Andi szülés szétnyílt hasizom

A szülés után felmerülő problémákról Andi kezdett tabumentes sorozatot, melynek első részeiben a szoptatás nehézségeiről és a gátmetszést követő kellemetlenségekről írt. A szétnyílt hasizomról mesél most.

Szétnyílt hasizom
 

Na, ez az a tabu, amiről a legtöbb ember nem is hallott. Én viszont olyan szerencsés vagyok, hogy van egy nővérem, aki hallott róla, át is élte, úgyhogy első sorból tájékozódhattam.

Viszont lányok, vegyétek komolyan, ha nektek is van testvéretek, aki hamarabb szült, mint ti, vagy az anyukátok beszélt erről, vagy más szülés körüli taburól. A genetika az genetika, nálunk ismétlődött minden szépen a begyulladt mellektől kezdve a szétnyílt hasizmon át minden. Már amit el mertek mondani nekem.

És hogy mikor találkoztam vele először és ismertem fel, hogy utolért egy újabb elhallgatott abszolút tabu? Konkrétan emlékszem a pillanatra. Anyukám nálunk volt, úgyhogy ez úgy a harmadik héten lehetett.

Egyik éjjel drága csöppségem vigasztalhatatlanul ordított. Férjem és én a baba ágyánál a földön aludtunk, drága Anyukám meg a helyünkön. A két szoba között van a nappali és az a kanapé, ahová segítség nélkül is le tudtam ülni, szoptatni a babát, és fel is tudtam vele együtt állni.

De elkanyarodtam picit... Szóval csemeténk bömböl, jó uram két heti háziasszonyi szerep után épp örömmel tért vissza a munkába, hogy kipihenje fáradalmait vagy épp fájdalmait, úgyhogy hagytam, hogy aludjon. Fiunkat szépen kivittem a nappaliba, kapott kaját azon az egy szent kanapén, ahova le tudtam ülni sajgó gátsebemmel, és a kis drágám egy kis popsirázás után békapózban elaludt a hasamon. Mire én gondoltam naivan, de jó, eldőlök a hátamra, a gyerek meg maradjon rajtam. Jó lesz ez így együtt aludni.

Na, ez volt az a pont, amikor ráeszméltem… Illetve picit később… Merthogy nem sokkal azután, hogy eldőltem a babával, elkezdtem fázni, majd aggódni azon, hogy bajunk lesz, ha így maradunk, mert meg is fázhatunk. Szóval gondoltam visszatér mindenki a helyére, de ahogy keltem volna fel, a hasam rettenetesen fájt. Szólongattam Anyukámat, de csak horkolás volt a válasz, szólongattam a férjemet, de ő se felelt, úgyhogy kínok közepette valahogy feltápászkodtam és bevittem a picurkámat a helyére. Viszont ez volt az igazi szembesülés ideje, amikor el is döntöttem, hogy a hasammal foglalkozni kell. Nem kell, muszáj.

Tanulság:

Elvileg a hatodik hétig rendeződik egy nő hasa a szülés után, de én mindenkinek javaslom, hogy menjen el szakemberhez és nézesse meg. Kis tornával nagyon gyorsan csodákat lehet tenni.

(folyt. köv.)

Andi

Andi szülés szétnyílt hasizomA szülést követően másoknál is voltak gondok:

A zárt osztályra kerültem szülés után

A szülés után kezdődött a rémálom

A könnyű szülés után rémesek az első hónapok

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?

A Bezzeganya blog a Disqus kommentrendszert használja. Ha te is szeretnél hozzászólni, és még nincs regisztrációd, itt találsz segítséget hozzá>>> A Disqus használatáról, beállításairól pedig itt írtunk>>>