Vemhes Tevelány terhesség kismama terhes vagyok

26. hét

Miután sikerrel hazaértünk a „síelésből”, végre nekiláthattunk az idei év rengeteg izgalmának: férjemnek munka, nekem készülés a dolgozatom előadására, emellett háztartás és milliónyi szervezés a munka és egyéb területeken. De természetesen ezeket teljesen összezavarta a Tevevárás (édesanyám szerint mindenki rosszul van, ha meglát két zöld dossziéval a kezemben, mindkettő címlapján öles betűkkel, hogy TEVEVÁRÁS – eddig mondjuk vagy nem foglalkoztak vele vagy nevettek). Így a jelenlegi bejegyzés a 26. hét előtt, illetve során előjött nehézségekkel foglalkozik:

Székrekedés kontra HI-s hasmenés

Tekintettel arra, hogy egész életemben hasmenős voltam, és ezt a remek tulajdonságomat a HI csak megkoronázta, így a terhességi olvasmányok körében említett székrekedésre csak legyintettem, hogy ugyan, miről beszélnek ezek, nem lesz itt semmi baj. Aha, persze…

Az elején még elvoltam, de a 25-26. héten már minden kellemetlen tünet kijött és próbálkoztam is a népi gyógyászat és a HI-s diéta határán mindennel: rumos meggylekvár (kétszer használt, szervezet hozzászokott és a HI-s tünetet sem okozott, tehát felejtős), kávé (kétszer használt, szervezet hozzászokott és már HI-s reakciót egyáltalán nem vált ki…), Tamarin lekvár (nem Anya, rá van írva, hogy terhesen nem lehet enni!!!!!). Végül, hála egy barátnőmnek, a tönkölybúzakorpa segített. De még hogy! Egy napig segített, remekül éreztem magam, majd utána következett a reggeli kellemetes hasmenés, ami szerencsére nem HI-s tünet volt, tehát fetrengés nélkül megúsztam. Azóta marad a csökkentett mennyiségű tönkölybúzakorpa és hozzá a csodák várása…

Álmatlanság: mászkálás és rémálmok

Egész életemben remekül aludtam! De komolyan: bárhol, bármikor, bármilyen körülmények között. Legyen szó görög repülőtér padlójáról, olasz hajókirándulásnál az árnyékban a földön, autóban, repülőn, vonaton, ágyban, széken. Bárhol, bármikor. Na, a terhesség elején ez elkezdett csökkenni.

Jelenlegi állapot: nem tudok aludni. Álmos vagyok, el tudok aludni, majd indul a Teve és átsétál minden szervemen. Így jobb estéken csak három-négy alkalommal kelek fel (lehet mondani, hogy készülök arra, hogy majd ha megszületett, fel tudjak kelni és meg tudjam etetni), rosszabb napokon pedig hat-hét alkalommal is járkálok. Egyrészt sétálok a mosdóba, másrészt pedig puffadok (nem sikerült az okát még megfejteni), harmadrészt pedig rémálmaim vannak.

Terhesség előtt is álmodtam hülyeségeket, de a terhesség kihozta belőlem a legrosszabbat. Általában hetente két rémálom van, néha gyakrabban is előjönnek, bár eléggé abszurd álmok azért (például Hannibál a debreceni Nagyerdőn keresztül üldözött…), nem kellemesek. A rémálmokat nem tudom, hogy mi okozza, ugyanis nem nézek horrort vagy olyan filmet, ami kiválthatná, és nem is olvasok ilyet. A mezőgazdasági repülésről szóló Moldova-könyv pedig nem kifejezetten horror…

A helyzet megoldására már minden javaslatot hallottam: nyugtató zene (engem a klasszikus vagy meditációs zene sosem nyugtatott meg, egész életemben metált hallgattam és most is attól tudok ellazulni – jöhetnek a kövek; citromfű tea nem segít, alvás előtti nyugtató tevékenységként a hímzés nem segít, stb.), így marad a kineziológus, ahol még sosem voltam, de az ismerősöm, aki ajánlotta, esküszik rá. Kíváncsi vagyok mindenesetre, hogy mennyire lesz nekem jó, lévén az ezotériával és más hasonló dolgokkal eléggé hadilábon állok.

Nyafogás a „mindenüttfáj”-ról

Terhesség előtt eléggé sokat mozogtam: rúdtánc, légtorna és akadályversenyek (Spartan Race). Sajnos a veszélyeztetettség miatt ezekről le kellett mondani, így maradt volna a kismamajóga és a kismamatorna. Előbbivel a gond: nem vagyok hozzá elég elvont. Bár bevallom hősiesen, a meditáció végén nagyon jót aludtam tizenöt percig! De valahogy távol áll tőlem a dolog… Kismama torna meg nincsen a közelben, csak annyira messze, hogy oda nem tudok rendesen eljutni…

Mi maradt? Kismamamasszázs! A masszázst egész életemben imádtam, jöhet bármilyen masszázs, csak legyen erős és szadista a masszőr, szedje fel az izmaimat rendesen, és érezzem, hogy masszíroz, ne csak simogasson. Nos, a kismamamasszázs szépsége, hogy erősen korlátok közé lett szorítva a masszírozható testrészek köre, emellett az erősség is. Így hetente egy alkalommal járok masszázsra, hogy kicsit a túlzottan megfeszülő hátizmaim könnyítést kapjanak, de sajnos a derekamhoz és a talpamhoz nem nyúlhatnak… Tehát jelenleg „mindenüttfáj”! De majd ha túl leszek a szülésen és letelt a regenerációs időszak, első utam – a fodrász, kozmetikus, pedikűrös – mellett a thai masszázsstúdióba fog vezetni azzal a felkiáltással, hogy „ide nekem a legerősebb, leginkább szadista thai hölgyet!”.

Stressz a lá munkahely

Az eddig említett tünetek kialakulásában erősen szerepet játszott a munkahelyem is, amely igazán családbarát munkahely. A részletek taglalása nélkül: november vége óta nem dolgozom, mert a nőknek ugye ilyenkor a fészekrakásra és a babázásra kell koncentrálniuk, nem tudnak megfelelően odafigyelni a munkára, feledékenyek és hasonlók. Azaz szerződés megszüntetésre kerül (mielőtt a munkajogászok már élesítenék a keresetet: nem munkaviszony volt, hanem egyéni vállalkozói beszámlázós). De természetesen, ha kell valami, azt intézzem el mielőbb, de díjazás nem jár érte. Ezt eddig kétszer játszották el, aminek a hátránya: iszonyatos stressz. Mondjuk a vérnyomásom legalább olyan tartományba került, hogy normális értékeket produkáltam, nem pedig abnormálisan alacsony eredményeket.

Végül a héten ezt is sikerült elengedni: egyéni vállalkozóként táppénzre mentem, és a szükséges szerveknek bejelentettem a tevékenységem szünetelését is. Ezt elintézve azért megkönnyebbültem kicsit, különösen, amikor kiderült, hogy a biztosítással, aminek megkötése a tevékenységem végzéséhez kötelező, még jól is járunk, ugyanis egyszeri segéllyel még támogatnak is.

Összefoglalva végül a terhesség 26. hetét: most kezdem érezni igazán, hogy terhes vagyok, és ennek örömére nyafogok is eleget. De már nincs sok hátra, írja a lelkes kis alkalmazásom a telefonon.

Vemhes Tevelány

Vemhes Tevelány terhesség kismama terhes vagyokA SOROZAT EDDIGI RÉSZEI:

Hisztamin-túlérzékenyen lettem terhes
Nincs olyan nőgyógyász, aki értene a betegségemhez
Pánikba estünk a macskakarmolástól
Szanaszét szurkálták a karomat
A szaloncukortól fetrengtem, a meleg víztől hasmenésem lett

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?

A Bezzeganya blog a Disqus kommentrendszert használja. Ha te is szeretnél hozzászólni, és még nincs regisztrációd, itt találsz segítséget hozzá>>> A Disqus használatáról, beállításairól pedig itt írtunk>>>