható, súlyosabb szívhiba esetén). Adott esetben már a magzati korban, a mama hasában elvégzett műtét után, vagy gyógyszeres kezelés hatására egészségesen születhet meg a gyermek.

Van-e ezeken kívül ajánlott ultrahangvizsgálat a terhesség során?
 

Dr. Molnár László: Előfordul, hogy valamelyik ultrahangvizsgálat során olyan eltérést találtunk, amely további, speciális vizsgálatot igényel. Ilyen például az említett magzati szívultrahang vizsgálat. És van, hogy a kötelező vizsgálatokon kívül sűrűbb ultrahangos vizsgálatot javaslunk a kismamának, hogy a magzat fejlődését jobban nyomon tudjuk követni. Természetesen arra is lehetőség van, hogy az anyuka kérésére „babamozis” ultrahangfelvételek készüljenek.

Nem ártalmas az ultrahang?
 

Dr. Molnár László: Jelen pillanatban az ultrahangnak kimutatott, tudományosan igazolt káros hatása nincs. Fájdalmatlan, ártalmatlan vizsgálat, azaz nem fordulhat elő, hogy ellenjavallt lenne az ultrahangvizsgálat.

Sok kismama fél attól, hogy az „öncélú babamozizással”, zavarja a babát. Valós ez a félelem?
 

Dr. Molnár László: Azt szoktam mondani viccesen, hogy nem „kis denevérbébik” vannak odabent. (mosolyog) Az ultrahang, mint hanginger ugyanúgy nem zavarja a babákat, mint minket, felnőtteket, mivel az ő fülük sem hallja az ultrahangot. A hallószerv a 18-20. hét környékén kezd kialakulni, tehát korábban egyáltalán nem érzékeli a baba, hogy kívülről egy ilyenfajta inger éri, tehát attól tartani, hogy közvetlen zavarná a babát, nem valós félelem, fölösleges aggodalom.

Fontosnak tartom elmondani, hogy bár a babamozi nagyon népszerű, tudni kell, hogy nem helyettesít egyetlen genetikai ultrahangvizsgálatot sem. Ez csak kiegészítő plusz, például fotós emlék készülhet a magzati korból, és pozitív élményeket ad a családnak.

Köszönöm a válaszokat!

Tünde

Tünde terhesség terhességi ultrahang kismamaTerhességi ultrahanggal kapcsolatos posztjaink:

Sokkot kaptam az ultrahangon

Nem akarjuk tudni a baba nemét

Nem látszott az ultrahangon a terhesség

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?