Ahogy a kicsik egyre nőnek, könnyebben leköti őket egy-egy társasjáték is. Ebben a posztban a 3-5 évesek kedvenceiből szemezgetünk.

Nálunk az egyik első társas a „Kisvakond és barátai” volt. Ez a klasszikus Ki nevet a végén? kicsiknek készített változata, ahol a dobókockán nem számok, hanem ábrák mutatják, hogy éppen hová kell lépni a bábunkkal, így a számokat még nem ismerő legkisebbek is játszhatják.

A „Csigafutam” társasjátékban színes dobókockák segítségével araszolnak a csigák a cél felé, aki először beér, az lesz a győztes. Gyors, rövid, elronthatatlan.

Az „Állatetető” játszmáknál kártyákat kell húzni egy zacskóból. Mit eszik a kacsa? Hol él a ló? Az nyer, aki a végére a legtöbb állatot megszerzi.

Sok játékot használhatunk kicsikkel „lebutítva”, nem az igazi szabály szerint, ahogy pedig nőnek, már szabályosan játszhatunk. A Logo „Első számolás 123” játékban például ahány állat látható a kártyán, annyi számot mutató dobókockát, ujjakat és számot kell hozzáilleszteni a képhez, de kicsiknek az is nagy öröm, ha bármi egymáshoz illőt találnak. Később pedig segít, hogy játékos formában tanuljanak 1-től 10-ig számolni. Ennek a játéknak a másik változatában az eltérő színek és formák felismerése és megkülönböztetése a cél. Négyéveseknek már tökéletes.

Aztán persze később át lehet nyergelni a számozott dobókockás menetekre, és elővenni az igazi Ki nevet a végén?-t, majd megkezdeni a négy bábu csatáját a győzelemért. A másik  mondhatni örök klasszikus a kalózos-kígyós, ahol létrákon mászhatunk előrébb, de vissza is csúszhatunk, ha szerencsétlen mezőre érünk. A sima körbehaladok a táblán típusú játékoknak pedig se vége se hossza. Van olyan, ahol az egyes mezők egy-egy mese pár mondatát rejtik, így ahogy a leggyorsabb játékos halad, egy mese is kikerekedik a célig.

A dominó megunhatatlan klasszikus. Darabjaiból pedig játék után torony, garázs, vagy akár istálló is készülhet a kisebb játékoknak.

Aztán ott vannak a kártyák. Fekete Péter vagy makaó. Egyszerű és mulattató. Igaz, a kicsik még nem bírják fogni a lapokat, és általában leteszik az asztalra, de ez senkit sem zavar. A makaó színre színt és számra számot szabályát alkalmazhatjuk, ha komolyabb kártya (például Uno) kerül a kezünkbe, csak el kell kicsit tekinteni az eredeti játék szabályaitól.

Memóriajáték esetén érdemes nagyobb készletből néhány párral kezdeni és növelni a található párok számát. A gyerekek nagyon hamar verhetetlenek lesznek benne.

Nektek milyen társasjátékok váltak be? Mik a kedvenceitek?

Center