Négyből egy magyar nem védekezik a nem kívánt terhesség és a nemi betegségek ellen – derül ki az 1200 résztvevő bevonásával készített anonim felmérésből, melyet 2013 októberében rögzítettek egy gyógyszergyár megbízásából.

Tünde kutatás szex felvilágosítás gyereknevelés kérdőív

A kutatás azt is mutatja, hogy a magyarok kétharmada szexuálisan aktív: minden második ember hetente ágyba bújik partnerével, 29 százalék egy héten többször is, 6 százalék pedig minden nap.Magyarországon 100 élve születésre 40 abortusz jut, mely felvilágosítással és tudatos családtervezéssel jelentősen csökkenthető lenne. De kinek a feladata a felvilágosítás? Sok szülő hárítaná az iskolára ennek felelősségét, az iskolák viszont nem szívesen foglalkoznak a témával.

Hevesi Kriszta szexuálpszichológus szerint sok fiatalnál a szex érzelemmentes játék, öncélú fizikai kontaktus, de a felnőttek esetében is gyakran nem az örömszerzés a célja a szexuális együttléteknek, csupán a gyermeknemzés. A kitöltők egyötöde nem leli örömét a szeretkezésben. Egy 12-14 éves gyerek lehet, hogy testileg már elég fejlett a szexhez, de lelkileg még nem – mondta el a szexuálpszichológus. Fontos lenne, hogy ezekről a témákról őszintén beszéljünk a gyerekekkel otthon és az iskolában is. Sajnos sok iskolában még mindig a homokba dugják a fejüket, és inkább kerülik a témát. Egy gimnázium igazgatónője egyenesen úgy fogalmazott: „A fiatalok nem foglalkoznak ilyesmivel.”

Angliában, ahol a leghűvösebben beszélnek és hárítják a kérdést, ott a legmagasabb a nem kívánt terhességek aránya. A Skandináv országokban és ott, ahol nem tabu kérdés a szexualitás, jóval kevesebb abortuszt végeznek a fiatalok körében. És hogy a szülő mikor beszéljen? Folyamatosan. Amikor kérdés van, a gyerek életkorának megfelelően válaszoljunk, tanácsolja a szexuálpszichológus, hozzátéve, hogy az lenne a legideálisabb, ha az ellenkező nemű szülő világosítaná fel a gyereket.

Dr. Csermely Gyula szülész-nőgyógyász szerint elsősorban a szülők feladata az, hogy az intim témákról beszélgessenek a gyerekeikkel, de a nőgyógyásznak és a médiának is feladata, hogy segítse az ismeretterjesztést. Pokorny Lia színésznő elmondta, hogy ő nem dugja a fejét a homokba, és a tízéves fiával őszintén beszélget a témáról, ha igény merül fel rá.

Tünde

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?