Semmilyen meglepetést nem okozott ez a bizonyítvány. Tudok mindent a digitális naplóból, s követtem mindent az egész tanéven át. Lehetett volna jobb is, sóhajtom magamnak, tudom, hogy nem tette oda magát a gyerek addig, amíg nem kezdtem cirkuszolni, mi több, akkor sem tette oda magát, csak akkor, amikor napról napra megkérdeztem, mit csinálunk ma, sűrűséget mérünk zománcos lábassal, szöget felezünk, vagy tanulmányozunk a kertben valami bojtos gyökérzetet, és váltakozva tesszük próbára a szomszédok türelmét: edvárdkirály angolkirály vágtat fakó brékbrókbróken, kertem nárciszokkal végigültetéd, putputput, rídredred, szellemem egyre dicsőbb, s általa híres e föld.

Jó, hogy vége ennek a tanévnek. Jó, hogy nem kell tovább néznem, hogy szenved a gyerek a halálosan unt tananyagtól. Jó, hogy nem kell fájnia a szívemnek a kultúra azon szeletéért, amiről a gyerek hallani sem akar.

Itt van most ez a bizonyítvány, és arra gondolok, nem kellene balhézzak ezért a hármasért. Ki a francot fog érdekelni ez harminc év múlva?

És egyáltalán: mire való lesz ez az egész?

Vállon veregetem magam, végülis hatékonyan segítettem a gyereket. Mert ennyi év után is emlékszem edvárdkirályangolkirályra, fölföldobottkőre meg Károly Róbertre és a szögfelezésre. Pont, ahogy az anyám, aki ugyanezt tanulta.

Igen, az lesz az értelme, hogy a gyerek gyereke is ezt fogja tanulni, meg nyilván az ő gyereke is, szellemük egyre dicsőbb, pedig lesz közben legalább öt-hat oktatási reform, de mégis valahogy akkor is XIX. századi lesz a tananyag, és XIX. századiak az oktatási módszerek, XIX századi a számonkérés is.

Ha élet zengi be az iskolát, álmodozott a költő, az élet is derűs iskola lesz.

Több mint száz év telt el, az iskola egyre hullaszagúbb, az élet pedig...?

Ti mit tanítanátok, hogy az iskolát élet zengje be? Én szívfájdalom nélkül kihagynám Janus Pannoniust a hatodikból, és betennék helyette tízujjas vak gépelést. A fakopáncs anatómiája helyett elsősegélynyújtást. Vak Béla belpolitikája helyett kreszt. A határozószó fogalma helyett pénzügyeket.

Szkeptikus barátom úgy tartja: amit igazán fontosnak tartasz, hogy a gyerek megtanulja, azt nem bízhatod az iskolára.

 

Szerintetek?

Brumibaby

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?