Vemhes Tevelány terhesség vérvétel terheléses cukorvizsgálat hisztamin intolerancia

Hisztaminos terhesség: üdv, második (energikus) trimeszter – 21-23. hét

A múltkori izgalmakat – lásd tour de ügyelet és dinka macska – túlélve végre a karácsony előtti napok nagyobb nyugalomban teltek, és jobban tudtam a terhességre is koncentrálni. Ennek eredményeként a karácsonyi bevásárlást hamar sikerült véglegesíteni – mármint az ajándékokat becsomagolni és felcímkézni, mivel azokat meglehetősen előrelátó módon (nagy vállveregetések magamnak) még november közepén elintéztem.

Karácsonyi menü a lá hisztamin intolerancia
 

Mivel a betegségemről már régebb óta – 2016. decembere – tudunk, így a karácsonyi menü megtervezését viszonylag korán megkezdtem, tekintettel arra, hogy át kell gondolni párszor, hogy mit is főzzek, ami ízleni fog a mindenevő férjemnek és nekem, mint HI-snak. Szerencsére ez is viszonylag gyorsan összeállt, így íme, egy viszonylag alacsony hisztamin-tartalmú vacsora három fogásból:

Előétel: sétálgatva a kedvenc nagy svéd áruházláncban, sikerült rábukkanni olyan kis kerek félbevágott, megtölthető sós kehelyre – olyan körülbelül két centiméter átmérőjű kis félbevágott gömb – amibe töltelékként friss, zöldfűszerekkel ízesített ricotta fog kerülni, illetve leturmixolt friss paradicsom citromlével (egyszerű bruschetta). Egyszerű, könnyű és elkészítési ideje legfeljebb 30 perc.

Főétel: hasonlóan a tavalyi főételhez, idén is egyszerű étel mellett döntöttem (na, jó, nem, még egyszerűbb lesz, és teljesen felesleges egy hadseregnyit csinálni, ha úgyis csak ketten esszük, és utána majd a rokonokhoz mi megyünk). Ez pedig a rétestésztába (lehet kapni egy-két helyen mindenmentes rétestésztát!) csavart friss (öhm…. minél frissebb) lazac és dinsztelt zöldfűszeres spenót. Egyszerű, laktató, elkészítési ideje a spenót előzetes dinsztelésével együtt is legfeljebb egy óra (legnagyobb előnye pedig, hogy miután összerakja az ember lánya, utána a sütőben teljesen jól elrotyog magának olyan 20-30 percig).

Desszert: ezzel voltam a leginkább gondban, különösen, hogy mint tökéletes konyhatündér, elsőnek a marcipános bejglin gondolkodtam. Majd megláttam a receptjét és tudatosult bennem hatalmas nevetés közepette, hogy neeeeem, ilyen bonyolult dolgot én neeeeem!. Utána jött ötletként az osztrák marcipántorta, és közben a felismerés, hogy minden marcipánban van olyan anyag, amitől felfordulnék, így maradt az egyik első gondolat még, a csokoládés-pisztáciás cantuccini. Ilyet még nem alkottam, így bízunk a csodában és mindenféle istenségben, hogy a konyha nem robban fel és mindenki túléli az alkotást…

Vemhes Tevelány terhesség vérvétel terheléses cukorvizsgálat hisztamin intoleranciaKARÁCSONYI RECEPTEK
Zsuzsi főz: karácsonyi ételek

Ebbe a posztba még beszorítottam pár receptet az ünnepi készülődés közepette. A válogatásba került saláta, többféle húsos főétel, és persze két sütemény (az ünnepre tekintettel torta) is.
Tovább>>>

Egyébként a terhesség miatti enzim-növekedés nálam úgy alakult, hogy reggelire nagyon toleráns lettem, ebédnél is viszonylag rendben vagyok és szinte normális ember módjára tudok étkezni, de délután már tartom a diétát rendesen, mivel általában este-éjszaka-hajnalban szoktam rosszul lenni – valószínűleg ekkorra nő annyira a hisztamin szintje, hogy nem tudja a szervezetem kezelni…

(Csak zárójeles megjegyzés: nem vagyok és nem is leszek sosem konyhatündér. Amíg a férjemmel nem találkoztunk, a konyhába csak ennyi jártam. Azóta ugyanakkor már elkezdtem kísérletezni és egy-két rosszul sikerült „étel” (lásd szénné égett töltöttkáposzta, atomfegyvernek minősülő szőlőlekvár, sótéglán széthullott rétes) óta már képes vagyok arra, hogy viszonylag tisztességes és ehető dolgokat állítsak elő.)

Második trimeszteri vérvétel és egyéb nyalánkságok
 

Nemrég sor került a második trimeszteri nagy vérvételre is, ideértve a cukorterhelést. Na, meglepődve konstatáltam, hogy a kórházban elfogytak a kisebb, kevésbé vastag tűk, csak a gyilkolásra alkalmas szerszámok maradtak. De legalább a vérvételt intéző hölgyek nagyon kedvesek és profik voltak!

Első körben indítottunk az általános vérvétellel, azaz bal karomon véna 1. Ezt követően cukorterheléses vérvétel, azaz bal karomon véna 2. Majd jobb karomon – nem működő, de csodálatosan látványos – véna 1. Ezt követően vissza a bal karba, véna 2. Drága férjem, amikor látja, hogy alig tudom kinyújtani a karomat: „Fáj?” Mondom (igazi harci teveként): persze, most szívták ki a véremet!  Grrrrrrrrrrrrrrrrr! Ekkor férjem visszahúzódott és jelezte, hogy amint lehet, egyem meg a reggelire hozott csokoládét, de minél előbb.

Vemhes Tevelány terhesség vérvétel terheléses cukorvizsgálat hisztamin intoleranciaEZ IS ÉRDEKELHET
Rosszul lettem a terheléses cukorvizsgálaton


Ahogy „leért” a cukor, a baba is rákapcsolt a pocakomban. A második szúráson már hamar túlestem, és gyorsan indultam haza. Útközben próbáltam enni egy szendvicset, de igazán csak az ebéd segített a rosszulléten.
Tovább>>>

Második körben ugye cukorterhelés, családi gyógyszerész javaslatára frissen facsart, nem HI-barát citromlével érkeztem, ráadásul akkora mennyiséggel, hogy a limonádé helyett szerintem cukros citromlevet ittam. De legalább finom volt! Nos, a cukorterhelés eredménye: tökéletesebb nem is lehetne!

Emellett, ha már ott voltunk, betértünk egy ultrahangra is, hogy lássuk a gyermeket. Nos, a Tevebaba – vagy a rugdosás mértékétől függően néha Rudolf Nurejev – remekül van és farfekvéses. Mozgásában pedig rendkívül élénk. Ez a gyakorlatban például azt is jelenti, hogy néha guvadnak a szemeim egy-egy balettmozdulatától, míg a férjem szerint ez igazán édes és tündéri…

Várandósan is divatosan (inkább praktikusan) télen is!
 

A gyermek méretének növekedése mellett elindult nálam is a jelentős növekedés. Testtömeg normális, vizesedés nincs, de a hasam olyan mértékben megnőtt, hogy meglepődtünk mindannyian, akik látjuk. De természetesen ez télen izgalmas, amikor az ember lánya nem tud rendesen könnyű ruhácskákba bújva egy papucsot felkapva sétálni mindenfelé.

Tekintettel arra, hogy nem vagyok szoknyás, egyberuhás, a harisnyát pedig egyenesen gyűlölöm, így marad a nadrág. Ebből legalább sikeresen beszereztünk hosszabb körutak után négyet: lezser és laza farmer, dögös szűk farmer, nagy szerelem szűk és szexi piros nadrág, továbbá a fekete elegáns tapadós kismamanadrág. Ezzel szerintem kihúzom a terhességet rendben és boldogan.

KISMAMADIVAT

Vemhes Tevelány terhesség vérvétel terheléses cukorvizsgálat hisztamin intolerancia

Beszippantott a kismamadivat

Úgy terveztem, nem veszek kismamaruhát, kihúzom eggyel nagyobb ruhákkal. De aztán a kismamadivat beszippantott. Szerencsére már rég túlmutat a kismamadivat a mell alatt szabott, onnan bővülő, zsákfazonú ruhákon...

Tovább>>>

Hozzá pedig kényelmes pulóverek, illetve vékony felsők kardigánnal – utóbbi hátránya, hogy amennyiben több ismerős meglát, rögtön közeledik a hasam felé, mert neki azt MEG KELL SIMOGATNIA (ekkor igen, morogni szoktam, de erről majd bővebben legközelebb). Így általában marad a pulóver, amiben még azért annyira nem nagyon látványos a hasam.

Emellett sikerült venni egy lapos, kényelmes, magas szárú, belebújós csizmát is, ugyanis sajnálattal konstatáltam héten, hogy a téli fűzős sportcipőmet már nem tudom rendesen felvenni, mert a cipőfűző megkötése komoly kihívásokat jelent. Bele se akarok gondolni, hogy mi lesz később, amikor már tényleg hatalmas hasam lesz…

Vemhes Tevelány

Vemhes Tevelány terhesség vérvétel terheléses cukorvizsgálat hisztamin intoleranciaA SOROZAT EDDIGI RÉSZEI:

Hisztamin-túlérzékenyen lettem terhes

Nincs olyan nőgyógyász, aki értene a betegségemhez

Pánikba estünk a macskakarmolástól

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?

A Bezzeganya blog a Disqus kommentrendszert használja. Ha te is szeretnél hozzászólni, és még nincs regisztrációd, itt találsz segítséget hozzá>>> A Disqus használatáról, beállításairól pedig itt írtunk>>>