A különböző történeti korok és társadalmi rétegek gyermekáldással kapcsolatos kulturális viselkedését mutatja be a veszprémi Laczkó Dezső Veszprém Megyei Múzeum szombaton megnyíló tárlata. Az őskori termékenységszobor, az egykori és mai várandós viselet, a bábák mágikus tárgyai, a komakosár kellékei, a keresztelői takarók és emlékek mind ugyanazt a történetet mesélik: a világra jövetel és a közösségbe fogadás nagy kalandját - írta a tárlat hátteréről Szaksz Balázs, a múzeum közönségkapcsolatok és marketing osztályvezetője. Hozzátette: a kiállítás kifejezetten gyermekbarát, rengeteg játékkal várják a kicsiket és a nagyokat is. Lesz daruhajtogatás, be lehet bújni egy szülőcsatornát megjelenítő papírformába, meg lehet nézni egy kórházi vizsgálóasztalt, gyermeksarkot alakítanak ki.

A kiállítás kultúrtörténeti megközelítésben kíséri végig a kisgyermek megszületését, a kapcsolódó (nép)szokásokat a várandóságtól a szülésen, a gyermekágyon, a keresztelőn át a kisgyermek első néhány évéig. A hagyományos népi kultúra emlékei mellett XXI. századi tárgyakkal, fényképekkel, szokásokkal is megismerkedhetnek a látogatók.

A kiállítás egyik célja, hogy a kérdéseket vessen fel a várandóságról, a gyermeknevelésről. Ezek közé tartozik például a termékenység, valamint a rendellenességek megelőzése, a felkészülés a szülésre, az életmód a szülés előtt, a gyermek világra jövetelének lefolyása, az anya és az újszülött ellátása.

A tárlat másik célja pedig aktuálissá tenni a születés témáját, felhívni a figyelmet arra, hogy a gyermekvállalás, -nevelés egy természetes állapot. A tárlat 2013. augusztus 31-ig várja a látogatókat.

MTI