Kényelmes, új,  biztonságos, szép, vagy szűk, koszos, uncsi, lelakott? Vannak jó és kevésbé jó játszóterek, szétszórva az országban. Volt, aminek láttán azonnal úgy éreztem, ez miért nem a mi utcánk végén található, míg más helyeken úgy éreztem, ehhez képest a mi kerületünk maga a gyerekparadicsom, minden sarkon van egy – néha mondjuk olyan, amilyen – játszótér. A kerti játszóeszközök sose fogják pótolni, bármennyire is kifelejtették néhány új negyedből őket: a játszótér közösségi tér, csoportképző és szociális funkcióval, egyszóval ahol gyerek van, oda kell. (és akkor a felnőtteknek tervezettekről még szó se volt, pedig olyanok is vannak)

Szóval, szerintetek milyen legyen egy játszótér? Naaagy és minden korosztálynak kihívást kínáló? Vagy meghitt-kicsi, külön-külön a totyisoknak, és onnét jó messzire valami egész más a kamaszoknak? Frászt kapsz-e egy meredek-merész mászóka láttán, vagy a gyereked ordítva üdvözli, hogy végre valami izgi? Szeretitek a csúszdaparkokat? Rendben tartják a környéken a játszókat?

Sokfelé megfordulva láttam sokféle játszóteret, itthon és külföldön. Az EU-konformitás egyelőre nem ölt ki minden egyéni kezdeményezést, bár tény, néha ásítógörcsöt kap az ember a kerület minden játszójára ugyanúgy lerakott tökegyforma két-három eszköz láttán. Eresszük szabadjára a fantáziánkat, mi milyet terveznénk? Legyen-e benne….

  • Sporteszköz, focipálya, pingpongasztal, kosár? Vagy ezek a sportpályákra valók, a „nép” csak lerohasztja, szétlopja, szétvandálkodja? Nálunk a régi pingpongasztalok hullámosak és használhatatlanok, főleg a helyi kamaszok üldögélnek rajtuk, de a kosárpálya kosarát sokan és jóízűen használják, ahogy a kültéri „edzőgépeket” is . Amik rendkívül időjárásállóak, de így igen kemények is, egy szeles hároméves igen-igen tudja rajtuk beverni a fejét. Népszerűek ugyanakkor a mászófalak, az egyensúlyozó eszközök, és mindenhol követelik – általában hiába -  a gördeszkásoknak alkalmas területet. Ha nincs csinálnak ők maguknak – mondjuk a kertvárosi utca közepén, az ott lakók „legnagyobb örömére”. Pedig nem lenne akkora beruházás.
  • Vécé? Általában nincs, rémes látvány a minden sarokban guggoló ovis, egy pisilésért mégse mehetünk haza folyton. Az egyebekről nem is beszélve. Ellenzői a költségével vagy az állapotával érvelnek  - nehezen tudom elképzelni, hogy minden héten kitisztíttatni közmunkásokkal olcsóbb lenne, az állapotfenntartás meg lehet a legolcsóbb úgy lenne, ha egy rendszeresen cserélt Toi-Toi ácsorogna ott szezonban.
  • Kreatív elemek? Szétszedhető bunker, indián tipi, összerakható műanyag építőelemek? Jobban belegondolva ezek karbantartása a legnehezebb feladat, amit össze-és szétszedünk az egy idő után leamortizálódik.  Ha meg csak egyszerűen ott van egy halom kő, bot, műanyag tégla, miegymás, akkor a biztonságra áhítozó a fejéhez kap: ezzel verekedni és kárt okozni is lehet vagy tűzveszélyes! Szentigaz, pedig mi milyen jópofa kunyhókat építettünk anno a kert végében belőlük. A búvóalagutakkal bélelt mesterséges dombok is remek dolgok lennének, kár, hogy előbb-utóbb valaki vécének vagy szemétlerakónak nézné őrzés híján.
  • Fű, fa, virág? A „nagyrét” nálunk nagyon népszerű a parkban, pedig elvileg nincs rajta „semmi”, csak fű és némi vadvirág, körülötte fák és bokrok.  Mégis alkalmas focira, heverészésre, piknikre, sárkányeregetésre, madárfigyelésre, szerepjátékra. Igen, locsolni kell, a miénket se nagyon locsolják, augusztusra sárgára sül. De addig se száll a por.
  • Térformák és művészeti alkotások? A legtöbb helyen fájdalmasan hiányoznak, pedig a vizuális nevelés remek eszközei, a nagy szobrokat (figurális vagy nonfigurális) pedig a legtöbb kisgyerek nagyon szereti, és mi felnőttekis jobban érezzük magunkat, mint sivár, csak funkcionális térben, jó volna, ha nem kéne Barcelonáig rohanni, ahol Gaudi mester létrehozta a Güell parkot.  Ha ilyenek közt nőnének fel, talán felnőttként kevésbé bánnának barbárul velük, a Római-parti Kőkert alkotója például derűs és keserű pillanatokat is átélt a szobraival kapcsolatban, csak remélni tudom, hogy nem bontja le csalódásában a számomra nagyon szeretnivaló alkotását, amit a sok ostoba rongálni próbált. 
  • Közösségi terek, pihenők, grillezők, esetleg valami harapnivaló is? A kerületünkben van „közösségi” grillhellyel ellátott tér, mellette a „hagyományos” játszó, tökéletes volt egy egynapos „osztálykirándulásra”. Nagyon fontosak lennének a helyi közösségépítésre, és szezonban szívesen látnám a londoni közparkok apróbb-nagyobb etetőit vagy mozgó „zsúrkocsijait” is – a fene szeret karácsonyfaként vonulni a játszóra, hogy aztán felmelegedett, oszlásnak induló kaját, langyos vizet tálaljon a dednek.
  • Apropó, víz. Az sincs sok helyen. Porszáraz homokozók, koszos kezű kisgyerekek (jójó, feltalálták a nedves törlőkendőt, de környezetvédő az, könyörgöm? Higiénikusnak épp higiénikus….), kiszáradt növények. Persze tudom – méregdrága víz, csepegő csap, pazarolt hektoliterek, elázott kiscipők.  De nem lenne megoldhatatlan.
  • Bérelhető, kölcsönözhető eszközök? Szintén kőbányai „innováció” a céges és maszek felajánlásokkal működtetett kis járműpark, ami délutánonként-hétvégente várja a parkunkban a használókat, kismotorok, bringák, futóbiciklik és gokartok. Nincs mindenkinek pénze és főleg tárolóhelye elég, vagy fogalma sincs, szeretné-e a gyerek, így kipróbálhatja. Nálunk személyivel lehet elvinni a kis járgányokat egy körre, de még csekély bérleti díjért is elvinnének párat, akinek a csemetéje mondjuk imádja a gokartot, de már a csillárra se férne egy olyan otthon.

És amit nem: zajos-csattogós, méregdrága fizetős játékok, négy perc haccázé’. Egyszer kihoztak egy jó adagot, letették a nagyrétre, mi szülők pedig a második naptól pánikszerűen menekültünk. Nyafogó-bömbölő gyerekek, fél családipótlék elköltése egy délután alatt, kinek kell ez. Okés, kétszer egy évben, május elsején, augusztus huszadikán, ha már. De mindennapos használatra, a jó öreg játszótér helyett, isten ments!

Vakmacska

Bezzeganya az Instagramon!

Ha szereted a humort, a vicces képeket, Insta-oldalunkon terhességgel, gyerekneveléssel, anyasággal, családdal kapcsolatos, szórakoztató tartalmakat találsz. 

Ha van Insta-fiókod, követheted is a Bezzeganyát>>>

Családtervezés, terhesség, szülés, gyereknevelés, egészség-betegség, szórakozás – ezekben a kategóriákban témánként tudsz böngészni a tartalmaink között. Kövesd a Bezzeganyát a Google+ -on is!

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?