35. hét

Első terhességem idején eléggé paráztam azon, hogy honnan is fogom megtudni, hogy mikor indul el a szülés. Túl sok szokatlant éreztem. Nem feltétlenül fájdalmas érzeteket, de furcsákat és kellemetleneket. Vajon melyik ezek közül a fájás?

Most már nagyjából tudom, melyik érzethez mit kapcsoljak. Következik a saját, szubjektív listám - mert sajnos a sok hasonlóság ellenére is mindenki másként érzi ugyanazt.

Méhkeményedések

Mintha dinnye lenne a hasamban. Kőkemény, gömbölyű. Nehéz tőle levegőt venni, járni, kiegyenesedni. Nagy kiszerelésű (250mg/tabletta) magnézium szedése esetén ritkább. Egyfajta kézifékként működik a méhkeményedés: ha például felkapom valamelyik gyerekemet és futni kezdek, gyakran előfordul. Vissza kell vennem a tempóból, terhes vagyok.

Nyom a gyerek

Főleg a terhesség vége fele könnyű fájásnak hinni. A kiskölök kobakja beilleszkedik a kilövőállásba. Nyom a buksija belülről. Sokszor egyszerre több ponton is érzem vagy nagyobb felületeken. Hirtelen is jöhet, gyorsan abbamaradhat, majd kezdődhet elölről, kicsit másképp és máshol. Rendszer nincs a fájdalom erősségében, időtartamában vagy kiterjedtségében.

Jóslófájások

Hasonlít egy kicsit ahhoz, ahogy a gyerek feje nyom, de van néhány fontos különbség. Egy-egy jóslófájásnak van időtartama, íve. Finoman, alig észrevehetően indul, majd egyre erősebb nyomó-feszítő érzés, végül elmúlik. Figyelni tudom, hogyan vonul el a “hullám”. Egy határozott területen érezhető, mindig azonos területen kezdődik, és azonos módon terjed. Nem feltétlenül fáj. Inkább erős nyomás, vagy mintha felfújnának bennem egy lufit, kőkeményre, majd leengednék.

Valódi fájások

Jóslófájásként indulnak. Aztán rendszeressé válnak. Majd egyre erősebbé. A szülés időpontja előtt pár héttel érdemes egy cetlit elöl tartani és felírni az időpontot, amikor érzem. Majd a következőt is. Kezdetben ugyanis csak abból lehet gyanút fogni, hogy ebből szülés lesz, hogy azonos időközönként jelennek meg ezek az érzetek. 30 percenként vagy akár ritkábban. Aztán sűrűsödnek. A legtöbb elsőgyerekesnél a 30 percesek után a baba fél-egy nap múlva fog megszületni, de azért jócskán vannak itt egyedi eltérések. Túl hamar nem érdemes bemenni a kórházba. Hívd fel a dokit és beszélj vele. A fájások könnyebb elviselésére kereshetsz egyedi testhelyzetet. Első babámnál négykézláb szerettem állni. Aztán már sehogy, semmit. Mielőtt megkezdődik a baba tényleges megszületése, szünet nélküli őrült nagy fájdalommá sűrűsödik az egész, amiből nincs kiszállás. Ezután már kész feloldozás, ha a baba elindul kifelé.

Tolófájás

Hehh, a százforintos kérdés, amely annyiszor el szokott hangzani szüléskor, és ami úgy be tudja kavarni az elsőgyerekest. Miszerint: “Kell kakilni?” Pedig nem azért kérdezik, mert mégis adni akarnak egy beöntést. A tolófájás nagyon sokaknál hasonlít a kakilási ingerhez. Ilyenkor tehát azt akarja megtudni a szülésznő vagy az orvos, hogy érzel-e már tolófájást. Jó tudni, hogy egyébként se baj, ha kakilsz is, teljesen természetes jelenség és nem lesz a gyereknek semmi baja tőle. Másoknál inkább hasonlít hatalmas, feszítő, “szétszakadok” érzésre a tolófájás.

AMK