Tünde ultrahang kardiológus interjú magzati szívultrahang

Amikor a harmadik lányomat vártam, az orvosom felhívta a figyelmemet egy – akkor még nem túl ismert – magzati szívultrahang vizsgálatra, amellyel már méhen belül  a legtöbb súlyos szívfejlődési rendellenesség kiszűrhető. Mivel a vizsgálat fájdalommentes, veszélytelen, ráadásul kedvezményesen vehettem részt rajta, elvégeztettem. Az egyik legjobb élményem volt, ami a terhesség alatti vizsgálatokat illeti. Fantasztikus volt látni a hatalmas monitoron a bennem fejlődő baba szívműködését, a vér áramlását, ráadásul a doktornő mindent részletesen elmagyarázott, sosem fogom elfelejteni. Szerencsére semmilyen elváltozást nem találtak, a lányom szíve tökéletes volt, de mint megtudtam, sajnos sok baba születik olyan szívbetegségekkel, amelyek jobb eséllyel kezelhetőek a születést követően, ha már méhen belül felismerjük. A témában Dr. Ladányi Anikó gyermekkardiológust kérdeztük.

Mire való a magzati szívultrahang vizsgálat?
 

A magzati szívultrahang vizsgálat (echokardiográfia) kifejezetten a veleszületett szívhibák kiszűrését célozza. Az ultrahang technika hihetetlen ütemű fejlődésének köszönhetően a magzati szív és érrendszer már méhen belül is vizsgálható a legmodernebb ultrahangkészülékekkel. Ellenőrizni tudjuk a szív anatómiáját, a szívbillentyűk, szívizomzat funkcióját, áramlást és szívfrekvenciát tudunk mérni, így a szívfejlődési rendellenességek és szívritmuszavarok döntő hányadára már magzati korban fény derülhet. Ezen kívül egyéb szervek is vizsgálhatók, valamint egyes kromoszóma-rendellenességek is kiszűrhetők.

Miért fontos a magzati szívultrahang vizsgálat?
 

A veleszületett szívhibák még napjainkban is a leggyakrabban előforduló fejlődési rendellenességek, a koraszülések mellett a csecsemőhalandóság legfőbb meghatározói. Száz újszülöttből egy veleszületett szívfejlődési rendellenességgel jön világra. A szívfejlődési rendellenesség típusának, súlyosságának ismeretében a szülőket felvilágosítjuk a szívhiba prognózisáról, megoldásának lehetőségeiről (gyógyszeres, sebészi, katéteres), megbeszéljük a szülés körüli teendőket, illetve ha például ritmuszavar derül ki, a gyógyszeres kezelés már magzati korban megkezdhető, ezzel a magzatot súlyosan veszélyeztető szövődményeket védhetünk ki, így a magzat életkilátásait nagymértékben javítani tudjuk.

Hogyan, milyen módszerrel történik a vizsgálat?
 

A vizsgálatot a hasfalon keresztül, egy speciálisan a szív vizsgálatára kifejlesztett ultrahangvizsgáló fejjel végezzük. Több metszési síkból tulajdonképpen 3D-ben rekonstruáljuk a szívet, így az összetett szívhibák döntő hányada felismerhető. Miután a magzati szív szűrés szempontjából az egyik legbonyolultabb szerv, vizsgálatához a legmodernebb ultrahangkészülék, az igen alapos gyermekkardiológiai ismeret és gyakorlat elengedhetetlen.

A várandósság mely szakaszában érdemes elvégezni a vizsgálatot?
 

A vizsgálat optimális ideje a 18-22. terhességi hét, ilyenkor a szív már megfelelő méretű. Természetesen bizonyos speciális esetekben, magas rizikójú terheseknél már mód van az ún. korai vizsgálatra is a 12-14. héten, amit később mindenképpen egy kontrollvizsgálatnak kell követnie.

Milyen esetekben és kinél érdemes kérni ezt a speciális vizsgálatot?
 

  1. A szülészeti szűrővizsgálat során, ha:

    - szívhiba vagy ritmuszavar gyanú merül fel
    - vastag a nyaki redő
    - egyéb szerv fejlődési rendellenességét mutatják ki
    - ha túl sok vagy túl kevés a magzatvíz
    - a szívburokban, mellüregben folyadékot találnak
    - kóros áramlást mérnek.
  2.  Ha a családban előfordult veleszületett szívprobléma vagy ritmuszavar: szülőknél, előző gyermeknél, rokonságban.
  3.  Ha az édesanya cukorbeteg, kötőszöveti- vagy autoimmun betegségben szenved, ha a terhesség alatt bizonyos magzatra ártalmas gyógyszereket szedett (pl. lítium, epilepszia kezelésére használt gyógyszer), vírusfertőzésen esett át.
  4. Ikerterhességben.
  5. Ha a baba mesterséges megtermékenyítés után fogant.
  6. Kromoszóma-rendellenesség gyanúja esetén. A Down-szindrómás babák kétharmadánál találunk szívfejlődési rendellenességet.
  7. Ha az anya életkora 37 év feletti.

Ha a fentiek egyike sem indokolja a vizsgálatot, van-e értelme mégis elvégeztetni?
 

Igen, mindenképpen. Gyakran mondja el a kétségbeesett szülő, ha beteg gyermeke születik:

„De hiszen nem volt semmi probléma, minden vizsgálat mindent rendben talált, nem dohányoztam, nem fogyasztottam alkoholt, akkor mégis hogyan történhetett ez velünk?”

Sajnos a legtöbb szívhiba okát még ma sem ismerjük, másrészt a szívfejlődési rendellenességek legnagyobb hányada, mintegy 90 százaléka az úgynevezett „alacsony rizikójú”, azaz problémamentes terhességekből kerül ki. Tehát problémamentesnek mondott terhesség esetén is csak a speciális magzati echokardiográfiás vizsgálat elvégzése után tudjuk megnyugtatni a szülőket afelől, hogy születendő gyermeküknél súlyos, összetett szívfejlődési rendellenesség nem várható.

Köszönöm a válaszokat!

Tünde

Tünde ultrahang kardiológus interjú magzati szívultrahangBezzeganya az Instagramon!

Ha szereted a humort, a vicces képeket, Insta-oldalunkon terhességgel, gyerekneveléssel, anyasággal, családdal kapcsolatos, szórakoztató tartalmakat találsz. 

Ha van Insta-fiókod, követheted is a Bezzeganyát>>>

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?