Meddőnek azt nevezik, aki rendszeres, védekezés nélküli szexuális élet ellenére egy éven belül nem lesz terhes. Régebben két évben húzták meg a határt.

photo © 2008 paul sandham | more info (via: Wylio)

 

Egy egészséges párnak a gyerekáldásra havonta nagyjából 20 százalék esélye van. Ez egy év alatt már 93 százalékot jelent. Új sorozatunkban a meddőség okait járjuk körül.

Általánosságban a meddőségről

A meddőség lehet elsődleges, ha előzőleg sem volt terhesség és másodlagos, ha már van gyereke a párnak. Okai 40 százalékban női, 40 százalékban férfi, 20 százalékban ismeretlen okokra vezethetőek vissza.

A KSH szerint Magyarországon kb. 150 ezer meddő házaspár él. A WHO 10-15 százalékra teszi Európában az ezzel küszködő házaspárok arányát. A Semmelweis Egyetem ETK Nőgyógyászati Klinikáján kb. 18 százalékos arányt találtak. Megfelelő időben, megfelelő kezeléssel a meddőség 85-90 százalékban eredményesen megszüntethető.

Napjainkban közel ötezerrere tehető a "lombikbébik" száma, és több tízezer az egyéb kezelések után született gyermekeké. Habár 40 év fölött csökken a teherbeesés valószínűsége, a kezelésre jelentkező nők átlagéletkora ennek ellenére kb. 36 év.

A női meddőség ismert okai lehetnek:

Hormonális zavarok

Korai petefészek-elégtelenség

PCOS

Endometriózis

A méh és a függelékek, petefészek, petevezeték, gyulladásos folyamatai

A méh fejlődési rendellenességei

A méhnyak nyákállományának ondósejt elleni tulajdonsága

Kemény a petesejt burka. Ezt a spermium nem képes átlukasztani

Enzimzavarok

Bizonyos ritka kromoszóma rendellenességek

 

Források:
Infertility.hu
http://www.femina.hu/baba/meddoseg

 

Center

A sorozat folytatásában a petefészek-elégtelenségről írunk majd.