Bemutatta a szülők és védőnők számára készített ingyenes tájékoztató kiadványát a Dévény Anna Alapítvány Budapesten. A hiánypótló kis könyv szakszerű, de közérthető tájékoztatást nyújt a csecsemők mozgásfejlődéséről, így a korai diagnosztizálást segíti elő.

Minden hónap számít a csecsemők mozgásfejlődési rendellenességeinek felismerésében, hiszen az időben, lehetőleg öt hónapos kor előtt megkezdett DSGM-kezeléssel (Dévény Speciális manuális technika - Gimnasztika Módszer) az érintett gyermekek 80 százaléka meggyógyítható. Dévény Anna, Batthyány-Strattmann és Prima Primissima-díjas gyógytornász, mozgáspedagógus, a módszer kidolgozója arra hívta fel a figyelmet, hogy éppen a korai felismerés a legnehezebb feladat. A több mint 38 éve egyedülálló eredményességgel alkalmazott módszer és a mindennap kisgyermekeket kezelő DSGM-szakgyógytornászok tapasztalatait összefoglaló kiadványból világosan kiderül, hogy mely esetekben szükséges DSGM-szakgyógytornászhoz fordulni.

A gyógyítás mellett az Alapítvány küldetésének tekinti a módszerrel kapcsolatos ismeretterjesztést is. Rózsa Adrienne DSGM-szakgyógytornász elmondta, hogy tapasztalataik szerint a szülők gyakran találkoznak riogató vagy éppen a problémákat lényegtelennek feltüntető véleményekkel, pedig szakmailag alátámasztott, egyértelmű viszonyítási pontokra van szükségük. A most bemutatott kiadvány éppen ezt adja meg: rövid magyarázatokkal és ábrákkal mutatja be, hogy mely életkorban milyen mozgásformák tekinthetők megfelelőnek és melyek lehetnek azok a gyanújelek, amelyek észlelésekor érdemes szakember véleményét kérni. A kis könyv az Alapítvány honlapján ingyenesen elolvasható, és a csecsemők mozgásfejlődésének figyelemmel kísérésére szolgáló, szülők által naplóként vezethető táblázat a Facebook-oldaról letölthető.

A korai felismerés ügyét szolgálja az Alapítvány módszertani központjának belvárosi kirakata is. A rendhagyó méretű és témájú plakáton egy, a Dévény-módszerrel meggyógyított kislány fényképei mutatják meg a kezelés előtti és utáni állapotot.

A Dévény Anna Alapítvány 22 éve gyógyítja a világviszonylatban is egyedülállóan hatékony módszerrel az oxigénhiány miatt agykárosodást szenvedett, koraszülött, megkésett mozgásfejlődésű és egyéb okokból mozgásszervi problémákkal bíró csecsemőket, kisgyermekeket. Évente 600-700 gyermek állapotfelmérését végzik el és közel 9000 munkaórányi kezeléssel gyógyítanak. DSGM-szakgyógytornásszá az a már legalább kétéves szakmai gyakorlattal rendelkező gyógytornász válhat, aki sikeresen elvégzi a négy féléves akkreditált tanfolyamot. Az összesen 530 tanórának közel a fele gyakorlati képzés.

Dévény Anna Alapítvány