2012 májusában szültem itt, tehát idei adatok, élmények. Előrebocsájtom, hogy terhesgondozásra csak a 32. héttől jártam ide, előtte egy belvárosi szakrendelőben intéztem mindent, nem volt fogadott orvosom, csak szülésznőm. Az eleje kicsit szüléstörténetes lesz, ezért bocsánat, de az esetemen keresztül tudom csak leírni a működését.

Szülésfelkészítést minden hónapban tartanak az itt dolgozó szülésznők és néha egy pszichológus is jelen van. A témák különbözőek, a kórház honlapján vannak a pontos időpontok és telefonszám, ahol lehet érdeklődni (itt elmondják a témákat is, amiről az egyes felkészítők szólni fognak). Mi a 24. hétben voltunk itt felkészítőn, miután vége lett, azonnal tudtuk, hogy ide akarunk jönni és még ott el is kértük az egyik szülésznő névjegykártyáját. Pár hét múlva hívtam, hogy akkor oda mennék a 32-34. heti UH-ra és onnantól ő végezte a terhesgondozást, ill. intézte a vizsgálatokat.

Első alkalommal két órát tudott ránk szánni, akkor kikérdezett, mit szeretnék, hogy képzelem a szülést és ők mit tudnak nyújtani. (Én császár után hüvelyi úton akartam szülni, támogatott, de elmondta, hogy ennek a kórháznak nem sok tapasztalata van ebben, nem is nagyon engedik a dokik.)

Az ő általa vezetett terhesgondozás úgy nézett ki, hogy UH-ra megbeszélte előre a kollégával és időre odamentünk (általában a rendelés elején). Lent be kellett jelentkezni a betegirányítóban (kismamákat, babákat előreveszik!), majd a 8-9-en van a szülészet-nőgyógyászat. UH-ra bemehet az apuka vagy a kísérő, azonnal adnak leletet. A 36. héttől már minden héten hozzá jártam és bár nem kell, de volt UH, mert a magzat veséjében találtak valamit és azt ellenőrizték rendszeresen. Vizeletet a szülésznő adott le, ő is kapta az eredményt. Gyógyszert (antibiotikumot) felíratott orvossal, ha kellett. Súlymérés nem volt.

A 38. héten távozott a nyákdugó, utána ő végezte a méhszájvizsgálatot.

Összehozott egy konzultációt a főorvossal, hogy engedjenek normál úton szülni. Ő a terminus + 1 hetet adta meg végső dátumnak, hogy meginduljon magától. Mivel a terminus hétvégére esett, bár bementünk UH-ra, de kaptunk egy mobil ctg-t itthonra, hogy ne kelljen beutazni vidékről (30 km). Ez egy olyan kütyü, ami mobilnettel működik és leadja automatikusan az eredményt egy megbízott szülésznőnek és a főorvosnak. Ők kiértékelik és visszajeleznek, hogy ok vagy ismételjem meg vagy menjek be a kórházba.

Végül a műtéti kiírás előtt 2 nappal magától beindult a szülés.

Szülőszobák: 2 alternatív, mindkettő káddal, az egyikben franciaágy, a másikban csak a szülőágy. Egyéb: nagylabda, tatami, hintaszék, homeo. Ha valaki akar: gyertya, zene, illóolajok, olajos borogatás vajúdáskor. Ezek vannak ott is, de lehet hozni is. A többi szobában csak egy szülőágy és egy szék. Tusoló, vécé a folyosón.

Külön helyiségben a vizsgáló, oda kellett menni burokrepesztésre, meg gondolom beöntésre (nekem az nem kellett). Ezek nem kötelezőek és a borotválás sem. Alapból az ügyeletes doki vagy a fogadott orvos vizsgál, de mivel én fogadtam szülésznőt és ez az egyetlen magyar kórház (tudtommal), ahol a szülésznők teljes egészében vezethetnek le szülést, engem orvos csak a 12 órás vajúdás végén látott/vizsgált meg (végül műtét lett).

Ha jól tudom, itt első szülésnél mindenképpen van gátmetszés, de ezek a szülésznők mind csinálják a gátvédelmet. Gondolom, ha nem ér oda az ügyeletes doki, akkor nem vágnak, ha nem muszáj. Ez nem volt teljesen tiszta, mert nekem, ugye nem úgy alakult.

Normál szülés után két óráig ott kell maradni, babát csak addig viszik el, amíg lemossák, mérik. Neonatológus várja, amint megszületett. Két óra után átkerül az anyuka a csecsemős osztályra, babával együtt.

Császár esetén megmutatják, de azonnal elviszik és az őrzőben, kb. 1 óra múlva adják oda, mellre is lehet tenni, segítenek. Utána kétóránként hozzák, otthagyják, majd elviszik a babákat, egészen addig, amíg rendes kórterembe nem kerül az anyuka. (egyébként két császáros műtő van)

Csecsemős osztály: egy alapítványi szoba van, külön fürdővel, vécével. Becsületkasszás, adnak egy sárgacsekket, de általában 10-15 ezer forintot várnak. Két darab kétágyas szoba, külön fürdővel, vécével, a többi mind ötágyas, szintén saját fürdővel-vécével.  Régi, de tiszta minden. Naponta kétszer takarítják ezeket.

A babák csak félig rooming-inben vannak: fél héttől-8-ig kint vannak az anyukánál (ekkor szoptatni kell, mert mérik), majd 8-11-ig vizsgálatok és elviszik őket. Majd 11-től este 11-ig kint vannak megint és éjjelre beviszik őket. Ki lehet kérni éjjelre, aki akarja. Kérdés nélkül adnak nekik cukros vizet, tápszert, de ha van lefejt tej, akkor azt.

Étkezés: napi 3x, nagyon kevés. Császárosnak első nap semmi, második nap pépes, harmadik nap diétás, negyedik nap normál. Van egy kis étkező rész a nővérpultnál, ott egész nap van tea. Hűtők, ahova saját kaját lehet tenni.

Csecsemősnővérek: minden műszakban ketten vannak kb. 20-25 gyerekre (már ha telt ház van – ekkor az volt). Vannak nagyon szimpatikus, lelkes nővérek, látszik, hogy szeretik a munkájukat és a gyerekeket. Mindenkiről próbálnak valami személyeset mondani, amikor visszahozzák őket. Vannak durcásak is, beszólogatósak. Szoptatásban segítenek, akár minden mellretételnél jönnek, mutatják, de kérni kell!

Nőgyógyászat nővérei: egyedül van egy műszakban. Főleg a császáros őrzővel van elfoglalva (kötöz, infúzió, talpra állít, stb). Ők kettő kivétellel mind szimpatikusak és segítőkészek voltak. Sokszor a szülésznők vállalnak ügyeletet, mint nővérek ezen az osztályon.

Látogatás csak kint az aulában, babát nem lehet kivinni, üveges ajtón keresztül lehet megmutatni. Be nem jöhet senki, de azért kivételek vannak. Pl. a férjem bejöhetett, amikor bevittek az őrzőbe. Kb. negyedóra múlva már mennie kellett.

Elbocsátás: nem feltétlenül a szülés módja, hanem a baba állapota határozza meg, hogy mikor lehet hazamenni. Az új bcg oltás miatt a 72 órát be kell töltenie a csecsemőnek. Így én császárosként is a 4. nap délelőttjén hazamehettem. A baba kiadásakor mindenkivel egyenként elbeszélget a gyerekorvos, elmondja, milyen vizsgálatokat végeztek, milyen eredménnyel és természetesen kiadja a zárót. Az anyuka záróját meg a nővér hozza mindenkinek. Nekem elintézték az egyszeri támogatáshoz az igazolást is (kérés nélkül), mert nekem nem volt fogadott dokim, és így nem is adtak ki ilyen papírt korábban. (én meg naiv nem kértem, amikor eljöttem a belvárosi rendelőből.)

Lakcímkártyát, születési anyakönyvi kivonatot, TAJ-kártyát intézik. Ebből mindent kézhez is kaptunk, kivéve a TAJ-kártyát, mert azt két hét múlva postázták.

Normál szülésnél nem kell visszamenni varratszedésre, de császár után kb. 4-6 nap múlva igen. Nekem az ügyeletes doki szedte ki, szintén a szülésznő intézte, így várni sem kellett.

A szülésznő nem mondott tarifát, azt mondta, amennyit gondolok. Mi 30-at adtunk (ha sikerült volna normál úton, akkor többet adtunk volna). Egyébként 9 szülésznő vállal itt szüléslevezetést, de ha valaki akar, akkor orvost is és szülésznőt is választhat egyszerre.

K.O.