Kütyüfüggő vagyok. A családom már hozzászokott, hogy két méternél messzebb nem kerülök az okostelefonomtól, hogy a laptop nélkül nem megyek hétvégézni (mert mi van, ha óriási breaking lesz, én pedig nem tudom kiposztolni rögtön), és hogy nyaraláskor jön velünk az e-könyvolvasó is.

Amióta pedig megjelentek a táblagépek is a piacon, már sejthető volt, hogy egy tablettel is bővülni fog kütyütárunk, bár fogalmam nem volt, mire fogom tudni majd használni. Egyelőre kölcsöngépet bűvölünk, amire a gyerekek már az első napon rákattantak. Már a két és félévesem is tudja, mi az az Angry Birds, és nem fél használni.

Amikor kislány voltam, óriási népszerűségnek örvendtek a kvarcjátékok. Emlékszem, a jó szívű általános iskolai osztálytársak egy-egy hétvégére kölcsönadták a közkedvelt játékokat azoknak, akiknek nem volt. Alig vártam, hogy én is megkaphassam a kedvencemet, a Donkey Kongot. Egyik osztálytársamnál összegyűlve gyakran játszottunk a Commodore 64-en, később pedig a Tetris hódított. Nagyot változott azóta a világ. A számítógépek és az internet világa ma már alap, akár tetszik, akár nem. Talán nem kell ellenállni az újdonságoknak (persze a ló túloldalára sem feltétlen jó átesni), és az sem biztos, hogy baj, ha a gyerekek hamar megismerkednek a modern technikai eszközökkel. A tabletet például együtt fedeztük fel a napokban a lányaimmal.

Bár elsőre azt gondoltam, hogy hamar megunom majd a táblagépet, mert biztos csupa haszontalan dolgot lehet rajta csak csinálni (arra meg, hogy csak játsszon rajta az ember, még elég drágák). Aztán kiderült, mekkorát tévedtem. Amellett, hogy dolgozni is tudok rajta, meg könyvet olvasni, rengeteg alkalmazást lehet letölteni rá. Én erről az oldalról puskáztam, ahol több mint száz felhasználási javaslat olvasható. Különböző, akár ingyenes programokkal lehet például képeket szerkeszteni és megosztani, lakberendezni, vonalkódos bevásárlólistát készíteni, szúnyogokat elriasztani vagy akár távfelügyelni a lakásod.

A lányokkal a játékok közül az abszolút kedvencünk az Angry Birds, egyelőre leragadtunk itt. A két nagy sokkal profibb már most, mint én – ők tanították meg azt is, hogy melyik madárból milyen extra funkciókat lehet előcsalogatni. És a két és félévesem is érti és tudja, hogy hogyan kell játszani. Én pedig amikor a gyerekeknek engedélyezett félóra letelik, és visszakapom a tabletet, belevetem magam az alkalmazások világába. Lassan összeáll egy „hasznos”, egy „vicces” és egy „őrületes blődség” kategória, és persze a gyerekeknek is gyűjtögetem az izgalmas játékokat. De ezekről majd máskor. Addig hajrá Angry Birds!

Tünde