Tildy terhesnapló terhesség kismama influenza megfázás

29. hét

Túl nagy a baba?
 

Megtörténtek a növekedési ultrahangok (állami és privát), számomra kevésbé jó hírekkel. Bár minden érték normál értékek közt van, Mana nagy kisbaba. Nem vagyunk a férjemmel alacsonyak, mindketten 180 cm vagy afölött, de a diabétesz szempontjából a nagyobb súly nem túl jó hír. A haskörfogata az, ami a 97-es centile-nál van, összeségében pedig 93 centile a többi értékkel együtt kalkulálva.

Tudom, a súly ilyenkor csak becslés, de 28+4 napnál 1460 grammot mértek, 29+0-nál priváton 1650 grammot. Belenéztem a 3. trimeszteres topikba itt és dobtam egy hátast, majd 50 százalékkal nehezebb a gyerek, mint ahogy lennie kéne.

Megnéztem máshol is, megkérdeztem pár embert, 1300 gramm körül kéne lennie most, szóval annyira talán mégse vészes. Én azért picit aggódom, a nagy haskörfogat sajnos előrevetíti, hogy elképzelhető, hogy örökölte a betegségemet.

Szóltak készüljek fel, ha továbbra is így növekszik, akkor nem lesz belőle 38. hét, hanem inkább 37, de lehet 36. Utóbbi esetben tüdőérlelő injekcióval, stb. A placenta teljesen lenn van, ez már nem mozdul innen, biztos a programozott császár. Még mindig nem biztos, hogy hol szülök, most a kórház oldalán pattog a labda, bevállalnak-e.

Influenzám van?
 

A nappali cukrom teljesen rendben, az éjszakai-reggeli viszont az inzulin-emelések ellenére is kúszik fentebb. Most kifogytam kicsit a szenzorból, így kb. napi 8-10-szer szúrom az ujjam.

Igazuk lett azoknak, akik szóltak, majd a testem jelez, ha túl sokat vállalok be.

Jelzett: hétvégére kidőltem, az ágyat nyomtam, vasárnap konkrétan csak enni és vécére menni keltem fel. Férjem egy tündér, ebédet és vacsorát is készített, ellátta a gyerkőcöt is szuperül, nekem csak pihenni kellett. Igaz, a pihenés nem esett jól, mert sehogy sem volt jó, aludni nem tudtam. Végül egy terhesség alatt is szedhető gyógyszer kissé kiütött, tudtam aludni is, a lázam is lement. Folyt egész nap az orrom, tüsszögtem, fájt az arcom, kisebb lázam is volt, emellett megint elkezdett szúrni baloldalt lenn a hasam. Utóbbinak a meleg fürdő szerencsére jót tett. Tünetek alapján sima influenza vagy nátha, bár előbbi ellen oltva vagyok.

Orvoskeresőben
 

A hétfői napot orvosnál kezdtem. Volna. Ha minden szuperül ment volna. Kissé kótyagosan-szédülősen indultam a háziorvosi rendelőbe, ha útközben nem hívnak fel, ja, bocsika, a másik kirendeltségükhöz tartozom, úgyhogy az orvosom törölte a hétvégén online kért időpontom, legyek kedves a másik helyre fáradni. Buszról le, bemegyek a templomba, ahol a háziorvosunk rendel (már ez is röhej, hogy templom-épületben van a háziorvos, de lépjünk túl rajta). Nincs benn egy orvos sem, így sürgősséggel sem kapok időpontot, hívjam őket este 6 után. Ha rosszabbul vagyok? Nos, akkor irány a walk-in centre. Na, hol van a legközelebbi? Hát persze, abban a kórházban, ahova én nem szívesen teszem be a lábam.

Oké, hol vannak a városban még ilyen helyek? Többnyire kórházak sürgősségi osztályán, de oda meg nem szívesen megyek, mert ugye ilyen piszlicsáré üggyel miért nem a háziorvost zaklatja az ember. Mintha rémlene az emlékeimben a munkahelyem környékén egy walk in (meg Sohoban is, de az nem fogad terheseket), elmegyek oda, egy éve bezárt, ahogy az egyik úriember ott mondja.

Férjem tanácsára felhívom a 111-et, most mi legyen, közben szédülök, folyik rólam a víz,ők  meg olyanokat kérdeznek – tudom, ez a dolguk –, hogy a fülem kettéáll. Hat órán belül hív majd egy orvos.

Én közben feladom, nem érzem jól magam, hazafelé veszem az irányt. Hívnak, egyik kórház sürgősségijét javasolják, ha rosszabbodnak a tüneteim, viszont nekem már így két óra csalinkázás után elegem van az egész NHS-ből, felhívom a privát biztosítás háziorvosát, aki legalább praktikus tanácsokkal lát el. Szerencsére már nem vagyok olyan rosszul, mint a hétvégén, így azt beszéljük meg, ha mégse rosszabbodik az állapotom, akkor milyen gyógyszereket szedhetek. Tanulság? Legközelebb náluk kezdek, időt, energiát spóroltam volna meg, ha nem bíztam volna annyira az állami ellátásban.

Mana szerencsére jól van, érte nem aggódom, rugdos rendesen.

Alvás
 

Fiunk alvási rutinja alig változott, viszont minden nap majd két órát van friss levegőn, játszótéren, futkározva, aktívan eltöltve az időt. Nagyon sokat és jót játszanak az új bébiszitterrel. Mindig mesél, merre jártak, mit csináltak, boldog kis maki. Az altatás még mindig problémás este, ha volt délutáni alvás, akkor amiatt alszik későn, ha nem volt, akkor meg már annyira dilis, hogy amiatt van hiszti. Most megint a nappaliban alvás a favorit, az istennek sem akar az ágyában aludni. Hozzáteszem, az utóbbi pár napban az apjával ott aludt, mivel beteg voltam, így láttuk jobbnak.

Tildy

Tildy terhesnapló terhesség kismama influenza megfázásBezzeganya az Instagramon!

Ha szereted a humort, a vicces képeket, Insta-oldalunkon terhességgel, gyerekneveléssel, anyasággal, családdal kapcsolatos, szórakoztató tartalmakat találsz. 

Ha van Insta-fiókod, követheted is a Bezzeganyát>>>

Családtervezés, terhesség, szülés, gyereknevelés, egészség-betegség, szórakozás – ezekben a kategóriákban témánként tudsz böngészni a tartalmaink között. Kövesd a Bezzeganyát a Google+ -on is!

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?