Van olyan szerencsés típus – én is ismerek jó párat –, aki a terhessége alatt felszedett kilóktól a szoptatás alatt mindenféle erőfeszítés nélkül, magától megszabadul. Én a másik csoportba tartozom, azok közé, akik szoptatás alatt híznak.

photo © 2008 woodleywonderworks | more info (via: Wylio)

 

Testtömeg-csökkentő diétába kezdeni a szoptatás időszakában balgaság lenne, ha az ember anyatejjel szeretné táplálni a kisbabáját, arról nem is beszélve, hogy a szoptatás rendkívüli módon igénybe veszi az anya szervezetét, tehát ezért sem ajánlott fogyókúrázni ezen időszak alatt. Mit tehetünk, hogy legalább a súlyunkat tartsuk? A Foodmanager.hu dietetikusa rendszeres testmozgást, megfelelően összeállított étrendet és elegendő alvást javasol.

Egy brit közvélemény-kutatás eredménye szerint, melynek keretében 2000, az anyaszereppel még csak barátkozó hölgyet kérdeztek meg, a kismamák egyre nagyobb kényszert éreznek a drasztikus súlyvesztésre. Mégpedig azért, mert a celeb anyukák hetek alatt visszanyerik eredeti alakjukat. A sztárokkal ellentétben egy ennél jóval lassabb tempó lenne a normális és egészséges. Semmiképpen ne fogyókúrázzunk a szoptatási időszakban! Ennek egyik kézenfekvő oka a tejtermelés csökkenése. Másik, összetettebb ellenjavallata, hogy szervezetünkben a káros anyagok a zsírszövetben halmozódnak fel. A súlycsökkenés során ezek az anyagok felszabadulnak, mennyiségük emelkedhet az anyatejben is.

A szoptatás időszaka alatt nem csupán az anyatejjel „elveszített”, de az anyatej termelődéséhez szükséges energiával is kell számolni. A mozgás fokozza az anyagcserét, jobb közérzetet biztosít és a napirendbe történő beépítésével elkerülhető a szoptatást követő testtömeg növekedése. Naponta egy séta a babával, és máris saját magad és a baba egészségét és közérzetét is javítod. Az elegendő folyadék bevitele (LINK) nem csupán az anyatejjel történő folyadékveszteség miatt, de a kiválasztás folyamatához, így a megfelelő testtömeg megőrzéséhez is elengedhetetlen.

Az evéshez kapcsolódó lelkiismeret-furdalás káros. A kisbaba is megérzi, ha az anyja attól szorong, hogy milyen lesz a külseje a szoptatástól. A testünk csodálatos dolog, képes könnyen regenerálódni, nem kell aggódnunk emiatt, de oda kell figyelnünk a helyes táplálkozásra. Igyekezzünk minél természetesebb és friss ételeket enni. Olyasmit, amiben a lehető legkevesebb mesterséges anyag van. Jó, ha tudjuk, hogy honnan származik az ennivaló, és mi van benne. Együnk naponta többször keveset (4-5 alkalomra elosztva), így vércukorszintünk könnyebben marad egyensúlyban. Étrendünk legyen változatos. Az étrend gerincét az élelmi rostokban gazdag gabonafélék, a zöldségek valamint a gyümölcsök alkossák! Együnk sovány szárnyas húst (pl. csirkemellet), illetve omega-3 zsírsavakban is gazdag halat.

Az étkezéseink legyenek nyugodtak, természetesek. Együnk örömmel, élvezzünk minden falatot! A baba már az első pillanattól érezze, hogy az evés öröm neki is és az anyának is. Evés közben csak együnk, mindig adjuk meg a módját. A szoptatás ideje alatt is tartsuk meg magunk számára is az evésidőket.

A kismamák egyik legnagyobb gondja, hogy nem tudják kipihenni magukat. Egészségünk és alakunk érdekében is vegyük ezt komolyan. Az anyatej elapadásának hátterében állhat a stressz vagy a zaklatott lelki állapot. Ezért a stressz elkerülése érdekében kérjünk segítséget családtagtól, alkalmazzunk relaxációs technikákat, sétáljunk sokat a szabadban, sportoljunk és építsünk be napirendünkbe olyan tevékenységeket, amit kifejezetten kedvelünk.

Forrás: Foodmanager.hu

Tünde