29. hét

 

Hamarosan meglátogatom a választott szülésznőmet a kórházban. Ezúttal nem csak újraismerkedő ötperces beszélgetést szeretnék, mert a harmadik szülés alkalmával megdöbbentett, mennyi mindent nem tudok még. Most megpróbálok felkészülni, amennyire lehet. Rákérdezek minden homályos pontra, és ráhangolódom arra az emberre, aki majd a gyermekem születését vezetni fogja, hogy minden körülmények között vakon tudjak bízni benne.

 

Kell-e egyáltalán szülésznőt választani? Nem feltétlenül. Nekem azért fontos, mert nincs választott orvosom. A kórházat és a szokások nagy részét ismerem, ez egyszerűsíti a dolgokat, de szükségem van személyes kapcsolatra. Eddig mindig a szülésznők vezették le érdemben a szüléseimet, csupa jó tapasztalatom van. Talán még a felkészülés is könnyebb a szülésznővel, mert vele közvetlen hangnemben merek olyasmit megtárgyalni, amit egy Doktor Úrtól megkérdezni kissé kínos.

 

Homályos pontok


Burokrepesztés. Nem tudom felidézni, hogyan zajlott a második és harmadik alkalommal. Vajon kikerülhetetlen, rutinszerű beavatkozásról van-e szó? Ha igen, mi az oka, miért jó nekem és a babának a burokrepesztés? Ha nem, milyen esetekben kerül sor rá?

 

Evés-ivás. A szülésznőm nem tiltja. Legutóbb, szülés közben kezdte el magyarázni, hogy miért normális dolog ilyenkor enni-inni, de a lényeget nem tudtam meg, mert kezdődött a finálé. Szeretnék magamnak ennivalót csomagolni, olyasmit, amit ő javasol.

 

Gátvédelem. Bár elvileg két gyermekemet is gátvédelemmel szültem, ott helyben derült ki számomra szülés közben, hogy nem tudom, konkrétan mit is takar ez a fogalom. Most már világos, hogy nem volna szabad a kiskölöknek hirtelen kijönnie. De hogy nekem ebben hogyan kell részt vennem, milyen utasításokat kaphatok, még nem tudom.

 

Injekciók. Az oxitocin szülés után rendben van, méhösszehúzó és segít regenerálódni. A kérdés az, hogy milyen konkrét oka van annak, ha szülés előtt is adnak. Világos, hogy gyorsít, de milyen jelekből gondolja a szakember, hogy szükség van rá? Érdekel még a méhszájlazító - és az, hogy miért fordul elő, hogy nem tűnik el a méhszáj, amikor kellene. Valamint végre meg akarom tudni, hogy milyen injekciót kaphattam első alkalommal, amikor a kisbabám szívverése lassulni kezdett.

 

Az orvos szerepe. Eddig volt választott orvosom. Nyilván felbukkant a szülőszobában, akár szükséges volt, akár nem. Most azt szeretném tisztázni, hogy mi az, ami mindenképpen az orvos feladata, akár döntésről, akár beavatkozásról van szó.

 

Ami már világos, de első babásoknak érdekes lehet

 

Ebben a kórházban nem szokás a beöntés, de kérhető. Borotválni szoktak, de a műveletet otthon előre el lehet végezni. Be lehet vinni saját CD-t, de ha nem hoz valaki zenét, a kórháznak is van gyűjteménye. A személyzet tagjai egymástól eltérően nyilatkoznak az evésről-ivásról. A szülőszobához saját zuhanyzó és vécé tartozik. Alternatív segédeszközök közül csak a labdáról tudok, viszont az ágy minden elképzelhető extrát tud, valamint éjszakai vajúdás-szülés esetén természetes a félhomályos világítás. A szülőszobában egyetlen hozzátartozó vagy kísérő lehet jelen. A babát nem fürdetik meg és kötelező mérések után azonnal mellre rakják. Szülés után még körülbelül egy órát tölthet együtt a baba, az anya és a kísérő, addig nem zavarják őket.


AMK