A Maternity Klinikán (régi Kútvölgyi) emailben tartják a kapcsolatot a kismamákkal, a szülés előtti adminisztráció szinte teljes egészében online zajlik. A terhesgondozásnál nem kell várni, lehetőség van részletes szüléstervet írni és belevenni a klinikával kötött szerződésbe, amely maradéktalanul teljesül a vajúdás és szülés során. A magzatmázat nem mossák le a babáról, és az apukákra is gondoltak a szobák kialakításakor, számol be tamagocsi a Bezzeganya kórházteszt sorozatában. Ha te is szeretnéd megosztani élményeidet a kórházról, ahol szültél, küldd el nekünk a bezzeganya kukac freemail.hu címre.

A terhesgondozás az ambulancián zajlik, szép környezetben, udvarias személyzettel. Várakozás nincs, az időpontokat korrektül tartják, rendelőben újságok, zene, stb. Szeparált vizsgálószobák, udvarias és informatív orvosok, komolyan vesznek és rád szánják az időt, mindent alaposan elmagyaráznak és ismertetnek. A költségek egészségpénztárra elszámolhatók, de az ambulancián sajnos csak készpénzzel lehet fizetni, kártyával vagy egészségpénztáras kártyával nem.

A klinika tavaly júliusban nyílt, az általános infók a honlapon vannak, árakkal, fotókkal és a szolgáltatásokkal stb. együtt, így inkább a szubjektív tapasztalataimat írom:

A szülés előtt van lehetőség bemenni a klinikára, körbevezetnek, mindent elmutogatnak és elmagyaráznak. A szükséges adminisztráció és kapcsolattartás 99 százalékát lehetett emailben is intézni, sokszor az intézményvezető főorvos válaszolt. Én egy kétoldalas szülési tervvel mentem, benne a természetes szüléshez kapcsolódó mindenféle igényemmel, amit egy személyes találkozó esetében a főorvossal szóban is megbeszéltem és pontosítottam – kérésemre ez a terv a klinikával kötött szerződés melléklete lett, tehát teljesen hivatalossá vált (olyasmik voltak benne, hogy milyen rutinbeavatkozásokat nem akarok, ha semmi nem indokolja, hogy hogy lássák el a babát, stb. – ezek nagy része megegyezett az ő protokolljukkal, de én jobban szeretem írásban látni a dolgokat, nem néztek rám furcsán emiatt). Az volt a jó benne, hogy abszolút nyitottak voltak és pozitívan álltak hozzá a kéréseimhez.

A vajúdóhelyiségről nem tudok nyilatkozni, mert egyenesen a szülőszobába mentem, amint beértem, de kád, bordásfal, ilyesmi nincs, maximum labda, vagy apróságok.

A szülőszoba eléggé pici, és funkcionális, de tökéletesen felszerelt. Érkezéskor a legnagyobb státuszú doki csinált egy gyors vizsgálatot, aztán az ügyeletes orvos gondjaira bízott (nem volt választott orvosom). A szülési tervemnek megfelelően nem történt rutin vénabiztosítás és a ctg sem volt rajtam folyamatosan (a beöntés és borotválás sem rutin, de kérésre elvégzik mind a kettőt). A szülőszobában a férjemen és rajtam kívül a szülésznő és a doki végig ott voltak (más családtag is bejöhetett volna, ha sikerül időben odaérnie, de ez például a szülési tervem miatt lehetett volna, alapból azt szeretik, ha csak egy hozzátartozó van bent). A dokit kértem, hogy mindent magyarázzon menet közben, így is tett, végig nagyon kedvesen kísért és a szülésznő is profi volt. A gátvédelemre nagy hangsúlyt helyeznek, a szülésznő olajos masszázst csinál, a doki “előlélegez”, nagyon támogatók. Az apát is aktívan bevonták a folyamatba, ahol lehetett, kapott feladatot, így teljesen a folyamat részesévé tették őt is.

A babát megszületése után rögtön a hasamra tették, a köldökzsinórt csak a pulzálás megszűnése után vágják el (vagyis a férjem), ezután hoznak enni-inni, és ha akarjuk, a gépünkkel készítenek fotókat. Ezután a dolgozók lassan kiszivárognak, és magára hagyják az új családot. Két órát szundikált rajtam a baba még a szülőágyon, utána a férjem kíséretében vitték el megmérni és az újszülött-orvos is ekkor nézte meg először. Az első nap nem fürdetnek, a magzatmázat is hagyják beszívódni a bőrbe. Az egyetlen kényelmetlenség, hogy a kitolási szakasz végén muszáj volt az ágyon lenni, mert nincs máshol hely a szobában, így nem nagyon lehetett variálni a testhelyzeteket.

Szülés után a szülésznő elkísér zuhanyozni.

A szoba szállodai színvonalú, duplaágyas (mindenhova odaszámolják az apát is – az ott tartózkodás idejére neki is jár ellátás és szállás), internetes, lcd tévés (wifi sajnos nincs), a szobában van kialakítva fürdetőrész és pelenkázó is a babának. A gyerkőc tologatós bevásárlókocsi-ágyban van.

Semmit nem kell vinni, csak ha valaki ragaszkodik az otthoni ruhájához, amúgy mindent adnak az ottlét alatt az anyának és a bébinek is (szükségtelen kórházi csomagot összekészíteni).

Két nap ottalvás tartozik a szülési csomagba, császár és sima szülés esetén is.

A csecsemősök nagyon jól képzettek és készségesek, mindent elmutogatnak, elmagyaráznak, megtanítanak és meg is csinálnak, a gyereket éjszakára is szívesen beviszik magukhoz (nyilván számít, hogy magánklinika, nincs tömegnyomor és ez a meglátszik a hangulatukon és a kedvükön is. Amikor az én babám született, 2 újszülött volt még rajtunk kívül, így mindenkire rengeteg figyelem és törődés jutott). Ha bármi gáz lenne, a SOTE épületén belül van klinika, az intenzív újszülött ellátás is megoldott a falakon belül.

Reggelente a vizit csak formalitás, a szülésznők, csecsemősök néha benéznek, hogy miben tudnak segíteni, de a benti hívógombbal bármikor ott teremnek. Van többfajta mellszívó és szoptatós párna, amiket ki lehet próbálni, hogy kitapasztald, melyik típus jön be, és utána otthonra olyat lehet venni.

Engem a pelenkázástól kezdve a szoptatásig az összes teendőre meg kellett tanítaniuk, rengeteg fogást, technikát és ötletet mondtak és mutattak, szoptatásra rendszeresen bejöttek és addig segítettek, míg valahogy össze nem jött.

Látogatókat a szobában és az előtérben is lehet fogadni, a gyerek is ott és annál van, ahova az anyuka viszi (azt azért kérik, hogy ne járjon kézről kézre, de tiltani nem tiltanak semmit).

A papírmunkát intézik (nem kell friss házassági anyakönyvi kivonat, elég a régi is), hazamenetelre behozzák a kicsi anyakönyvi kivonatát és elindítják a TAJ kártya igénylést is (ezt mindenképp postán küldik ki). Adnak egy részletes tájékoztatót a szülés utáni teendőkről a családi pótlék, TGYÁS, stb intézéséhez. (Nekem, mint elsőgyerekes szülőnek ez életmentő összefoglaló volt.)

A kórház szerintem kellemes átmenet az állami és a nagyon puccos magánkórházak között, a design nem megy a funkció rovására – megvan ugyan az orvosi hangulata, de nagyon kedves és készséges viselkedéssel párosítva, ahol tényleg a szülő nő és a kisbaba van a középpontban.

tamagocsi