Ezeket a tippeket ajánlja az EU egy zöldebb karácsonyhoz. De nekünk is vannak tippjeink, egy talán még zöldebbhez, anélkül, hogy sértődés vagy hiányérzet lenne a nyomában:

  • Ajándékozz élményt, egészséget bátrabban - kiállításjegyet, színházjegyet, koncertjegyet, uszodabérletet, "ugrálóház"-belépőt, kortól és érdeklődéstől függően. Vagy akár masszázst, hangfürdőt, megtervezett-leszervezett túrát, vacsorát.
  • Vagy akár "házi kupont" - nálunk a gyerekek vagy a nagyi kifejezetten örül annak, ha szabadon felhasználható közös mozizás, átvállalt takarítás, vasalás,  tortasütés, vagy merészebb ajánlat szerepel rajtuk. (A gyerekem egyik tanára pl. egyik évben azzal ajándékozta meg a kisorsolt diákot, hogy szabadon választott alkalommal a kupon segítségével elhalaszthatta a felelést, vagy megúszta a házifeladat-hiányért kapott büntit....)
  • A karácsonyfa nehéz ügy - minél kisebb egy gyerek, annál inkább rajong a naaaagy és feldíszített fáért. A rajzolt, kreatívkodott, őrült dolgokból összepakolt helyettesítő termék inkább a kamaszokat ihleti meg - de környezettudatosabbakat kifejezetten!
  • Nehéz ügy az utazás is, hiszen annyit ültünk mostanában otthon, és annyi programról, látogatásról maradtunk le. Inkább a hogyanján gondolkodjunk - telekocsi barátokkal, vonatozás, ha máskor szinte sose, beleszámolva a várható késést vagy váratlan történéseket is. Vagy akár gyalog, ahol máskor sose - megdöbbentő, mi mindent látunk akkor, amikor nem csak átverekedjük magunkat a dugókon.

Vakmacska