Nem először fordul elő, hogy a reptéri biztonsági személyzet nem engedi felvinni a gépre a cumisüvegben lévő lefejt anyatejet – ha a gyermek nem utazik az édesanyjával. Néhány évvel ezelőtt a londoni Heathrow reptéren dobatták ki az értékes anyatejet – igaz, ott a mennyiség sem volt kevés: a hölgy közel tizenöt liter anyatejet szeretett volna nyolc hónapos fiának hazavinni. Nemrég a budapesti repülőtéren került kellemetlen helyzetbe egy anyuka az anyatej miatt.

„Rettentő csalódott vagyok amiatt, ahogy a biztonsági személyzet kezelte a helyzetet” – írja az anyuka. „Egy üveg anyatejet szerettem volna magammal vinni, jól látható volt az üveg tartalma, de el is mondtam, mi van benne. A biztonsági ember megkérdezte, hol van a baba. Elmagyaráztam, hogy két napra utaztam el nélküle, és lefejtem az anyatejet, hogy később oda tudjam neki adni. Megkértem a biztonságiakat, hogy vizsgálják át a folyadékot, ahogy korábban Londonban is tették.

Azt mondták, hogy mivel a baba nincs velem, nem vihetem magammal az anyatejet, és ki kell dobnom. Megpróbáltam elmagyarázni, hogy ha szoptat egy anyuka, és távol van a babájától, akkor le kell fejnie az anyatejet. A válasz még mindig nem volt. Jeleztem, hogy szeretnék beszélni valakivel a menedzsmentből, és kértem, hogy ha lehet, nő legyen az illető (gondoltam, ő érzékenyebb lesz a problémámra és megértőbb lesz). Egy férfi jött, akinek ugyanúgy elmagyaráztam mindent, de ő is nemet mondott. Elmondtam újra és újra az érveimet, ismét kértem, hogy vizsgálják meg az anyatejet, míg végre nagy nehezen megtették (ezt már a legelején kértem), és végül vonakodva beleegyeztek, hogy magammal vigyem a cumisüveget az anyatejjel.

Az egész beszélgetés alatt nyugodt és udvarias voltam, illetve nagyon megértő, hogy talán fel se fogják a helyzet komolyságát - nem fogok folyékony aranyat csak úgy eldobni. Az anyatejjel kapcsolatos szabályozásnak sokkal egyértelműbbnek kellene lennie, és a biztonsági személyzetnek, akik ezzel a kérdéssel foglalkoznak, gyakorolni kellene az ilyen helyzetek kezelését. A kisbabámtól két napig távol lenni az anyatej-mizéria nélkül is elég nehéz volt. Igazán felzaklató, csalódást keltő helyzetként éltem meg.” – írja a kiábrándult édesanya.

A csecsemők (kétéves korig) számára szükséges étel és ital fedélzeti szállításával kapcsolatban megengedőbbek a szabályok: a lefejt anyatejre és tápszerre (vagy a tápszer elkészítéséhez szükséges forralt vízre), valamint bébiételre ugyanis nem vonatkozik a 100 ml-es mennyiségi korlát. A külön tálcára helyezett cumisüveget, tápszert, bébiételt a biztonsági vizsgálat során ellenőrzik vagy esetleg megkóstoltatják. A lefejt anyatej szállítására (ha a csecsemő nem utazik) nem találtam hivatalos szabályozást - a logika szerint, hasonlóan a többi folyadékhoz, 100 ml-es tartályban szabad szállítani 20x20 centiméteres, maximum 1 literes zárható, átlátszó, műanyag zacskóba helyezve. Egy személy maximum tíz 100 ml-es tartályt vihet a fedélzetre kézipoggyászban.

Te mit gondolsz, hogyan kellene szabályozni a lefejt anyatej szállítását?

Tünde

Így használd fel az anyatejet



Ha fejsz, hogy több legyen a tejed, vagy hogy legyen mihez nyúlni, ha nem vagy otthon és más eteti meg a kicsit, vagy esetleg túl sok termelődik, és a fölösleges mennyiséget fejed le, gondoskodni kell az anyatej megfelelő tárolásáról. Mennyi ideig áll el hűtőben, fagyasztóban, és hogyan tárold biztonságosan a gyermeknek a lefejt anyatejet? A dietetikus válaszol...

Tovább>>>

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?

A Bezzeganya blog a Disqus kommentrendszert használja. Ha te is szeretnél hozzászólni, és még nincs regisztrációd, itt találsz segítséget hozzá>>> A Disqus használatáról, beállításairól pedig itt írtunk>>>