A tavasz beköszöntével mindenki otthona alapos rendbetételére készül. Fontos azonban, hogy a lakás minden szegletére kiterjedő nagytakarítás mellett a szoba levegőjének tisztításáról is gondoskodjuk.

A folyamatosan friss és tiszta levegő biztosítása nem állhat meg egy-egy ablak kinyitásánál, ugyanis a legújabb kutatások kimutatták, hogy egy átlagos otthon levegőjében számos káros vegyület, de leggyakrabban formaldehid található.

A formaldehid szerves vegyület, szobahőmérsékleten gáz halmazállapotú, színtelen, szúrós szagú anyag. Az Egészségügyi Világszervezet Nemzetközi Rákkutatási Hivatala 2004-ben emberi rákkeltő hatású anyaggá minősítette, így a bizonyítottan emberi daganatkeltő anyagok közé tartozik.

A formaldehid mindenhol előfordul a környezetben. Természetes úton létrejön növényi és állati szervezetek anyagcsere-termékeként, sőt az emberi szervezetben is megtalálható ilyen formában, de számos természetidegen anyagból is képződhet köztes termékként, továbbá a dohányfüst, illetve az autómotorok kipufogógázai is tartalmazza.

Környezetünkben elsősorban belső terekben jelentős a mennyisége, különösen új bútorokkal visszük be a lakásba, vagy lakásfelújításkor, házépítés után. A fából készült bútorok, padlók, ajtók, ablakkeretek (farost- és rétegelt lemezek formaldehid alapú műgyanta ragasztóanyagai), továbbá a padló, a mennyezet és a falak olcsó, gyenge minőségű szigetelőanyagai (hang- és hőszigetelő habok), sokféle festék, szőnyegek, függönyök, ragasztók, és a ruházatunk is tartalmazhatnak formaldehidet.  De formaldehidet tartalmaznak a folyékony szappanok, a fogkrémek, a kozmetikumok, a műszálak, a gombaölő szerek, a folyékony tisztítószerek és a legtöbb fertőtlenítő- és tisztító vegyszer többsége.

A formaldehidet a légtérből belélegezve elsősorban az orrnyálkahártya veszi fel, de bőrön át is képes bejutni az ember szervezetébe. Gyakran okoz szemirritációt, ingerli a felső légutak nyálkahártyáját. Ha az irritáció továbbra is fennáll, fejfájás, fáradtság, rossz közérzet alakul ki. Hónapokon vagy éveken át tartó nagy formaldehid-terhelés befolyásolja a tüdő funkcióit, valamint növeli a légúti és allergiás megbetegedések rizikóját, illetve fokozza azok tüneteit.

A beltéri levegő káros anyag tartalmának megszűrésére egy általános iskola tantermében tesztelték a Rigips legújabb fejlesztésű termékét, a levegőtisztító gipszkarton falat. Két egymás melletti, nagyjából 50m2 alapterületű teremből az egyik belső burkolását ezekkel az innovatív, ACTIV’Air gipszkarton építőlemezekkel oldották meg, a másik termet pedig eredeti állapotában hagyták. Mindkét osztályterem levegőjében mérték a formaldehid koncentrációját a felújítás előtt és után is. A kezdeti, köbméterenkénti 0,08 mg formaldehid az átalakított teremben 0,02 mg alá csökkent. A káros anyag koncentráció csökkenése mellett pozitív tapasztalat volt a zaj csillapodása, a visszhang mértékének csökkenése is. A tanteremben a gyerekek sokkal jobban tudtak figyelni az órán, és a tiszta levegő miatt kevésbé fáradtak el a nap végére, mint a szomszédos szobában lévő iskolatársaik.

RIGIPS – ACTIVE AIR Sajtóanyag